zondag 23 maart 2014

Cayo Cantilles (Cuba), overheerlijke lobster

 
Zaterdag 22 maart 2014 en Zondag 23 maart 2014

Positie Cantilles: 21°37.266' N 81°57.815 W
We gaan in de morgen aan land en we maken kennis met de biologen die ons zeer vriendelijk toestemming geven om het eiland te verkennen. Vanaf de boot hebben we al andere bewoners van dit eiland gezien. Er leeft op dit eiland een groep apen (makaken). Of deze diertjes hier inheems zijn weten we niet, maar het is natuurlijk wel een leuk gezicht. Helaas zijn de aapjes erg schuw en laten ze zich niet graag zien. Het eiland is verder erg ruw en rotsachtig en begroeit met struiken, palmen en cactussen.

 
 
Ongelooflijk veel palmen op het eiland.
 
De grond is rotsachtig met zeer scherpe punten.

Als we weer terug zijn op de boot komt er een Cubaanse vissersboot onze richting uit gevaren. Vissersboten zijn in Cuba allemaal eigendom van de staat en ook de vis is staatseigendom. De vissers moeten hun vangst aan land afgeven waarna deze door een andere instantie aan de bevolking te koop aangeboden wordt. Verder heeft de regering besloten dat de Cubaanse bevolking geen kreeft mag eten. Aangezien toeristen veel geld betalen voor kreeft, mag kreeft alleen aan toeristen verkocht worden. De vissers mogen dus geen gevangen vis en kreeft mee naar huis nemen. Loud gaat met de dinghy, met een fles rum en wat vislijn, naar de vissers toe. Hij laat de fles rum en vislijn zien en vraagt “lobster?”. De vissers stralen, met name bij het zien van de fles rum, en we ontvangen in ruil hiervoor 4 (!) grote kreeften.

In de middag gaat Marlène nog even zwemmend naar de kant. Als ze halverwege is, komt een grote Barracuda (+/- 2 meter!) haar tegemoet. Omdat ze een duikbril draagt ziet ze dit beest duidelijk naderen en…. ziet vervolgens dat dit roofdier zich draait en haar achtervolgt. Een terechte angst overvalt haar en gelukkig hoort Loud haar naar hulp roepen. Geschrokken komt Loud haar met de dinghy oppikken. Na dit voorval horen we dat Barracuda’s dit volggedrag vaker vertonen. Ze zijn dan in de veronderstelling dat ze mee kunnen profiteren van een prooi die jij, hij ziet je als een grotere roofvis, zal gaan vangen. Om de Barracuda vervolgens te verjagen moet je je omdraaien en dreigen de Barracuda aan te vallen….
 
’s Avond worden de kreeften gekookt en we eten zoveel kreeft als we kunnen…
De volgende dag maken we nog een mooie wandeling over het eiland.
 
Thermietenheuvel.

Vele schelpdieren op boomstammen. Tijdens een begeleide wandeltocht op Curacao kwamen we soortgelijke schelpen tegen. Dat sort kwam alleen in Curacao voor.

Fossiele afzetting van hersenkoraal.



Het volledig skelet van een koffervis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten