zondag 25 september 2016

Tijax, Guatemala

Donderdag 11 augustus 2016 tot en met zondag 14 augustus 2016

Positie Fronteras: 15°39.775 N 89°00.119 W
Zoals gezegd, liggen we lekker bourgondisch in een luxe jachthaven met hotel, haciënda Tijax, www.tijax.com. De haciënda, wat min of meer boerderij betekent, bestaat uit een jachthaven, huisjes in de omringende mangroven, een restaurant en een zwembad waar wij bijna dagelijkse in gaan poedelen.

Het restaurant wordt bevoorraad door lancha's. De rechtse lancha heeft net volle flessen water (5 ltr)
afgeleverd en de lege flessen opgehaald. De linkse lancha komt frisdrank brengen.

De Rafiki in de marina.

Het overdekt terras waar de zeilers kunnen klussen.

Op het terrein liggen ongeveer 10 van deze huisjes, die verhuurd worden aan vakantiegangers.

Verscholen in het groen ligt het tweede restaurant.

Het zwembad, waar wij dagelijks gebruik van maken.

De houten paadjes verbinden het restaurant, het zwembad en de huisjes.

De marina Tijax.

De boerderij beslaat een aantal hectaren waarvan een gedeelte bestaat uit een rubber plantage en een teak-hout plantage. Ook is er nog een stuk ongerepte jungle op het grondstuk. Door deze jungle en de plantages is een wandelpad aangelegd en vandaag gaan we onze “eigen” haciënda eens verkennen.

De wandeling is, zoals alles in de haciënda, mooi verzorgd met mooie paadjes en een aantal leuke hangbruggen. De rubberplantage is interessant. Wanneer een rubberboom groot genoeg is, wordt op ongeveer een meter van de grond een halfronde, naar benden lopende inkeping in de bast gemaakt. De boom gaat dan “bloeden” en dit hars, de rubber, wordt in een bakje opgevangen. Een prachtig hernieuwbaar product omdat het belangrijk is dat de boom gezond blijft zodat hij veel hars produceert. Door de groeiende vraag naar rubber in de wereld wordt dit product steeds belangrijker voor Guatemala. Tijdens onze tocht naar San Juan de Pacayal kwamen we ook voorbij uitgestrekte rubberplantages.

De meterslange hangbrug.

De rubberplantage.

Aan het uiterste puntje van het grondstuk van de haciënda heeft de eigenaar een uitzichttoren gebouwd van waaruit wij een prachtig beeld krijgen over de omgeving van Fronteras en de Rio Dulce.

Bovenstaande foto's zijn genomen vanaf de uitkijktoren. Aan de ene kant zie je de Rio Dulce en de vele zeilboten. Aan alle andere kanten zie je bos, bomen en nog eens bomen.

2 opmerkingen:

  1. Wow mooi zwembad! Dan is mijn intex zwembad maar behelpen! Ik heb er wat bloempotten naast staan ipv palmmbomen, klein verschilletje;)

    BeantwoordenVerwijderen