donderdag 26 november 2015

Puerto Linton, Panama

Dinsdag 10 november 2015 tot en met donderdag 26 november 2015

Positie Puerto Linton: 9°36.716 N 79°35.159 W
We acclimatiseren deze twee weken in Linton Bay. We doen nog wat inkopen en maken de Rafiki gereed voor het vervolg van de reis. Dit is de globale planning:

We gaan eerst, omdat het zo mooi is, terug naar de San Blas. In de San Blas checken we uit in Porvenir, vanwaar we vervolgens de oversteek naar Jamaica zeilen (525 NM, bijna 1.000 km). Van Jamaica gaan we vervolgens weer naar Cuba om nogmaals van dit mooie land met de vriendelijke inwoners te genieten. Waarschijnlijk gaat Cuba nu snel veranderen. De Amerikanen kunnen het land nu bezoeken met een visa. Onder de zeilers vernemen wij dat zij massaal een visa aanvragen. Voor de Amerikanen ligt Cuba ook om de hoek. Na Cuba …….. dit is nog onduidelijk.

Op een markt voor tweede hands bootspullen weten we wat mooie blokken, een houder voor de GPS antenne en een aluminium duikfles op de kop te tikken. De duikfles maakt onze duikinstallatie compleet. We zijn nu in staat bij problemen aan de boot, bijvoorbeeld een visnet in de schroef, met een duikersuitrusting werkzaamheden uit te voeren onder water.

We hebben al een paar keer hier in de bomen een luiaard gezien. Het woord zegt het al, het is een lui dier maar hoe lui is een luiaard in de praktijk? Nou dit wordt in deze periode gedemonstreerd: een Luiaard wil naar Isla Linton zwemmen (Luiaards zijn goede zwemmers) omdat daar mogelijk wat meer lekkers in de bomen hangt. Tijdens het zwemmen wordt het dier moe en ziet een zeilboot: tijd om uit te rusten. Op een onbemande zeilboot is dus een Luiaard via de ankerketting opgekropen en ligt op de voorpunt van de boot een middagdutje te maken! Wij horen dit en gaan op pad om foto’s hiervan te maken. De Luiaard blijft onverstoord lekker maffen en kijkt tijdens ons een bezoek ons een paar keer boos/verveeld aan met een blik van “laat me hier even rustig luieren alstublieft….”. Een echte Luiaard dus of was deze nou extra lui?


Hoe lui kun je zijn??? De beweging van de eerste naar de tweede foto heeft ongeveer een half uur geduurd.

We hebben in de baai van Linton drie dagen slecht weer. Op de ergste regendag was er zoveel neerslag dat de dinghy bijna geheel vol geregend was. Het bootje moest met een emmer leeg gehoosd worden. Op de kant was een heuse landverschuiving zichtbaar. Zoveel regen hebben we nog nooit in ons leven meegemaakt.

We krijgen het bericht dat de “Ritme” met Jordy en Amanda aan de Stille Oceaan kant van Panama met grote problemen kampt: de zijstagen hebben tijdens een windvlaag, waarbij de genua water schepte, het hoofdschot van de binnenkant van de romp getrokken waardoor er veel schade is aan de constructie van de romp met de bevestiging van de puttingen en de inrichting van de boot. Zij zijn teruggevaren naar Panama City voor reparatiewerkzaamheden.

We maken met de Sagitta en hun twee gasten nog een mooie wandeling vanuit Panamarina naar een buurdorp. De heuvel bij een houten huisje (waarschijnlijk een vakantiehuisje, aangezien het er verlaten uitziet) is een mooi picknickplaats, vanwaar we een geweldig uitzicht hebben.

Het perfecte vakantiehuisje, rustige plek met een prachtig uitzicht.

De achtertuin van het vakantiehuisje op bovenstaande tuin. Onderstaande foto's zijn genomen vanaf deze plek.





Nog een drankje als afsluiting van de mooie wandeling.

Samen met de Sagitta zeilen we weer terug naar de mooie San Blas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten