zondag 21 juni 2015

Holandes Cays (San Blas, Panama)

Dinsdag 9 juni tot en met zondag 21 juni 2015

Positie Holandes Cays: 9°35.353 N 78°40.490
Na een paar heerlijke dagen gaan we weer terug naar onze favoriete stek, het zwembad! Het weer is prachtig en we doen wat klein onderhoud, zwemmen, vissen, en luieren. We maken ook kennis met de “vaste bewoners” van de San Blas, de Amerikaanse pensionado’s. Naast de Rafiki ligt de Runner voor anker met als opvarenden Debby en Redge. Deze ex-beursmakelaar van Wallstreet is met zijn vrouw al 20 jaar in deze regio aan het rondzeilen. Deze leuke Amerikanen hebben beide vrij excentrieke hobby’s. Redge heeft als New Yorker nooit een tuin gehad en haalt dit nu in door een onbewoond palmeiland op te ruimen. Elke dag (!) gaat hij, gewapend met een hark, bijl en schop, naar het eiland om al de rommel en onkruid op te ruimen en vervolgens te verbranden. Hierdoor ontstaan idyllische plekjes en stranden met wit zand, bananenbomen en kokospalmen.

Zo ziet het eiland er normaal uit. Eerst een strook rommel en 
vervolgens een dichte begroeiing waar je niet doorheen komt.

Zo ziet het eiland eruit nadat het is opgeruimd door Redge.

Daarnaast besteedt Debby haar tijd met vissen vangen. Maar dan niet het traditionele vissen vangen voor de consumptie, maar zij snorkelt uren tussen de koraalriffen om met een klein schepnetje kleine, jonge koraalvissen te vangen. Deze visjes van ongeveer 2 cm lengte doet ze vervolgens in een van de 4 aquaria (!) aan boord. In deze aquaria kun je de meest prachtige kleurrijke visjes bewonderen. Zo heeft ze bijvoorbeeld een mini-kreeft en een mini-koraalduivel, super leuk om te zien.

Verder heeft dit koppel ook een typisch Amerikaanse gewoonte: de diepvries. Hun boot de “Runner” heeft 12 zonnepanelen met een totaal vermogen van 1000 watt. Dit is 3 keer meer als op de Rafiki. Deze zonnecellen leveren de energie voor de diepvries die centraal in de salon van de boot is gebouwd. De plek voor de eettafel in de salon is daarvoor opgeofferd. Deze diepvries is in grootte vergelijkbaar met de gemiddelde diepvrieskist die men thuis heeft! Deze enorme diepvries is compleet gevuld met al het lekkers dat de Amerikanen niet kunnen missen: steaks, kaas, fruit, nog meer steaks, salami, ijsblokjes, roomijs etc.

Verder ontmoeten we ook de Amerikanen Lorenzo en Joyce van de Eileen Farrel, Susan (een 74-jarige solozeilster) van de “Wooden Shoe” en de Duitser Stefan van de “Sawadi”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten