vrijdag 26 februari 2016

Cienfuegos, Cuba

Donderdag 4 februari 2016 tot en met woensdag 10 februari 2016

Positie Cienfuegos: 22°07.481 N 80°27.385 W
Aan het begin van de baai van Cienfuegos staat nog een oud fort uit de Spaanse tijd. Dit fort, fort “Jagua”, is te bereiken door in Cienfuegos een veerboot te nemen. Samen met Peet en de kids en Lucy en John van de Maraki (kennen we nog van de San Blas) en de Bella Ciaoenaren gaan we deze historische plek bezoeken.


In het midden de waterput.

Martelkamer.

Wachten op de veerboot.


We passeren enkele vissers en visserdorpjes.

Het fort is in een mooie staat en is prachtig gerestaureerd. In het fort worden een aantal historische artefacten tentoon gesteld. In een van de ruimtes in het kasteel is ook een maquette van een opmerkelijk bouwwerk hier in de buurt te bewonderen: een reusachtige kerncentrale. Rusland heeft in de tijd van de Sovjet-Unie deze centrale gebouwd waarbij 80% van de vele miljarden die dit project kostten, door de Sovjet-Unie betaald werd. Op het moment dat dit enorme bouwwerk bijna af was, viel de Sovjet-Unie uit elkaar en werd de geldkraan dichtgedraaid...... Nu ligt dit miljardenproject al tientallen jaren weg te kwijnen. Helaas is het niet te bezoeken.

Op de achtergrond de koepel van de kerncentrale.

Maquette van de kerncentrale.

Tijdens een willekeurige wandeling zien we verschillende slagers. Het vlees wordt ongekoeld, zo aan de straat verkocht. De “slagers” hebben een of twee grote stukken varken, een stuk rug of een poot aan vleeshaken hangen. Op de toonbank liggen dan wat gesneden lapjes of stukken vet. Waarschijnlijk heeft de betreffende deeltijdslager een varken op de kop kunnen tikken en dit vlees moet direct na de slacht verkocht worden.

De slager met op de achtergrond 2 poten.

De poot wordt in twee delen gehakt, zodat we hem makkelijker kunnen vervoeren.

Als Loud op een middag op zoek gaat naar wat broodjes komt hij voorbij een van die deeltijdslagers en hij weet een goed prijsje te maken voor een stuk varkenspoot van ongeveer 5 kg. Terug op de boot wordt de poot ontleed in de verschillende soorten vlees. Het bot met nog resten vlees wordt gekookt voor de soep. De huid met vet wordt gebakken voor de reuzel. Het grootste gedeelte van het ontbeende vlees wordt de volgende dag ingemaakt.

Reinhilde en Frits van de BellaCiao gaan vandaag voor een paar dagen met een huurauto Cuba verkennen. Wij zullen dan op hun boot letten. We vertrekken vandaag samen en we zullen rond de middag ergens in Cuba bij een mooi plaatsje uitstappen voor wat sightseeing. We zullen dan zelf voor vervoer terug naar Cienfuegos zorgen. De tocht van een 40 km door het binnenland is erg interessant. Cuba is dan niet rijk, maar de mensen zijn ook niet arm. Zoals al eerder gezegd zijn de basisbehoeften voor iedere Cubaan bijna gratis. Echte armoede zoals bijvoorbeeld in Jamaica en in Panama zie je in Cuba niet.

Rijstvelden met vele vogels.

De runderen worden door de cowboys naar het land gebracht.

Wat de bestemming van het levend varken, achter op de kar, is weten we niet. Maar we vrezen het ergste.

Deze meneer laat zijn schoenen poetsen.

Met deze machine wordt het vlies van de rijst verwijderd.


In het plaatsje Chaquaramas stappen we uit en verkennen de omgeving. Je zou kunnen zeggen dat veel mensen in dit dorpje in de ogen van een Nederlander rijk zijn: er zijn hier namelijk veel mensen die een huis hebben met een rieten kap, een paard in de wei en een oldtimer op de oprit.....

Rieten dak

Oldtimer voor de deur.

En een paard naast het huis. Veel mensen in Nederland dromen hiervan....

En dan met buslijn 651 (DAF-bus), bestemming Amsterdam, terug naar Cienfuegos.

De mensen in Cuba begrijpen het bordje "Achter uitstappen" niet. Zij stappen allemaal voor uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten