dinsdag 31 juli 2012

Hog Island (Grenada), wandeling over Hog Island en hurricane time

Dinsdag 31 juli 2012

Positie Hog Island: 12°00.06' N 61°44.48 W
Hog Island is onbewoond en is niet meer dan een platte rotsblok voor de kust van Grenada begroeid met palmen en bomen. Aan de waterkant zijn diverse strandjes en mangroven. De ankerplek is super.
Vandaag zijn we even over Hog Island gewandeld. 

Hurricane voorspelling
Om een goed beeld te krijgen van de gebeurtenissen de komende drie dagen zijn twee zaken belangrijk:

1. Er heeft zich een tropische depressie gevormd op de Atlantische Oceaan en komt richting het Caribisch gebied. Dit is normaal voor de tijd van het jaar. Soms vormt zich uit zo’n depressie een orkaan. De Amerikanen geven zo’n orkaan dan een naam. Orkanen ontstaan door de hoge watertemperatuur in de zomer, dus van juli tot november. Orkanen worden gevormd boven de 12 graden noorderbreedte, dus noordelijk van Grenada. Een zeer zeldzame uitzondering was de Orkaan “Ivan” die in 2004 tóch over Grenada raasde en enorm veel schade aanrichtte.

2. De Amerikanen in de ankerbaaien in het zuiden van Grenada zijn:
a. Zeer onervaren zeilers: zij zijn vanaf Florida van eiland tot eiland gehopt en zijn bang om een nacht door te zeilen én zijn harde wind niet gewend.
b. Oud: de gemiddelde leeftijd van deze groep pensionado’s is tussen de 65 en 75 jaar oud.
c. Typisch Amerikanen: arrogant, veel blabla en zonder inhoud of achtergrondkennis.

Er is hier in het zuiden van Grenada een zogenaamd “netje”. Dit is een soort chatbox over de marifoon waar elke morgen om 7:30 uur algemene zaken doorgegeven worden en waar schepen elkaar kunnen oproepen en zaken kunnen bespreken. Heel handig en dit is eigenlijk het gsm/sms én roddelcircuit van de zeilers waarvan iedereen gebruikmaakt, ook bijvoorbeeld de restaurants en taxi’s aan land. Op deze woensdagmorgen wordt tijdens het netje melding gemaakt van een depressie op de oceaan, 2000 km van ons vandaan. Het officiële” hurricane centre” in Florida vermeldt dat er een kans van 20% aanwezig is dat hieruit een orkaan gevormd wordt. En dat laatste is nu het probleem.
Na het netje in de morgen beginnen de Amerikaanse “experts” onder elkaar te kakelen dat iedereen zich klaar moet maken voor de orkaan die nu nog voor de kust van Afrika ligt. De volgende uren wordt, door met name deze fossiele en onkundige Amerikanen, het hele internet afgezocht of er nog meer informatie te vinden is die de landing van een orkaan hier op Grenada kan bevestigen. Het doel van deze zoektocht is: wie vindt informatie die een voorspelling geeft dat we getroffen worden door een alles vernietigende orkaan. Een normaal mens met een gezond verstand, laten we zeggen een Europeaan, zou zoeken naar objectieve, betrouwbare informatie waarop een risico op een storm/orkaan geschat kan worden.
In de middag wordt de kans op vorming van een orkaan uit de komende tropische depressie opgeschaald tot 40%. Dit betekent onder de Amerikaanse zeilers hier in de baai: paniek! Boten gaan naar beschutte delen in de mangroven, anderen gaan naar de haven van St. Louis in St. George’s en op het net wordt een speciaal kanaal vrijgemaakt voor orkaanvoorbereidingen. Hier wordt geadviseerd om de boot “kaal” te maken. Dit wil zeggen dat al het doek van de buitenkant van de boot afgehaald moet worden. Dit is een behoorlijke klus: de zeilen en de canvas regen- en zonnetenten moeten hiervoor gedementeerd worden en onderdeks opgeborgen worden. Verder is het volgens de Amerikanen noodzakelijk om twee (!) ankers uit te leggen.
De doemdenkers krijgen gelijk: in de avond schaalt het “hurricane centre” de kans op vorming van een orkaan uit de tropische depressie” op naar 60%. De baan van de depressie is redelijk zuidelijk en er wordt door een Amerikaan op internet zelfs een model gevonden die een baan voorspeld in de richting van Grenada. Dit resulteert op het net tot de volgende algemene conclusie: er wordt op de oceaan waarschijnlijk een orkaan gevormd die een baan beschrijft richting Grenada. Dit wordt algemeen als feit aanvaart, terwijl er alleen een tropische depressie (een gebied van regenbuien met windstoten) op een afstand van 1200 km in de richting van de Carrieb komt, richting en windkracht nog te onzeker om er een gefundeerde uitspraak over te doen. We worden al regelmatig aangesproken waarom wij geen voorbereidingen treffen. Onze zeilen zitten immers nog op de boot. Ondertussen gaat iedereen in de ankerbaai mee met deze massahysterie. Er wordt nergens anders meer over gesproken en het “hurricane-virus” leeft, terwijl objectief gezien er niets aan de hand is om zich nu al zorgen te maken. In de avond verandert dit echter: het “hurricane centre” schaalt op naar 70%. Dit is ook voor ons reden om na te denken of we voorbereidingen moeten treffen.

Boten liggen al voor anker in de mangrove.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten