dinsdag 12 maart 2013

Falmouth – Jolly Harbour (Antigua)

Dinsdag 12 maart 2013

Positie Jolly Harbour: 17°04.290' N 61°53.307 W
We gaan vandaag ankerop voor de verkenning van de westkant van het eiland en we kiezen als eerste ankerplek “Jolly Harbour”. Tijdens dit zeiltochtje blijkt dat het kunstaas (geel/groen inktvisje) van Loud toch een goede aantrekkingskracht heeft om de roofvissen te verleiden. Vandaag is het een redelijke Barracuda die dit stuk rubber voor een lekker maaltje aanziet.

Barracuda van 75 cm lang en 3 kg zwaar.

De Barracuda is 75 cm lang en weegt 3 kg en dan denkt de bloglezer natuurlijk dat er vis op het menu van de Rafiki komt te staan. Maar niets is minder waar. De barracuda kunnen we hier niet eten en helaas was de vis al dood bij het binnenhalen, anders hadden we hem braaf teruggezet in het ruime sop. De oorzaak hiervan is de giftige stof ciguatoxine. Dit gif wordt geproduceerd door een micro-organisme dat in algen voorkomt in dit gebied. De koraalvisjes eten deze algen en deze visjes worden weer door roofdieren opgegeten, met name de Barracuda. Het gif hoopt zich in dit roofdier op en maakt de vis oneetbaar. Ciguatoxine is in 12% van de gevallen dodelijk! Zelfs de plaatselijke bevolking eet deze vis niet.
Eilanden net voor de ingang van Jolly Harbour.

In verband met de hoge golfslag (swell) bij de ankerplek voor de jachthaven nemen we een mooring in de havenkom. We liggen naast weer een boot uit ons kikkerlandje, de Aurora.


Jolly Harbour.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten