donderdag 6 september 2012

St. George’s (Grenada), SI-eenheden

Donderdag 6 september 2012

Positie St. George’s: 12°02.61' N 61°45.30 W
Overal ter wereld zijn goede afspraken gemaakt voor eenheden van lengte, gewicht en inhoud. Iedereen ter wereld hanteert hiervoor het SI stelsel. Hierdoor kun je wereldwijd dezelfde “taal” spreken als het gaat om bijvoorbeeld inhoud, lengte of gewicht.

Het SI vormt een samenhangend geheel. Het is opgebouwd rond een aantal basiseenheden, dat in combinatie met elkaar afgeleide SI-eenheden vormen. Door deze samenhang wordt het gebruik van constanten bij het omrekenen van bijvoorbeeld lengte, breedte en hoogte naar oppervlakte en gewicht zo veel mogelijk beperkt. In 1978 werd in Nederland het gebruik van dit stelsel in beroep, handel en onderwijs wettelijk verplicht gesteld door de IJkwet.

Natuurlijk moeten de Engelsen en de Amerikanen ook op bovenstaande regels een uitzondering maken. Op het water gebruiken we al (helaas) de zeemijl en op het land maken de landen die onder de Engelse kroon vallen en de Amerikanen er wat betreft de eenheden een compleet potje van. De lengte-eenheden zijn inch, voet, yard en mijl maar deze landmijl heeft nota bene een afwijkende lengte als de zeemijl, namelijk 1,6 km (land) en 1,85 km (zee)! De inch (=duim) wordt niet onderverdeeld in tientallen maar in breuken van 8. Moet je bijvoorbeeld een boortje hebben van 6 mm dan hebben ze dat hier niet, maar het dichtste in de buurt komt 2/8 inch of een ¼ inch. Als je toch naar 6 mm vraagt, wordt je als een zombie aangekeken, want ze weten echt niet waar je het over hebt. De temperatuur is in Fahrenheid (het is hier dus bijna 100 graden en als je dit de eerste keer op de radio hoort, schrik je wel even) en het gewicht is in ponden (en 2 ponden is hier geen kilo, maar ongeveer 0,9 kg). Maar nu komt het: als het voorafgaande nog niet verwarrend genoeg is, hebben de Engelsen en de Amerikanen gemeend om voor beide naties een andere inhoudsmaat te definiëren: ze heten nota bene allebei hetzelfde, de “gallon”, maar de Amerikaanse gallon is 3,8 liter en de Engelse gallon is maar liefst 4,5 liter! Nu liggen we in een kroonkolonie van Engeland tussen de Amerikanen. Handig als je dan gaat vragen wat de brandstof hier kost….die wordt namelijk afgerekend per gallon en betaald in dollars….EC (€ 0,34) óf US (€ 0,78).

1 opmerking:

  1. Even een korte vraag......hebben ze de BMI daar ook in SI eenheden?? Groeten, Tim

    BeantwoordenVerwijderen