maandag 20 maart 2023

Bevoorradingsschepen in de Markiezen, Frans Polynesië

Zondag 5 februari 2023 tot en met Donderdag 9 februari 2023

Positie Atuona: 09°48.239 Z /139°01.932 W
De Markiezen zijn de meest afgelegen eilanden-groep ter wereld. Het vasteland, dat wil zeggen de continenten van Noord- en Zuid-Amerika, Japan/China en Australië/Nieuw Zeeland zijn ongeveer 7.000 km (!) hier vandaan. Er zijn wel een aantal eilanden-groepen in de buurt, zoals de dichtstbijzijnde Tuamotu's, liggen op 800 km afstand en Tahiti en Gambier liggen op 1500 km afstand. De Markiezen liggen onder de rode stip op onderstaande figuur van de aardbol. Het figuur laat ook mooi zien hoe enorm groot de Stille Oceaan is.

De rode stip is onze huidige positie. Er is veel water rondom ons heen.

Er wonen op de Markiezen totaal 10.000 mensen en naast de zaken die ze hier verbouwen en de vis, moet alles per schip (of per vliegtuig) geïmporteerd worden. Deze eilanden worden door twee bevoorradingsschepen bevaren, de Aranui 5 en de Taporo 9 . Deze schepen maken elke 3 weken het rondje Papeete-Markiezen-Papeete. Papeete is de hoofdstad van Tahiti waar alle intercontinentale vracht bij elkaar komt en verdeeld wordt naar de verschillende eilanden.

Wanneer een bevoorradingsschip aanmeert bij een eiland is het een drukte van belang. Vrachtauto's en pick-up trucks rijden af en aan om de geloste goederen af te voeren. Daarnaast zijn er ook producten die verscheept worden naar Papeete: bijvoorbeeld lege gasflessen, kratten statiegeld-bierflessen, lege brandstof-containers, fruit, bevroren tonijn, hout en OKRA. Dat laatste is het belangrijkste exportproduct van de Markiezen, gedroogd kokosnoten-vruchtvlees. Hiervan wordt in een fabriek op Tahiti kokosolie gemaakt die vervolgens verder in de wereld verwerkt wordt in voedingsmiddelen en cosmetica.Deze schepen hebben zelf kranen aan boord voor het laden en lossen en ze hebben ook boten aan boord om de goederen aan land te brengen bij eilanden waar ze geen grote kade hebben om aan te meren.

's Morgens om 6.00 uur komt de Aranui 5 voorbij. Het is een combischip, 
het voorste deel is vrachtschip, het achterste deel is cruiseschip.

Alles is verpakt in containers, big-bags en pallets, zodat alles snel gelost en geladen kan worden.

De Taporo 9 heeft alleen vracht aan boord. Het wordt in de volksmond het spookschip 
genoemd, je weet namelijk nooit wanneer het schip komt .........

En zo kan het komen dat er op een eiland plots geen eieren meer te krijgen zijn of er geen meel meer is om Baguettes mee te bakken....

Alles is hier te krijgen: je kunt alles via internet bestellen en het wordt vervolgens netjes hier bezorgd. Maar de transportkosten zijn hoog en de levertijd is erg lang. Daarnaast heft de regering hier op alle geïmporteerde goederen 30-40% (!) belasting. En daarom is alles hier op deze prachtige Markiezen erg duur (behalve natuurlijk fruit en tonijn). Een voorbeeld: 2 kg verse tonijnfilet (yellowfin tuna) is even duur als 12 kleine eieren, namelijk € 9.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten