vrijdag 8 november 2019

Zapatilla eilanden

Zondag 16 juni 2019

Positie Bluefield: 9°09.529 N 81°53.989 W
Na een heerlijk rustige nacht gaan we weer een stukje verder, naar de twee populaire eilanden in deze archipel, namelijk de Zapatilla eilanden. Dit is een toeristische trekpleister, waar de lancha's met toeristen naar toe gaan. We gaan voor anker en gaan het eiland Zapatilla No1 verkennen.

De eilanden in de archipel van Bocas del Toro verschillen sterk van de eilanden in de San Blas. In de San Blas hebben de Kuna indianen de mangroven al jaren geleden gekapt en de eilanden vol geplant met Kokospalmen. Hierdoor heeft de San Blas zijn kenmerkende palmeilanden omringd met zandstranden. In de archipel van Bocas is de begroeiing nog authentiek met de typische mangroven, zandstranden en een regenwoud-vegetatie. De onbewoonde eilanden zijn daardoor nauwelijks begaanbaar door de mangroven aan de kust en de ondoordringbare jungle in het midden van de eilanden. De Zapatilla eilanden vormen hierop weer een uitzondering. Deze eilanden zijn weliswaar begroeid met tropisch regenwoud maar de kust bestaat voornamelijk uit mooi zandstrand. Er zijn ook nog twee verdere bijzonderheden te vermelden. Er zijn talrijke nesten van schildpadden op dit eiland. Deze zijn zichtbaar door de merktekens die door de beheerders van dit natuurpark aangebracht zijn. Verder valt het op dat de aangespoelde hoeveelheid plastic, in de vorm van PET-flessen, flipflops en piepschuim niet erg groot is. Dit is opzienbarend omdat dit eiland ver in de open Karibische zee ligt.


De ankerplek is erg onrustig, de eilanden geven te weinig beschutting voor de deining van de Karibische zee, zodat we in de middag besluiten om samen met de Queen B ankerop te gaan voor een ankerplek in de baai van Bleufield.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten