zondag 11 maart 2018

Curaçao, Fuikdag

Zondag 7 januari 2018

Positie Spaans Water: 12°04.807 N 68°51.756 W
Fuikbaai is een lagune die 1 km zuidelijk ligt van het Spaanse water. Deze baai ligt in een gebied wat in het bezit is van de hier aanwezige kalkgroeve en is daarom niet via de openbare weg bereikbaar, alleen via het water. Het is wel toegestaan om via het water Fuikbaai te bezoeken, overnachten en je mag bij de stranden aan land. Fuikbaai is daarom een rustige baai, midden in de natuur, waar alleen in het weekend wat bootjes met dagtoeristen komen.

Een aantal jaren geleden zijn plaatselijke vissers begonnen om zich op de eerste zondag van het nieuwe jaar te verzamelen op fuik om daar iedereen nieuwjaar te wensen en met een feest het nieuwe jaar in te luiden. In de jaren daarna is dit feest steeds verder uitgedijd en in 2017 waren 6000 (!) bezoekers met bootjes naar deze lagune gekomen. De boten worden achter hun anker aan elkaar aangemeerd en een aantal boten hebben zeer grote muziekinstallaties aan boord zodat dit drijvend feest met de nodige muzikale klanken ondersteund wordt.

Wij zijn met de Rafiki nog in Curaçao en dus willen we deze Fuikdag ook eens meemaken. Dorpsgenoten van ons, Kitty en Jos Schers met hun drie zonen, Niek, Stefan en Tim (23, 20 en 16 jaar), zijn op vakantie hier op het eiland en tijden hun bezoek aan ons op de Rafiki spreken we af om samen Fuikdag te gaan vieren.

Wanneer we 's morgens om 11:00 uur voor anker gaan, zijn er al tientallen bootjes op het water en vanuit zee zien we een eindeloze vloot van zeilboten, rubberbootjes, lancha's, vissersboten en grote jachten richting Fuikbaai varen. Elke nieuwe boot op dit water meert keurig af naast een andere boot zodat grote cirkels ontstaan. Wij zijn een beetje huiverig voor om in dit “boteneiland” vast te gaan liggen en dus besluiten we om een beetje achter het feestgedruis voor anker te blijven liggen. Tim maakt nog een paar mooie foto's vanuit de top van de mast.



Overzichtsfoto's van Fuikbaai, genomen door Tim vanuit de mast van de Rafiki.

Jos en Niek Schers en Loud staan onder aan de mast.

Het is een fantastische happening en we maken met de dinghy voortdurend tochten om dit spektakel van dichtbij te bekijken. Wanneer om 15:00 uur het feest op een hoogtepunt is, maak ik (Loud) samen met de jongens van Kitty op Pvc-luchtbedjes peddelend en duwend een tocht door dit unieke drijvende feesteiland. Volgens de jongens had de tocht een hoog “booby” gehalte en was het erg chill en vet. We kijken onze ogen uit en na 1,5 uur peddelen komen we (waarschijnlijk met onherstelbaar beschadigde trommelvliezen) weer terug op de Rafiki. Later hoorden we dat de bekende Nederlanders Gerard Joling en Jandino ook op het feest aanwezig waren.

Muziekinstallaties met de nodige boxen op de vissersboten.


Alles was drijft is vandaag te vinden in Fuikbaai.

De heren starten bij het strandje met hun luchtbedjes en eindigen, na een tocht door het feestgedruis bij de Rafiki.
Alles natuurlijk met de wind mee.

Het was een prachtige belevenis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten