woensdag 29 maart 2023

Kokkerellen, Frans Polynesië

Zaterdag 11 februari 2023 tot en met donderdag 23 februari 2023

Positie Atuona: 09°48.239 Z /139°01.932 W

GEEN PATAT? Zelfvoorzienendheid in de Markiezen.

Noord-Europeanen, Nederlanders en dus ook wij Limburgers zijn aardappel-eters. Als koolhydraten-bron bij de warme maaltijd kiezen we in Nederland voor rijst, pasta maar vooral aardappelen. Nu is de aardappel een gewas dat groeit in koude streken, de tropen zijn te warm voor onze vertrouwde piepers. Maar niet getreurd, in de Carieb worden voldoende aardappelen geïmporteerd zodat in deze regio er aan aardappelen geen gebrek is. In Panama wordt de keuze al moeilijker, aardappelen zijn schaars en in afgelegen gebieden, zoals de San Blas of Blue Field, niet meer te krijgen en wat dan?

In Midden- en Zuid-Amerika is de Platano oftewel de Bakbanaan een goed alternatief voor gebakken aardappelen of frietjes. Het voor ons favoriete gebakken eindproduct van de Platano heet Patacones en wordt overal in de restaurants in Panama als alternatief voor frietjes of gebakken aardappelen geserveerd.

Bij de bewoners van zeilboot Rafiki zijn de Patacones dan ook helemaal ingeburgerd en zo worden ze aan boord bereid:
Bakbananen.

Eerst worden dikke schijven in wat olie gebakken.

Als ze nog warm zijn worden ze plat gedrukt. Wij doen het tussen twee snijplanken. 
Vervolgens worden ze nog een keer in de pan gebakken en dan zijn ze heerlijk.

Aangekomen in de Markiezen zien we dat er veel aanbouw is van bananen, maar er worden helaas geen bakbananen verbouwd. Deze vervanger van patat kennen de Polynesiërs in hun cultuur niet. Ook zijn aardappelen in deze afgelegen archipel in de Pacific zeldzaam en erg duur (€ 6 à €7 per kg). Hierdoor is hier op de Markiezen een zak bevroren frietjes 1 kg GOEDKOPER dan een kilo gewone aardappelen....

Het alternatief voor ons bintje dat hier gegeten wordt, is de Broodboom-vrucht oftewel Breadfruit. Deze vruchtboom is door de Polynesiers in de oudheid al naar deze archipel gebracht als belangrijke voedselbron. De Breadfruit is zo groot als een handbal, groen van kleur en groeit aan grote bomen. De Breadfruit is hier in de Markiezen een belangrijk onderdeel van het dagelijkse menu van de lokale bevolking.

De Breadfruit groeit overal op de eilanden, ook "in het wild" en wordt meestal door de bevolking gratis aan ons aangeboden. Om een Breadfruit te oogsten gebruiken de inwoners een lange stok met een netje. Deze stok wordt trouwens ook gebruikt voor Mango's, Avocado's, etc. van de bomen te oogsten.

De Breadfruit is dus ook een goede vervanger van onze vertrouwde aardappel en zo wordt deze aan boord van de Rafiki bereid:

De breadfruit-bomen zijn groot en er hangen veel vruchten aan. 

Van de vrucht die Loud in zijn hand heeft, hebben we 7 dagen gegeten.

De binnenkant van de broodvrucht. De gehele vrucht moet direct verwerkt worden, 
anders wordt hij van binnen bruin.

Gebakken in olie lijkt het op frietjes. Heerlijk.

Tijdens het schrijven van dit Blog:
– maakt Marlène Mango-jam, Mango-sap en Mango-shutney;
– is in een thee-muts een yoghurt-cultuur aan het groeien;
– buiten in de zon droogt een overgebleven baguette om tot paneermeel vermalen te worden;
– in een vaatje gist Mango-wijn;
– rijpt zelfgemaakte Limoncello in de koelkast;
– liggen rode pepers te drogen in de zon (óf worden door Loud verwerkt tot sambal);
– maken we van sojabonen taugé in een kiemgroente-potje;
– en staat het brood te rijzen.

1 opmerking:

  1. Hebben ze daar ook 20 inch vouw fietsen?. Gesprek kessel aan de maas zomer 2022

    BeantwoordenVerwijderen