zondag 20 december 2015

Panama - Jamaica

Woensdag 16 december 2015 tot en met zondag 20 december 2015

Positie Negril: 18°17.212 N 78°20.800 W
We gaan ankerop voor de tocht van 525 NM (dit is ongeveer 850 km) naar Jamaica. We weten vooraf dat deze tocht niet gemakkelijk zal zijn. De koers naar het oostelijke deel van Jamaica is Noord, 10 graden, en de passaatwind blaast nagenoeg altijd noordoostelijk in dit jaargetijde. Verder is er een behoorlijke oostelijke golfslag, ongeveer 1,5 – 2 meter en een oostelijke stroming die beide ons naar west drukken. Is de wind te zwak dan kunnen we aan-de-wind te weinig snelheid maken en worden de invloeden van stroming en golven sterker en worden dan naar het westen gezet. Harde wind is dus voordelig maar maakt deze tocht wel oncomfortabel. Daarnaast is de wind aan de kust van Panama tot ongeveer 100 nm noordelijk erg draaierig door de invloed van het vaste land van Colombia. Verder noordelijk is de passaat stabiel noordoost. We kiezen voor een tijdstip dat er 4-5 Bf wind over een periode van 5 dagen voorspeld wordt.

Vis, vis en nog eens vis
Op de eerste dag van de oversteek naar Jamaica vangen we bij het rif van de Holandes Cays nog een tonijn en een paar uur later op open zee vangen we een MahiMahi van 120 cm! Na de Barracuda die we een dikke twee weken geleden gevangen hebben, hebben we het vissen weer helemaal in de vingers! We hebben zoveel vis gevangen dat we de afgelopen 3 weken, op een kippetje na, alleen maar vis gegeten hebben! En met de MahiMahi zal dit ook de komende dagen het geval zijn.


Mahi Mahi van 1,20 mtr, gevangen door Loud.

24 uur na vertrek trekt de wind aan tot een 25 – 30 knopen, windkracht 6 -7 Bf en de wind blijft deze kracht tot aan Jamaica behouden. We zetten koers naar de oostpunt van Jamaica maar na 36 uur zeilen blijkt dat dit moeilijk wordt. De wind is noordelijker dan voorspeld en we worden door de stroming en de golven ook nog een paar graden extra naar het westen gedrukt. Omdat er 100 nm zuid van Jamaica een ondiep rifgebied ligt, besluiten we om deze riffen west te passeren en moeten we koers zetten naar de westpunt van dit eiland.

We zeilen zo hoog mogelijk aan de wind en met hoge en scherpe golven is dit niet comfortabel. We beuken 3 etmalen door de golven en we zijn dan ook erg blij als we op zondagavond 20 december het anker voor het strand van Negril op de westpunt van Jamaica in de grond kunnen steken.

De Rafiki heeft zich kranig tegen deze zware elementen geweerd en we hebben eigenlijk geen schade van betekenis. Alleen de webbing van het onderlijk van de Genua is iets los gekomen. We hebben tijdens de tocht wel een beetje wateroverlast gehad bij de afdichting van de doorgestoken mast en het dekluik in de salon.

Het was de langste oversteek sinds 3,5 jaar en het was zeker de moeilijkste. Voortdurend met harde wind onder helling tegen de golven opboxen. Slapen, eten koken en zelfs naar het toilet gaan was een hele opgave. Tijdens deze oversteek hebben we twee keer dolfijnen als gezelschap gekregen maar geen ander schip gezien. 20 NM voor de kust van Jamaica kwamen we in de luwte van het eiland en viel de wind weg zodat we de motor moesten bijzetten. Overigens is het weer tijdens de tocht prima geweest, geen regen of onweersbuien en veel zon.

We hebben de grote MahiMahi tijdens de overtocht al gedeeltelijk gegeten en ongeveer 2 kg filets hebben we ingelegd (Gravad Lax).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten