donderdag 8 augustus 2013

Bonaire, eilandtour met scooter

Donderdag 8 augustus 2013

Positie Bonaire: 12°09.141' N 68°16.733 W
We huren een scooter om het eiland te verkennen.


We krijgen instructies voor de bediening van de scooter en de verkeersregels. In principe geldt op dit eiland de Nederlandse wet, behalve: op de hoofdweg van dit eiland heb je altijd voorrang. Wat de hoofdweg is wordt helaas niet aangegeven. Een andere uitzondering is ook dat het rechtdoorgaand verkeer op een haakse splitsing voorrang heeft en verder dat motorrijders geen helm hoeven te dragen. Waarom dan weer deze uitzonderingen, dit maakt alles toch onnodig ingewikkeld, is ons wederom volstrekt onduidelijk.

Het zuiden van het eiland staat in het teken van de zoutwinning. Er wordt hier veel zout geproduceerd en de zoutvoorraad wordt in indrukwekkende heuvels opgeslagen.



 
Zoutwinning.
 
Slavenhuisjes.

Kleur van de obelisk geeft de grofheid van het zout weer.
Schepen wisten dan waar ze moesten ankeren voor het laden van het gekochte zout.

 
In de zoutpoelen leven een aantal mooie Flamingo's.


In het oosten van het eiland is een windsurfcentrum. Hier is een ondiepe baai, die door de bescherming van een rif nagenoeg geen golfslag heeft. De twee aanwezige resorts zijn overspoeld met Nederlanders die dicht op elkaar de strandstoelen bezet houden met de welbekende handdoeken.

Het landschap is begroeid met struiken en cactussen en lijkt op het landschap in cowboyfilms. De kale, vlakke en vrij dorre woestenij valt ons als landschap tegen. Wij houden meer van de groene heuvels begroeid met regenwoud.


Overal naast de wegen zie je gehuurde pick-up trucks met duikspullen. Je kunt langs de gehele westkust duiken en hier op Bonaire zijn de duikstekken allemaal vanaf de weg toegankelijk, heel uniek. Dit is een van de belangrijkste trekpleisters voor het toerisme.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten