dinsdag 3 juni 2014

Ile a Vache (Haïti), potluck Rafiki

Dinsdag 3 juni 2014

Positie Ile a Vache: 18°06.225 N 73°41.736 W
Gisteren zijn Vilna en Doudou nog bij de Rafiki op bezoek geweest. Met dit echtpaar hebben we tijdens ons vorige verblijf op Ile a Vache een mooie tijd gehad. Zij komen ons verblijden met een grote hoeveelheid fruit uit hun tuin.

Grote en kleine mango's, cashewnoten, lemoenen en zuurzak (grote groene dingen met pukkels).

Cashewnoot, de vrucht kun je zo eten, de noot moet eerst geroosterd worden.

Als bedankje en ook als afscheid gaan we in de morgen nog even naar Doudou en Vilna om even een kopje koffie te drinken. We krijgen ook nog een demonstratie van het roosteren van cashewnoten. De vrucht van de cashewnoot wordt gegeten zodra deze rijp is. De noten worden in een hoekje van de keuken bewaard, totdat het er voldoende zijn om te roosteren. Na het roosteren worden ze met twee stenen opengebroken en de cashewnoot blijft over.

Vilna en haar dochter in de keuken. De keuken staat los van het huis in verband met brandgevaar.

We vroegen ons af of dit wel goed zou aflopen (rieten dak erboven). Maar dit is normaal.

De geroosterde cashewnoten.

Vilna en haar dochter verwijderen de schil van de cashewnoten.

Aan het einde van de middag komen Philip, Greg en Kaycee voor een potluck bij ons op de boot. Een potluck is een Engelse term voor een diner waar iedereen een gedeelte van het gerecht verzorgd. Kacey had vis gesneden in een vierkante staaf. Ze had alle zijden pittig gekruid. Vervolgens alle kanten even aanbakken en de vis in de koelkast leggen (binnenin is nog rauw). Vervolgens wordt de staaf in plakjes gesneden en koud gepresenteerd. Het was een heerlijk diner met een lekker tomaat-paprika soepje, gebakken plantanes, gebakken aardappelen, fruitsalade en de pittige vis. Het was wederom een gezellige avond met Canadezen, Nederlanders en een Zuidafrikaan op een eiland in Haïti! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten