woensdag 26 juli 2023

Terug in de "bewoonde wereld", Tahiti, Frans Polynesië

Dinsdag 6 juni 2023 tot en met maandag 10 juni 2023

Positie Papeete: 17°34.570 Z /149°37.267 W
De archipel waar we nu zijn, heet de Society Eilanden en we liggen voor anker op het hoofdeiland van deze groep, Tahiti. Tahiti is niet alleen het grootste eiland van Frans Polynesië, het is ook het dichtbevolkste eiland. Het grootste gedeelte van de inwoners van heel Frans Polynesië woont op Tahiti. Hier wonen 200.000 inwoners. De hoofdstad van dit eiland, Papeete is een grote, moderne (Franse) stad. Er is druk verkeer, er zijn winkelcentra en er is een binnenstad met een voetgangerszone.

Ik, Loud, heb al een paar weken een zeurige pijn aan een tand en ik wilde mij niet laten behandelen bij een dokterspost op de Markiezen of de Tuamotus, omdat de voorzieningen daar mogelijk te beperkt zijn voor een goede, betrouwbare behandeling. Hier in Papeete gaan we op zoek naar een tandarts en na wat overleg word ik meteen geholpen door een vakkundige (Franse) tandarts, alles supermodern.

Het is voor ons verbazingwekkend dat zo'n moderne Franse stad hier in het midden van de Pacific überhaupt bestaat. We liggen voor anker bij het vliegveld waar dagelijks meerdere intercontinentale vliegtuigen met voornamelijk toeristen landen. De hele kust is bezaaid met hotels en resorts en overal vind je barretjes en restaurants.

Op de ankerplek in Papeete liggen honderden(!) zeilboten en de marina waar we onze bijboot parkeren is ook volgepakt, maar dan niet alleen met zeilboten, maar ook veel vissersboten en luxe superjachten. Direct aan de marina ligt een 4-baans weg waar we een bus pakken naar het centrum van de stad, 5 km verderop. Op de weg is het druk en in het centrum komt de bus door de stoplichten en het drukke verkeer maar stapvoets vooruit. De voertaal is Frans en ook zijn alle verkeersregels (en ook de wetgeving) gelijk aan die van Frankrijk.

Na een dag verplaatsen we de Rafiki naar een ankerveld dichter bij de marina, waar we wat makkelijker de bijboot kunnen parkeren om de stad te bezoeken.

We hebben na de aankomst van onze Braziliaanse vrienden van de "Luthier" internet via Starlink van Elon Musk. De schipper van deze boot, Dorival, werkt via internet en heeft hiervoor Starlink aangekocht. Aangezien hij een onbeperkt abonnement heeft, mogen wij via wifi op dit nieuwe internet-netwerk meeliften.

We vermaken ons prima hier in Tahiti. We maken een wandeling met Hans en Katrin en Loud helpt Sander en Rob van de Blue Berryl om hun noodmast te ontdoen van het overbodige hardware.

Tijdens een wandeling hebben we uitzicht op de marina, 
de ankerplek en in de verte het eiland Moorea.

Inkopen doen we bij de Carrefour en de vestiging dicht bij de marina is absurd groot. Er is hier echt alles te koop wat je ook in een grote supermarkt in Frankrijk zou verwachten, ongelofelijk. Alleen is alles wat hier aangeboden wordt een stuk duurder dan in Frankrijk: het wordt van de andere kant van de wereld hier naar toe gebracht. Met name de verse producten spannen de kroon. Een paar opvallende voorbeelden: aardbeien 30 €/kg, prei 15 €/kg, tomaten 12 €/kg, paprika 12 €/kg. Daar tegenover staat de prijs van verse Tonijnfilet: 8 €/kg.

De keuze in de Carrefour is mega. 
Dit is lang geleden dat we konden kiezen tussen zoveel verschillende produkten.

De markthal in het centrum. 's Morgens verkopen ze hier ook groenten, fruit en vis. 
's Middags is alleen het soeveniersdeel nog open.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten