maandag 28 augustus 2023

Wandeling van Cook Bay naar de Ferryterminal Vaiare, Moorea, Frans Polynesië

Maandag 3 juli 2023 tot en met woensdag 5 juli 2023

Positie Moorea, Cook Bay: 17°30.221 Z /149°49.308 W
Moorea of Mo'orea zoals het in de oorspronkelijke taal geschreven wordt.
Moorea is een klein eiland met een diameter van 20 km en met 20.000 inwoners. Het eiland is net zoals alle eilanden van de Society eilanden bergachtig en de hoogste piek meet maar liefst 1200 meter! De bevolking woont in kleine dorpjes en er is een goede, geasfalteerde, weg rondom het eiland. Het leven op het eilandje is modern: overal auto's en scootertjes, weinig/geen criminaliteit, supermarkten, geen armoede en alles is netjes en georganiseerd. Het binnenland is door het ruige, onbegaanbare, berglandschap niet of nauwelijks bewoond en hier lopen ook geen geasfalteerde wegen. In het noorden van het eiland liggen twee diepe baaien die voor de zeilboten een mooie natuurlijk beschutting vormen. In het zuiden van deze twee baaien ligt een redelijk uitgestrekt dal wat een belangrijk landbouwgebied is voor met name de aanbouw van ananas. Voor Moorea is toerisme de belangrijkste inkomstenbron en overal aan de kust zijn hotels en exclusieve resorts.
Rondom het eiland is een barrière rif en hierdoor is het onderwaterleven hier prachtig.
Moorea is een prachtig eiland om te wandelen of beter nog hiken. We maken regelmatig een wandel- en klautertocht over dit paradijselijke eiland en bewonderen daarbij ook de uitgebreide plantages van ananas, een belangrijk product van dit eiland. Bijzonder is ook dat we regelmatig in de vrije natuur Passion Fruit, Passievrucht, tegenkomen die hier in het wild voorkomt en waarvan de vruchten onze favoriet zijn.

De wandelingen zijn voor ons heel leuk omdat ze door een ruig bergachtig gebied lopen en de paden zelf zijn ruig en uitdagend. De omgeving, een ongerepte tropische jungle in een steil berglandschap, maken het plaatje voor ons compleet: super leuk dus. Ook voor onze fysiek is dit landschap ideaal. Na een paar noodzakelijke maanden van weinig inspanning, dit was namelijk niet mogelijk, kan eindelijk weer eens aan de conditie gewerkt worden.

De eerste wandeling van Cook Bay naar Vaiare lijkt een makkelijke tocht, maar alle tochten hier hebben toch behoorlijk stijging. Maar het uitzicht op het hoogste punt, maakt het afzien op de route naar boven weer goed.

Uitzicht vanaf het hoogste punt.

Uitzicht vanaf het hoogste punt.


De baai van Vaiare, met aan de linkerzijde de ferryterminal.

2 opmerkingen: