woensdag 30 augustus 2023

Ananasvelden, Moorea, Frans Polynesië

Donderdag 6 juli 2023 tot en met maandag 10 juli 2023

Positie Opunohu Bay: 17°29.368 Z /149°51.055 W
Mo'orea is een heerlijk eiland. De ruige bergen zijn bekleed met een prachtige jas van tropische vegetatie en daarnaast heeft dit eiland een dal waar veel ruimte is voor landbouw. De belangrijkste aanbouw hier is ananas waarvan er grote velden hier te vinden zijn. Maar daarnaast zijn er ook pompelmoezen, limoenen, avocado's, bananen, mango's, passievrucht en papaya's. We maken regelmatig een wandeling door dit interessante en leuke tropisch landbouwgebied.

Op de voorgrond de ananasvelden.


De omgeving is geweldig voor een waneling.

Niet alleen ananas, ook veel ander fruit.

Ananas is hier op het eiland het meest belangrijkste landbouwprodukt. Deze tropische vrucht komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. De Ananasplant heeft weinig verzorging nodig, maar mag niet kouder worden dan 18 graden. Ananas groeit tergend langzaam. De plant heeft minimaal een jaar nodig om groot genoeg te zijn om een vrucht te gaan dragen (In Nederland kan het ook 2 tot 3 jaar duren). Wanneer een vrucht gevormd is, duurt het nog eens 6 maanden totdat de ananas rijp genoeg is om geoogst te worden. Na de oogst sterft de plant af, maar de jonge scheuten groeien nog door. Als deze scheuten groot genoeg zijn, worden deze gestekt. De tijdsduur om een volwassen ananas te kweken is hierdoor 1,5 - 3 jaar, behoorlijk lang.

Je kan ook gemakkelijk thuis een ananas kweken: de kroon, de groene top van de vrucht hang je met de onderkant in water totdat er wortels te zien zijn. Daarna poten in goede potgrond en wanneer je de plant vervolgens 2 tot 3 jaar lang liefdevol verzorgt, heb je weer een mooie lekkere ananas!

2 opmerkingen: