vrijdag 3 april 2015

Nargana, Rio Dablo (San Blas, Panama)


Vrijdag 3 april 2015


Positie Nargana: 9°26.454 N 78°35.130 W
Vandaag moeten we weer eens aan de bak. Volgens de reisgids moet er 3 NM stroomopwaarts van de hier uitmondende Diabolo rivier een voetpad lopen wat naar een waterval leidt. De wandeling naar de waterval zou 3 uur in beslag nemen. Samen met Kevin, Marina en Diana gaan we ’s morgens op pad. Als we na een uurtje zoeken de mondig van de rivier in het mangroven-labyrint gevonden hebben, varen we door een prachtige scenery stroomopwaarts. Er zijn veel Kuna’s op de rivier die met de boomstamkano al peddelend de rivier opvaren voor drinkwater. De drinkwaterleiding is al geruime tijd stuk en nu moet de bevolking het schone water zelf stroomopwaarts aan de rivier gaan halen.






Iedereen is op weg naar het begin van de rivier. 
Hier is het water het schoonste. Het water wordt gebruikt als drinkwater,
 maar ook wordt de was meegenomen en in de rivier gewassen en het gehele gezin gaat gelijk onder de douche.

Op het punt waar de rivier niet meer bevaarbaar is, parkeren we de dinghy van de Lucky Seven en gaan we op stap. Het pad loopt parallel aan een witte waterleiding die voorheen het eiland van water voorzag. Het is een mooie wandeling door de ruige jungle over een redelijk begaanbaar paadje. We moeten vaak de rivier (of beter nog beekje) oversteken en houden de voeten niet droog. De drie uur die in de gids aangegeven is, is echt niet overdreven. Om 12:00 uur hebben we de waterval nog niet bereikt. Marlène heeft de zool van haar schoen verloren en samen met Diana besluit ze om niet verder te gaan. Loud, Kevin en Marina willen de waterval niet missen en gaan verder. Als we 10 minuten later bij het eindpunt aankomen, kijken we verbaasd rond. De “waterval” is een aantal rotsblokken waar een betonnen bassin omheen gemaakt is. Dit is dan ook het beginpunt van de waterleiding voor het eiland-dorp.

Prachtige grote bomen.

De waterval valt erg tegen.

Na een pauze gaan we weer terug naar de dinghy. Dat er eigenlijk geen waterval van betekenis is, maakt voor deze wandeling niet uit. Het is een fantastische jungletocht, waar de wandelaar ongeveer 5 uur voor uit moet trekken.

Om 16:00 uur zijn we weer terug op de boot en na een lekkere douche op het achterdek schuiven we even later aan bij het “happy hour” op de “Cornelis”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten