zondag 29 januari 2017

Via Belize naar Cuba

Dinsdag 13 december 2016 tot en met maandag 19 december 2016

Positie Maria Gorda: 21°49.160 N 84°29.949 W
Het weer is wat onbestendig en naar aanleiding van de voorspellingen kiezen we voor een noordelijke koers richting Belize. We willen zonder tussenstop naar Cuba en komende vrijdag dient zich hiervoor een weergaatje aan. We krijgen een tweetal dagen een zuidoosten wind. Dit weergaatje zal ons dan voldoende noordoost moeten duwen zodat we Cuba kunnen aanlopen. De tussenliggende dagen zullen we binnen het barrier reef van Belize een weg naar noord bezeilen.

Onze route van Guatemala naar Cuba, via Belize.

Frenchmann Cay met op de achtergrond de heuvels van het vaste land van Belize.

Placencia, Belize.

Placencia.

Zonsondergang bij Sittee Point, Belize.

Wanneer we na een paar dagen day-sailing in Belize ('s avonds gaan we telkens voor anker) in de avond door het rif naar buiten steken, een drietal(!) cruiseboten passerend, is de beloofde zuidoosten wind nog nergens te bekennen. Pas 24 uur later kunnen we wat meer oost zeilen en het wordt dan al duidelijk dat het midden van Cuba, Cayo Largo/Cienfuegos niet in deze oversteek te bezeilen is. Na een volgende 48 uur in een aan-de-windse koers blijkt zelfs Juventud niet bezeilbaar. We lopen drie dagen voor kerst aan in de baai van de “dikke Marie”, Maria Gorda, in het westen van Cuba. Hier ploffen we enigszins vermoeid, voor een luxe hotel, het anker in het Cubaanse zand.

We worden al tijdens het ankeren via de marifoon opgeroepen. Volgens de douanier ter plaatse kunnen we in Maria Gorda niet internationaal inklaren. Dit was ons reeds bekend, maar we hadden gehoopt hier diesel te kunnen tanken, zodat we door kunnen zeilen naar Juventud. Helaas krijgen we “nee” op ons bordje. De kajak wordt te water gelaten en Marlene gaat nog persoonlijk polshoogte nemen bij de autoriteiten, maar helaas, we mogen niet aan land en we kunnen niet tanken. We informeren of we in Juventud kunnen inklaren. In eerste instantie geven de autoriteiten in Maria Gorda aan dat dit niet mogelijk is, maar nadat er gebeld wordt met Juventud, blijkt het toch mogelijk te zijn. Na een avond wikken en wegen beslissen we toch naar Los Morros te zeilen. Hier weten we zeker dat we kunnen inklaren en tanken. Wanneer we in Juventud niet kunnen inklaren (niet inklaren betekent ook niet tanken), hebben we een probleem. Dus het zekere voor het onzekere, morgen naar Los Morros, 35 nm westelijk net om de hoek op de noordkant van het eiland Cuba. Het verblijf in deze prachtige baai is dus van korte duur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten