donderdag 22 maart 2012

Ile d’Salut - Kourou

Donderdag 22 maart 2012: 

Positie Kourou: 05°08.93' N 52°39.08 W
Vanmorgen werden we wakker in ons paradijs op de ankerplaats bij Ille de Royale. In de verte zien we een cruise-schip aankomen met een loodsboot. Even later laat het enorme cruise-schip het anker vallen in “onze” baai en begint met het uitladen van de toeristen…. Een half uur later is ons paradijs overspoeld met Duitse passagiers van dit schip.

 
Cruiseschip Aida uit Duitsland

We gaan toch aan land en zijn onder de indruk van de schoonheid van dit eiland. Er zijn leuke aapjes (capucijnaapjes) en een soort grote marmotten op dit redelijk kleine eiland. Langs de kust ontwaren we een paar zeeschildpadden.





Op het eiland groeien veel kokospalmen en we verzamelen een aantal hiervan om te “schillen” en te eten. Een “goede” kokosnoot herken je door tijdens het schudden te luisteren of er water in de kern zit, je moet het water horen klotsen. Als dit het geval is dan is de noot rijp.
Terug aan boord begint Loud, gewapend met hamer, zaag en beitel, de “noot” uit de kokosnoten te bevrijden. Dit is een behoorlijk karwei. Als de noot “kaal” is wordt hij met een schroevendraaier geopend om het sap eruit te laten. Daarna wordt de noot gekraakt met hamer en beitel en kunnen we het kokosvlees oppeuzelen.

Tegen 15:00 uur halen we het anker op en zeilen naar Kourou, 8 nm verderop. Nadat we op de rivier voor de stad ons anker hebben laten vallen, gaan we “als de brandweer” met onze 6 pk buitenboordmotor naar de kant om Kourou te verkennen. (info voor Dirk: de motor loopt super!!!!!!!!!!!!!!!!!).
De stad Kourou is een vrij saaie stad met alleen laagbouw, geen echt centrum en ook geen echte sfeer. We vinden hier ook geen internet-toegang, geen WIFI-bar. ’s Avonds gaan we een hapje eten in een Frans-Creools restaurant en het wordt natuurlijk Tournedos op zijn Creools, erg lekker.

Loud is van de familie Cuijpers (van moeders kant) en deze familie heeft nog een verre neef van de arme tak die op een blauwe maandag voor austronaut gestudeerd heeft. Nu is deze André Kuijpers met een Russische raket naar een ruimtelab gereisd en nu hebben ze problemen met de terugreis. Met een Russische raket vraag je om dit soort problemen. Nu heb ik dit via de mail vernomen en aangezien hier in Kourou een lanceerinstallatie is, hebben we hier in de stad een balletje opgegooid en een paar man bereid gevonden die buiten de officiële uren, zwart dus, bereid waren om wat spulletjes voor “onze André” in een raket die “van de vrachtauto gevallen is” naar boven te sturen. De jongens van de lanceerinstallatie gingen eerst gezellig naar de kroeg en om 01:35 uur was het zover. De kaas, drop en hagelslag werden in een grote vuurpijl naar boven gestuurd. “Het kost wat en dan heb je ook wat” zullen we maar zeggen en André hoeft voorlopig niet meer op een houtje te bijten. Hierbij nog een filmpje van dit vuurwerk.

 

Alle gekheid op een stokje, dit is écht de Ariane 5 raket die voor space-lab, waar André Kuijpers nu verblijft, bevoorrading brengt. De lancering van deze raket van 20 ton was deze donderdagnacht een enorm geweld, we liggen hier ongeveer 2 km vanaf. De raket bereikt na 20 minuten door de enorm krachtige voortstuwing een snelheid van 35.000 km/hr(!) en wordt vervolgens aan het ruimtelab gekoppeld. Super om dit geweld én staaltje van Europese technologie (want dit is het) zo dichtbij mee te maken.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten