zaterdag 17 november 2018

Linton Bay, nieuwe dinghy

Dinsdag 9 oktober 2018 tot en met zondag 4 november 2018

Positie Linton Bay: 9°33.694 N 78°51.666 W
Wanneer de Tamarisk met Dave en Ann begin oktober terugkomen van de San Blas, oppert Dave het idee om samen met de Canadese boot Flip Flops zelf een dinghy te gaan maken in de San Blas. In eerste instantie lijkt ons dit idee absurd, maar wanneer Dave ons verder enthousiast maakt, gaan wij er ook in geloven. Dit is dan ook de start van de “werkmaand” oktober: de bouw van onze dinghy. Een nieuw avontuur dus voor de Rafiki, we gaan zelf een bootje bouwen, wie had dit gedacht.

Stap 1: het plan
Het bouwen van dit bootje heeft in Dave's beleving alle vormen van een obsessie aangenomen. Hij heeft zijn plan zelfs zo goed doordacht dat hij op al onze onduidelijkheden antwoord kan geven. Sterker nog, hij weet ons te overtuigen dat deze “mission impossible” hier in de jungle van Panama toch een kans van slagen zou kunnen hebben.

Daarom stemmen wij toe om met een drietal boten, Tamarisk, Flip Flops en Rafiki, drie bijbootjes te bouwen. Om dit plan te kunnen starten,gaan we op zoek naar een locatie in Linton Bay waar we droog kunnen werken en veilig onze spullen kunnen stallen. Van de marina kunnen we een container en een werkplaats ernaast huren voor een paar weken. Het project krijgt al vorm!

Stap 2: het donor bootje
We vinden op de ankerplek een boot met een klein zeilbootje langszij en dit zeilbootje heeft nou net de vorm die wij zoeken. Dit donor-bootje heeft de vorm van een “laser” een bekend wedstrijd-zeilbootje, en de Poolse eigenaar van dit bootje geeft ons toestemming, in ruil voor een 6-pack bier, om zijn boot als basis voor de mal te gebruiken.

We gaan met Ann en Dave naar Panama City en we kopen de spullen die we voor de dinghy nodig hebben:
  • polyester voor de mal te maken
  • epoxy, glasvezel en glasvezel-honeycumb platen voor de bootjes
  • borstels, handschoenen, rollers, roerstokjes, potjes etc.
Wanneer we terug zijn van Panama City beginnen we aan de mal. De bodem van het donor bootje wordt schoongemaakt, gepolijst en 10x (!) ingeboend met boenwas. Als laatste brengen we nog een laagje polyvinyl alcohol aan. Het is namelijk belangrijk dat de polyester niet aan de romp plakt, dan hebben we een serieus probleem...

Vervolgens worden 4 lagen glasvezel met polyester aangebracht. Na het uitharden, 24 uur later, halen we de vorm van de romp af. Deze vorm, de mal voor de drie bootjes, is nog erg fragiel. We versterken de mal aan de buitenkant met stukken hout en ijzer die we hier op het marina terrein vinden. De mal is nu klaar voor gebruik.

Lamineren van de vorm met polyester.

Lamineren van de vorm met polyester.


Verstevigen van de mal.

De mal is klaar.
Stap 3: de bodem
De mal wordt voorbereid voor het maken van de romp van de dinghy. Hiervoor wordt de mal 10x geboend met boenwas en vervolgens afgewerkt met een laagje polyvinyl alcohol. Dit alles weer om hechting van de epoxy op de mal te voorkomen. Nadat de bodem is uitgehard halen we de bodem van de dinghy uit de mal. De bodem heeft op zich zelf nog geen stijfheid, daarom plaatsen we de bodem weer terug in de mal. Ondertussen hebben we de dwarsschotten en achterkant van de boot uit de, met epoxy beklede, honeycumb platen gezaagd en deze worden op de bodem gelamineerd. De “boot” heeft nu voldoende stijfheid en kan uit de vorm gehaald worden.

Opboenen van de mal.

De bodem van de boot wordt gemaakt van 4 lagen glasvezel en epoxy.

De bodem wordt uit de mal getild.
Stap 4: de boot krijgt vorm!
De honeycumb platen worden tijdelijk aan elkaar bevestigd met houtschroeven. Dit maakt het bouwen lekker makkelijk. Na het lamineren worden deze schroeven weer netjes verwijderd. De zijkant van de romp wordt op deze manier geplaatst en met de boeg, met behoorlijk wat passen en meten, krijgt de boot de gewenste vorm.

Wanneer we de zijkant van de romp op de gewenste hoogte hebben afgezaagd, wordt de bovenkant afgewerkt met PVC-buizen. Vervolgens wordt het bootje omgedraaid en wordt de bodem afgewerkt.

Zagen van de spanten en de achterkant.

Alle naden worden met stroken glas/epoxy vakkundig afgewerkt.

De zijkanten worden met schroeven aan de spanten bevestigd.

Wordt al een beetje een boot.

De neus zit erop.

Bovenkant op maat gezaagd.

Rand met PVC pijp afgewerkt.

Nu is de onderkant aan de beurt.

Iedere avond gaan de 3 dinghy's in de container.

Stap 5: de ruwe vorm van de boot is klaar


Ruwe vorm is klaar, nu de afwerking.

Na een 4 weken(!) werken in de tropische hitte met een vochtigheid van 100% en onder de uitslag van de glasvezel en epoxy is ons bootje eindelijk klaar. We gaan de bijboot verder afwerken, dat wil zeggen schilderen en verstevigen, in de San Blas. Het was een behoorlijke klus maar we zijn trots op het resultaat!

En nu, wachten we op een goed weergaatje om naar de San Blas te zeilen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten