maandag 29 mei 2017

Bezoek van de “Aduana”, Isla Beata (Dominicaanse Republiek)

Zaterdag 13 mei 2017

Positie Isla Beata: 17°36.818 N 71°31.566 W
In de ochtend komt een vissers-lancha langszij met drie personen van de kustwacht. Zij komen aan boord en vragen vriendelijk naar onze papieren. Nadat de paspoorten, het uitklaardocument van Jamaica en de bootpapieren gecontroleerd zijn, vertellen ze ons dat we bij Isla Beata mogen ankeren, maar alleen bij het vissersdorpje. We moeten dus verplaatsen, 1 NM noordelijk van onze huidige ankerplek. We gaan dus ankerop en ankeren vervolgens voor een strand met lancha's en wat armoedige huisjes. Dezelfde morgen worden we benaderd door een visser en we kopen van hem een mooie grote Red Snapper.

In de middag gaan we aan land en maken kennis met de vissersgemeenschap. De vissers op dit eiland verblijven hier voor een periode van 3 weken. Na deze periode gaan ze voor een bepaalde tijd naar hun familie op het vasteland, een soort zeemansbestaan dus. Er leven/werken op Isla Beata ongeveer 100 mannen en zij zijn vergezeld door een 20-tal vrouwen. De sfeer is hartelijk en vriendelijk en we voelen ons helemaal op ons gemak. Er is een klein winkeltje, een kroegje en een opslagplaats voor de gevangen vis. Er is geen koeling op het eiland dus wordt de vis op ijs bewaard. Elke drie dagen wordt de vis met een grote lancha naar het vasteland gebracht.

Het is een heel bijzonder dorp op een bijzonder mooi eiland.Het vissersdorpje op het eiland Isla Beata.De huisjes zijn erg primitief en armoedig. Vele slapen ook in 1-persoons tentjes.

Aan de lijn hangen haaievinnen te drogen.


De enige gebouwen die op het terrein staan, zijn deels verwoest. De half verwoeste gebouwen zijn mooi beschilderd.

Marlene, met op de achtergrond het kanaal tussen Isla Beata en het vaste land van de Dominicaanse Republiek.1 opmerking: