woensdag 22 februari 2023

Hapatoni, Tahuata, Frans Polynesië

Donderdag 26 januari 2023 tot en met vrijdag 27 januari 2023

Positie Baie Hanatefau: 09°57.744 Z /139°07.119 W
Het plan is/was om verder te varen naar Vaitahu, maar de swell, dit is de vakterm voor de golfhoogte in een beschutte baai, is te hoog om hier rustig te ankeren. Ook de valwinden vanuit het land zijn behoorlijk krachtig. We gaan in een meer beschutte baai verderop voor anker. Dit is de Baie Hanatefau en deze ligt op bijboot-afstand van het dorpje Hapatoni.

Frans Polynesië is pas 2000 jaar geleden bevolkt door een zeevarend volk uit de regio van Taiwan. De verschillende archipellen liggen ver uit elkaar en hier zijn verschillende talen/dialecten door ontstaan. De Markiezen hebben een eigen taal die ook beschreven is. De officiële spreektaal én de instructie-taal op scholen is Frans, maar onder elkaar wordt door de Markiezenaren de taal van de Markiezen gesproken. Deze taal en dus ook de namen van de eilanden zijn van origine Markies en dit zijn voor ons ingewikkelde woorden, omdat wij geheel geen binding met deze taal hebben en dus ook nergens aan kunnen refereren. De mensen op de eilanden hebben twee voornamen om het voor ons wat makkelijker te maken (of dit echt gemakkelijker of juist is, mag ik betwijfelen): een Franse voornaam die vermeld is in hun (Franse) paspoort en burgerlijke stand én hun Markiezen voornaam.

Het dorpje Hapatoni heeft een mooi beschut haventje voor de vissersbootjes en voor onze bijboot, zodat we deze rustig kunnen afmeren. In het dorpje Hapatoni wonen 100 personen en we zien een paar lege huizen en open kavels. De jongeren verlaten deze kleine dorpjes voor de eilanden waar meer te verdienen en te beleven is. Dit is in de Markiezen het hoofdeiland Nuku Hiva en voor Frans Polynesië is dit Tahiti. Daarnaast gaan ook veel jongeren hun geluk beproeven in Frankrijk.

Ook in Hapatoni worden we weer geconfronteerd met de super hartelijke bevolking die ons hier zeer welkom heet. Wanneer we door het dorpje wandelen komen we in kontakt met Tekei die ons wat informatie over het dorpje geeft en ons wat fruit aanbiedt. Daarnaast laat hij ons zijn verzameling houtsnijwerk zien die hij over een paar weken in Papeete op het eiland Tahiti wil verkopen. Het houtsnijwerk is erg speciaal en daarnaast heeft de vriendelijke man een hoge gunfactor, waardoor wij al snel besluiten om een sierlijke peddel van hem te kopen.

Het blad van de peddel, geheel handgemaakt.

Tekei heeft onze peddel gemaakt, maar hij maakt ook Tiki's.

Veel bijenkasten midden in de natuur.

Opvallend dat de wespen gevoed worden met de suikers van mango's om hier vervolgens honing van te maken.

Ze gebruiken typische boten, aan 1 kant is een zijsteun.

De kerk van Hapatoni.

1 opmerking:

  1. wat n mooie omgeving waar jullie vertoeven..mooi verhaal ook over geschiedenis van gebied dank jullie wel 😀😀

    BeantwoordenVerwijderen