woensdag 23 oktober 2013

Curaçao, Wandeling met Dirk

Woensdag 23 oktober 2013

Positie Curaçao: 12°04.890' N 68°51.742 W
Op Curacao verzorgt Dirk wandelingen door een aantal natuurgebieden. We hebben vandaag, samen met Jaap en de bemanning van de Aquamarijn een wandeling besproken. We spreken af om 7:15 uur bij de startplek, deze ligt in het noord-oosten van het eiland.

Om 6.30 uur vertrekken we, de koffie moet ervoor zorgen dat deze heren wakker worden.

Helaas komen we door files (!) te laat en gaan we op eigen houtje op pad.

We zijn te laat bij het beginpunt, dus vertrekken we zonder gids richting zee.

Na een klein uurtje komen we gelukkig Dirk met een aantal wandelaars tegen en krijgen we naast een mooie omgeving ook interessante wetenswaardigheden over het ontstaan en de natuur op Curacao te horen.

Een dode leguaan.

Vetplantje, mensen kauwden hier vroeger op om het zoutgehalte in het lichaam op peil te houden.

Het eiland Curacao is ontstaan door het opstuwen van aardlagen waardoor ondieptes in de zee zijn ontstaan. Vervolgens is koraal gaan groeien en dit heeft gezorgd voor tientallen meters koraalafzettingen. Daarna is deze koraallaag verder omhooggedrukt en het eiland is gevormd. Hierdoor is de bodem van Curacao kalkhoudend en vind je overal fossiele schelpen. Aan het oosten van het eiland ontstaat door de erosie van dit relatief zacht gesteente een grillige en scherpe bodem. De kust is hierdoor erg grillig, ruw en gevaarlijk.

Wesley, nu nog droog.

Vervolgens komt er een golf en Wesley heeft nog geluk dat hij op het plateau kan blijven staan.

De verzopen kater klimt toch maar snel hogerop.

Op het eiland waren oorspronkelijk geen grote landdieren. De fauna bestond voornamelijk uit vogels, reptielen en insecten. Nu leven er (geïmporteerde) geiten, ezels en wat verwilderde katten in de vrije natuur.

Ook valt het op dat de oceaan sterk vervuild is door plastic. De kust is hier bezaaid met voornamelijk plastic verpakkingsmateriaal…een trieste aanblik.

De wandeling is heel bijzonder en zeker een aanrader voor de mensen die dit mooie eiland willen bezoeken.



Zeeschildpadden spotten.

Bos van bomen die bij aanraking, regen en verbranding erg vervelend kan zijn. Jeuk en blaren op de huid zijn het gevolg. Gevaarlijk als je bv met je handen je ogen aanraakt. Dit kan blindheid tot gevolg hebben.

Sommige mensen geloven hier nog in voodoo.

Na afloop van de wandeling drinken we nog een colaatje.

’s Avonds is er voor de afwisseling weer feest op de ankerplek. Laura is jarig en om dit te vieren is er op de Margalliti een leuk feestje georganiseerd. Het was wederom tot in de kleine uurtjes onrustig op het Spaanse Spaanse water.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten