vrijdag 27 maart 2015

Mono Island – San Ignacio de Tupile, (San Blas, Panama)

Vrijdag 27 maart 2015

Positie San Ignacio de Tupile: 9°17.361 N 78°09.485 W
Na een dinghy toer rond de baai gaan we ankerop voor een luttele 2,5 NM verder noordwaarts.

Het lijkt zo'n mooi dier, maar het is een Portugees Oorlogsschip. Het is een zeilende kwal met tentakels van wel 25 meter. Als hij je omarmt, raak je buiten bewustzijn. Dus blijf uit zijn buurt.

Mono Island.

We gaan voor anker voor een volgend Kuna eiland. We liggen tussen mooie koraalriffen in en gaan ’s middags naar het dorp. Het is een dorp met super vriendelijke mensen en we weten eindelijk een SIM kaart van Panama te scoren. 

In de jungle hier op de kant leven veel diersoorten die bedreigd zijn. Ook alle kleine apensoorten horen in deze categorie. De Kuna leven en werken in deze jungle en hebben hun eigen regels en wetten. Bij een van de hutten zien we een liefhebber van jungledieren. Hij heeft een lief, klein aapje aan een lijn en een soort miereneter. Loud speelt wat met het zielige, maar wel koddige, aapje en de trotse eigenaar vermeldt dat hij voor $2,- met hem op de foto mag. Helaas voor hem zegt het aapje “nee”. 

De Kuna cultuur is honderden jaren oud. Toch hebben ze hun officiële vlag, het symbool van de Kuna’s, in de jaren veertig veranderd. Als je op de volgende foto de authentieke Kuna vlag ziet, is de reden hiervoor begrijpelijk. Maar toch zie je, en dat is natuurlijk ook goed te begrijpen, nog regelmatig de vlag met het oorspronkelijk Kuna symbool.

Traditionele huizen van de Kuna's. Sinds kort hebben ze zonnepanelen, 
welke gesponsord zijn door de Panamese overheid.

Dit is het "gemeenschapshuis". Hier komen de mannen van het dorp elke week bij elkaar om het beleid, 
de problemen etc van het dorp te bespreken.

De authentieke Kuna vlag.

Schillen van de kokosnoot hangen te drogen, zodat ze gebruikt kunnen worden voor het houtvuur om te koken.

1 opmerking:

  1. Die kwallen zagen we ook bij de oversteek naar de Bahama's en ik wilde nig opzoeken wat voor soort kwallen dat waren. Nu weet ik het dus. Ze zien er gek uit he!

    BeantwoordenVerwijderen