woensdag 30 augustus 2017

Dominicaanse Republiek – Bonaire

Vrijdag 9 juni 2017 tot en met maandag 12 juni 2017

Positie Bonaire: 12°09.127 N 68°16.733 W
De wind is redelijk zuidoost zodat we met de motor bij redelijk richting het oosten komen. Na een 14 uur hoog aan de wind zeilen zijn we deze koers echter beu en we besluiten om overstag te gaan en koers zuid te gaan. Deze koers is mooi bezeild en we beginnen op deze donderdagavond aan onze 4de oversteek van de Caribische Zee.

Oversteek Caribische Zee.
We steken deze zee over van de Dominikaanse Republiek naar Bonaire. De koers is zuid-zuidoost (170 graden) en de afstand is een kleine 400 nm, 700 km. De oversteek van deze zee is altijd een opgave:
- Niet alleen de wind maar ook de stroming is altijd oost waardoor je altijd naar het westen geduwd wordt.
- De overwegend scherpe golven zijn natuurlijk ook oostelijk en deze duwen telkens de boeg richting west.
- Aan het einde van het orkaanseizoen, wanneer de meeste zeilers dit water van zuid naar noord bevaren, is de wind noordoostelijk. Aan het einde van het zeilseizoen, de meerderheid gaat dan naar zuid, is de wind iets meer zuidoostelijk.

We hebben een zuidelijke koers maar door bovenstaande punten is deze koers nog altijd hoog aan de wind. Om de invloed van de stroming op de koers te minimaliseren, is het verder zaak om genoeg snelheid in de boot te houden. Voldoende zeil houden dus.

We zullen ongeveer 6 knopen lopen en dus zullen we vanaf we zuid gekoerst hebben, 2 dagen en 3 nachten nodig hebben om deze afstand te overbruggen. Hoog aan de wind betekent dit dat we de komende 2,5 etmaal onder een flinke helling over stuurboord zullen doorbrengen. De Rafiki ligt dan zogenaamd “op een oor” en in de lengterichting hobbelt zij over de scherpe golven van ongeveer 2 meter hoogte.

Alles wat we doen aan boord wordt wat lastiger. Denk bijvoorbeeld maar aan koken of naar het toilet gaan. We slapen in de salon op het bed aan stuurboord. Hier kun je comfortabel liggen, terwijl de ander wacht heeft. Dit wachtlopen doen we natuurlijk dag en nacht, dus er is altijd iemand alert wanneer er iets onverwachts gebeurt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten