zondag 22 oktober 2023

Wandeling van Noord-Mo'orea naar Zuid-Mo'orea, Frans Polynesië

Vrijdag 1 september 2023

Positie Opunohu Bay: 17°29.368 Z /149°51.055 W
Op deze vrijdag gaan we wat vroeger als normaal uit de veren. Er staat een behoorlijke wandeling op het programma. We gaan vanaf onze ankerplek aan de noordzijde van Mo'orea dwars door het midden van het eiland naar de zuidkust. Dit is een tocht van ongeveer 10 km, maar dit is hemelsbreed. De klim over de bergrug in het midden van de tocht is hier niet in meegeteld.




Het uitzicht bij vertrek. We zullen over het lage deel de berg passeren.

Het eerste gedeelte van deze tocht, de tocht is weergegeven in het kaartenprogramma maps.me, is mooi heuvelig en leidt ons door de tropische aanplant van de plaatselijke boeren. Wanneer het vervolgens steiler en onherbergzamer wordt, worden ook de agrarische activiteiten snel minder. Ook de zandwegen slinken tot paadjes en vervolgens tot een niet of nauwelijks zichtbaar spoor in de groene jungle.
De aangegeven route op maps.me is in praktijk nauwelijks te vinden en we verdwalen voortdurend. Aangezien de tocht steeds moeilijker en steiler wordt en de jungle steeds dichter wordt, komen we een aantal keren bij een situatie waarbij óf Loud en dan weer Marlène wil stoppen en wil omdraaien.

De paadjes zijn nog nauwelijks zichtbaar of zelfs helemaal niet meer zichtbaar.

Loud staat bij een omgevallen boom. Er liggen er velen, en allen zo ongelooflijk groot.

Picknick op de top en zoeken naar onze verdere route. Zitten we nog goed ..........

Toch bereiken we na een viertal uren klauteren de top van de bergrug in het midden van Mo'orea. Na een picknick van roggebrood met een blikje tonijn hebben we weer wat kracht in de benen om de afdaling naar de zuidkust te starten. Deze steile afdaling is ook weer een moeilijke speurtocht naar begaanbare paadjes. Door de klimplanten op de bodem van deze jungle worden we telkens weer "pootje gelapt" en maken we regelmatig een flinke schuiver (salto!) tijdens deze afdaling. Gelukkig weten we zonder noemenswaardige blessures deze prachtige en exotische speurtocht te voltooien en om 15:30 uur in de middag komen we aan in het dorpje  bij de rivier Uufau. Voor de terugweg naar de ankerbaai kiezen we voor een vervoertype dat we tijdens onze studietijd veel gedaan hebben: we liften terug naar ons bootje aan de noordkust

De afdaling en nog steeds zoekende naar de route.

De gelopen route.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten