zaterdag 12 november 2016

De ruïnes van Copan, Honduras

Zaterdag 1 oktober 2016

Positie Fronteras: 15°39.775 N 89°00.119 W
De Maya's zijn de oer-inwoners van midden Amerika en het Maya rijk kende zijn hoogtij in de jaren 600 – 800 van onze jaartelling. In die tijd strekte het Maya-rijk zich uit van Mexico tot Honduras en dit rijk had een hoge mate van beschaving. In deze periode zijn grote steden gebouwd met vele tempels en paleizen. Na 800 kwam het Maya-rijk echter in verval. De steden werden langzaam verlaten en de bevolking nam sterk in aantal af. De historici zijn het nog altijd niet eens over de exacte oorzaak van dit verval. Men gaat er van uit dat overbevolking, ziektes en klimaatveranderingen de belangrijkste factoren van de val van het Maya-rijk zijn.

Toen de Spanjaarden in 1524 het huidige Guatemala via Mexico binnentrokken, waren alle steden al eeuwen verlaten en hadden ze weinig weerstand van de toenmalige Maya bevolking.
Pas in de 19de eeuw zijn expedities op pad gestuurd om deze verlaten steden opnieuw te ontdekken en te onderzoeken. Deze Mayasteden zijn nu één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Midden-Amerika. De Mayastad in Copan is niet het grootste of mooiste voorbeeld van de Maya bouwkunsten, maar het is nog altijd erg indrukwekkend en één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Honduras.

Vandaag gaan we deze ruïnes van Copan bekijken en na een wandeling van 30 minuten vanaf ons “Belgische” hostel komen we aan bij de ingang van het archeologisch park. Het is laagseizoen en het is helemaal niet druk, sterker nog, we zijn één van de weinige buitenlandse toeristen die vandaag het park bezoeken.
Na de ingang komen we uit op een toegangsweg waar ook een opvang is gemaakt voor Ara's, grote papegaaien. Ara's zijn in deze regio in aantallen sterk afgenomen en met dit initiatief willen de Hondurese de Ara-populatie weer op een gezond peil brengen. Bij de wilde Ara's is deze plek erg populair omdat ze enerzijds hier veilig zijn, maar ook omdat ze hier dagelijks een gratis maaltijd krijgen.

Na deze vogels komen we aan op een open plek in de jungle en worden we overdonderd door de prachtige bouwwerken die voor ons opdoemen, prachtig!


Vanaf de top van de tempels heb je een prachtig uitzicht.

Genieten van het uitzicht en met de informatie en tekeningen proberen we ons een voorstelling te maken van het geheel.

Trap, waar elke tree bewerkt is met hiërogliefen.

Op veel plaatsen zijn ze nog aan het werk.

Overzicht vanaf de top van een tempel over de centrale plaats.




Toen de stad door de Spaanse kolonisten “herontdekt” werd, was de vervallen stad helemaal door de jungle overwoekerd. Op dit moment zijn nog veel bouwwerken verborgen in de jungle, maar de belangrijkste en grootste constructies zijn vrijgemaakt van de jungle en gedeeltelijk gerestaureerd.

Onder deze grote bomen liggen nog verborgen tempels. Je ziet aan de vorm exact waar de tempels nog liggen.

Tussen de stenen liggen nog vele bewerkte stenen.

We komen aan op een stuk grasland wat vroeger het centrale plein moet zijn geweest. Op deze open plek zijn de belangrijkste solitaire beelden die hier gevonden zijn, de zogenaamde “stellae”, opgesteld. Deze antieke beelden, 1500 jaar(!) oud, zijn rijk versierd met beeltenissen van belangrijke personen en hun heldendaden. We lopen verder naar een enorme, massieve verzameling van bouwwerken die hebben gediend voor godenverering en de bewoning van de toenmalige leiders van de stad. De geschiedenis van de Maya's en specifiek de geschiedenis van de stad is redelijk bekend, omdat het antieke hiërogliefen schrift van de Maya's voor een groot gedeelte ontcijferd is.

De geschiedenis van de stad, de omgeving, de grootte en de prachtige versieringen van de bouwwerken is enorm indrukwekkend en geven ons een heerlijk “Indiana Jones” gevoel.

In de namiddag verlaten we de ruïnes en gaan we terug naar het dorp Copan. We maken nog een wandeling door het landschap buiten het dorp en we moeten concluderen dat er buiten de ruïnes niet veel bijzonders in Copan is te zien en te beleven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten