zaterdag 14 februari 2015

Salento (Colombia), Koffieplantage

Zaterdag 14 februari 2015

De Engelsman Jim, uitbater van het hostel “Plantation House”, is ook de trotse eigenaar van een authentieke koffieplantage. 




Om aan het nodige geld te komen om deze plantage met personeel draaiende te houden, organiseert hij koffietours om het koffieproductieproces te laten zien. Het is een zeer onderhoudende en ook zeer vermakelijke rondleiding. Enkele leuke feiten over koffie:

Koffieplant.

Kweekkas. Hier worden de planten voor de plantage gekweekt.

Koffiebonen van begin tot einde. 

Hier worden de koffiebonen gedroogd. Het is nu het droge seizoen, dus er worden weinig koffiebonen geplokken.

De schil van de koffieboon wordt hier verwijderd.

De grootste koffiedrinkers, gerekend per hoofd van de bevolking, zijn de Scandinavische landen en…Nederland. De top koffieproducerende landen zijn: 1) Brazilië 2) Vietnam 3) Indonesië en op de 4de plaats Colombia. Een koffieplant geeft pas koffiebonen als de plant al een paar jaar oud is en er kan maar 1 keer per jaar geoogst worden. Na het oogsten worden de bonen uit de vrucht geperst en worden de bonen gedroogd. Deze ongebrande bonen worden vervolgens op de wereldmarkt als koffie verhandeld. Dit komt omdat de gebrande bonen maar een beperkte houdbaarheid hebben, terwijl de ongebrande bonen jaren goed blijven. Vervolgens worden de bonen overal ter wereld gebrand en aan de consument aangeboden.

Aan het einde van de rondleiding worden voor ons koffiebonen uit de plantage in een pannetje gebrand, gemalen en wordt er koffie van gezet. Een heerlijk ambachtelijke kop koffie is vervolgens het resultaat.

De koffiebonen zijn nog warm.

De gemalen koffie.

Marlène en ik vliegen dinsdag weer terug naar de Rafiki in Cartagena en Dorrie en Lei reizen nog verder naar Medellín en Bogota. Aangezien ze morgen al met de bus verder reizen, is het vandaag onze laatste dag samen. ’s Avonds gaan we bij een Italiaans restaurant gezellig samen eten en daarna drinken we nog een paar biertjes in het dorp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten