woensdag 30 augustus 2017

Bonaire, cruiseboot

Zaterdag 17 juni 2017 tot en met maandag 19 juni 2017

Positie Bonaire: 12°09.127 N 68°16.733 W
We maken nog een paar mooie duiken met de Hookah, gewoon rond de boot met prachtige vissen en schitterend koraal. Jammer dat we hier niet mogen speervissen, we zien een paar mooie snappers voorbij zwemmen. Voordat we de duik maken, moeten we eerst even naar een duikshop om een snorkelpenning te kopen. Alles hier op Bonaire is erg commercieel, iedereen die van het koraal wil genieten moet een vergunning (penning) kopen.

Wanneer op een morgen een Amerikaanse cruiseboot aanmeert, wordt het dorpje Kralendijk overspoeld met een paar duizend overjarige, corpulente Amerikanen. Er is een heuse toeristische markt opgezet waar Caribische prullaria veel te duur verkocht worden. Het wegennet wordt deze dag bevolkt met gemotoriseerde golfkarretjes met onbeholpen Amerikanen die te pas en onpas stoppen om een paar kiekjes te maken. Ook zien we veel geblindeerde aircobusjes rijden die de cruiseboot-gasten naar de toeristische attracties op het eiland vervoeren. Om 5 uur in de namiddag worden de trossen van de cruiseboot losgemaakt en hiermee keert ook de rust op het eiland weer terug.


Winkelstraat in Bonaire.

Rechts op de foto typisch cruiseboot toeristen.

De munteenheid van Bonaire is de Amerikaanse Dollar. Om het makkelijk te maken heeft Curacao als munteenheid de Antiliaanse Gulden en Aruba de Arubaanse Gulden.

Na een goede week zien we in de weersverwachtingen dat er een stormfront noord van de ABC eilanden voorbij gaat trekken en zo'n zogenaamde “tropical wave” kan erg vervelend zijn als je hier in Bonaire aan een mooring hangt. Wij besluiten dan ook om uit te klaren en met de passaatwind naar Curacao te zeilen om dit weer op het Spaanse Water (een beschutte baai) over ons heen te laten komen.

3 opmerkingen:

  1. Om te mogen snorkelen of duiken bij Bonaire moet je inderdaad een penning van Stinapa kopen. Stichting Natuurparken Bonaire. Deze zet zich o.a. in om het onderwaterreservaat van Bonaire te behouden. Zodat je mooie dingen onderwater kan blijven zien, nu en inde toekomst. Het is dus geen commercie, maar een stichting die voornamelijk op vrijwilligers drijft.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Daag Loud en Marlene, mooie verhalen en fotos hier. Ik lees ze regelmatig.. erg leuk om weer even de laatste blogs te lezen... hoe is het jullie tijdens de storm vergaan? Het is zon 1000 km van jullie vandaan maar toch... alles goed daar? Gr jeroen veugelers

    BeantwoordenVerwijderen