zondag 26 mei 2013

Portsmouth (Dominica), barbeque boatboys

Zondag 26 mei 2013

Positie Portsmouth: 15°34.879' N 61°27.779 W
Het weer is al dagen regenachtig met veel wind. Toch gaan we ’s middags een wandeling maken in het regenwoud direct achter het dorp. Het is ongelofelijk hoe mooi en ongerept Dominica is. Buiten het dorp loop je meteen door een groene overdaad van tropische planten.

Zelfs de cashewnoten groeien hier in de natuur.

Bij bloemdragende vegetatie zoemen talrijke kolibries rond. Over de grond schieten voortdurend de hagedissen en landkrabben van het wandelpad de dichte jungle in. Het regent na een uurtje echter zo hard dat we zelfs met de “Dorrie en Lei”-ponchoos drijfnat worden en we gaan terug naar de boot.

Het is zondagavond en dus is er de wekelijkse barbeque die door de boatboys wordt georganiseerd en waarvoor alle voor anker liggende boten uitgenodigd worden.
We worden verrast door een heerlijk maaltje met gegrilde kip en gegrilde Dorade (Mahi Mahi) met ongelimiteerde hoeveelheden rumpunch. We ontmoeten het koppel Reinhard en Silvia van de Black Lotus 2 die we een jaar geleden in Grenada het laatst gezien hebben.
We praten ook met de boatboys over het leven op Dominica. Op deze eiland-staat wonen 70.000 mensen. Het hoofdinkomen komt van de toeristen, voornamelijk van de cruiseboten die afmeren in Roseau. Op de tweede plaats staat de landbouw in de vorm van de aanbouw van o.a bananen, ananas, cocosnoten, mango, passion fruit, papaya, sinasappel en grapefruit. Op de derde plaats staat de visserij. Het land is zo warm, nat en vruchtbaar dat niemand op dit eiland honger hoeft te lijden en met eigen tuintjes is iedereen voor groente en fruit zelfverzorgend. De landbouw en visserij gebeurt nog op traditionele wijze zonder enige vorm van mechanisering.
Door de intensieve, gemechaniseerde landbouw op de buureilanden Martinique en Gouadeloupe, gesubsidieerd door EU-landbouwsubsidies (!), zijn de prijzen voor groente en fruit in de regio erg laag. Daarnaast heeft Frankrijk de import van groente en fruit uit Dominica naar Martinique en Guadeloupe gestopt om de concurrentie te voorkomen. Dit laatste betekent een enorme strop voor Dominica, dat nu genoodzaakt is om hun producten veel verder te exporteren (St. Lucia, Antigua, St. Maarten) wat ten koste gaat van de toch al magere opbrengst.
Door het ontbreken van verdere ontwikkelingen, investeringen en dus inkomsten, is de werkeloosheid in Dominica hoog. Ongeveer 50% van de mannelijke beroepsbevolking heeft geen werk. Vrouwen worden bij het werkeloosheidspercentage niet meegenomen. Daarbij komt dat er geen uitkeringen zijn bij werkeloosheid en er is ook geen bijstand. Is er geen werk dan zijn er ook geen inkomsten en dus is het leven voor veel bewoners erg moeilijk. Bovenstaande economische situatie is kenmerkend voor de meeste zelfstandige Caribische staatjes in deze regio.
Veel Dominicanen proberen daarom in het buitenland werk te krijgen. Er zijn maar beperkte buitenlandse investeringen. Chaves van Venezuela gaf regelmatig financiële hulp aan het eiland om zijn populariteit in de regio te vergroten en ook heeft China recent een schenking gedaan in de vorm van een nieuw paleis voor de president ter waarde van 18 miljoen US dollar. Een voorwaarde hiervoor was echter dat Dominica positief zou moeten stemmen in hun stem/zetel in de VN als China voorstelt om meer zeggenschap te krijgen op Taiwan. Op dezelfde manier heeft St. Vincent een nieuwe visafslag gesponsord gekregen van Japan op voorwaarde dat St. Vincent in de VN positief zou stemmen voor hervatting van de walsvisvangst door Japan….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten