zondag 21 mei 2017

Folly Point, Jamaica

Woensdag 26 april 2017 en donderdag 27 april 2017

Positie Port Antonio: 18°10.804 N 76°26.577 W
Port Antonio ligt aan de voet van het bergachtige binnenland in het oosten van Jamaica. De passaatwind, altijd uit het oosten, wordt door deze bergrug omhoog geduwd, koelt af en de waterdamp condenseert: regen dus. In Jamaica staat deze stad dus ook bekend als “the capital of rain”. “Ieder nadeel heeft zijn voordeel” is een beroemd Cruijfiaans gezegde en ook deze regen heeft dus ook zijn voordeel. Het oerwoud is hier werkelijk fantastisch. We maken in de omgeving veel wandelingen en we zijn ook hier weer enorm enthousiast over de overdadige schoonheid van de natuur in dit gebied. Jamaica heeft definitief Dominica van de eerste plek afgestoten voor wat betreft de schoonheid van de natuur.

Na ons eerste bezoek aan de stad/dorp worden we door de Nieuw Zeelanders uitgenodigd voor een borrel en diner. Hij is chef-kok in Nieuw Zeeland en hij bereidt voor ons de favoriete maaltijd van Jamaica voor, Ackee en saltfish. We hebben dit nog nooit gegeten omdat ik, Loud, gedroogde vis erg klef vind. Met name de reuk, getver! Ackee is een vrucht van een boom die alleen hier in Jamaica als groente gegeten wordt. Het is een goede maaltijd, natuurlijk erg professioneel klaargemaakt, maar het “smaakt niet naar meer”. Ik ben wel blij dat we door deze uitnodiging ook de nationale dis van Jamaica gegeten hebben.

In de omgeving van de ankerbaai ontdekken we nog een interessante wandeling. Hier vinden we aan de kust de ruïne van een mega-villa. Dit imposante bouwwerk is echter nooit bewoond geweest. Na de bouw van dit werkelijk super groot landhuis bleek dat de aannemer uit gemakzucht zeewater in plaats van zoet water gebruikt heeft voor deze overwegend in beton gebouwde villa. Door zoutwater in de betonmortel te gebruiken, wordt de beton bros en wordt het betonijzer erg gevoelig voor corrosie, betonrot dus. De constructie van het bouwwerk was dus na voltooiing van de ruwbouw te zwak en werd dus afgekeurd voor bewoning. De stupide aannemer is failliet gegaan en de vervallen ruwbouw is nu prooi van de elementen en de jungle. Het geheel levert wel een mooi verhaal en mooie plaatjes op.


Deze mooie grote villa telt twee verdiepingen met een binnen zwembad. Helaas niets meer waard.



Tijdens de wandeling naar deze ruïne passeren we nog de vuurtoren op Folly Point en een geweldige boom.

Uitschieters van takken vormen weer een nieuwe boom.


Vuurtoren "Folly Point".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten