dinsdag 7 februari 2017

Cayo Rosario – Cienfuegos, Cuba

Vrijdag 30 december 2016 en Zaterdag 31 december 2016

Positie Cienfuegos: 22°07.500 N 80°27.248
Het is inmiddels 30 december en we willen het liefste oudejaarsavond in Cienfuegos vieren. We weten in een nagenoeg geheel bezeilde tocht in de vroege morgen van 31 december Marina Marlin in onze geliefde stad Cienfuegos te bereiken. Twee opvallende zaken van deze overtocht van 110 nm wil ik nog graag melden. Ten eerste betreft het de vangst van een mooie tonijn. Bij het binnenhalen van deze lekkernij blijkt dat er nog meer liefhebbers van Sushi in deze wateren rondzwemmen. Met een hap van “iets groots” hangt nog maar de helft van de tonijn aan het haakje!


Het tweede betreft een ontmoeting op volle zee. In de middag tijdens deze overtocht worden we op de VHF opgeroepen door onze vrienden van de “Pink Panther”. We hebben met volledig verschillende vetrekdata en met totaal verschillende routes de tocht van 800 nm vanuit de Rio Dulce in Guatemala (bijna) volbracht, en we komen ons op volle zee, 40 nm buitengaats van de invaart van de baai van Cienfuegos, op een afstand van 100 meter tegen! Wat een toeval.

Met een mooie zonsondergang varen we de laatste dag van het jaar in.

Het inklaren gaat vlot en vriendelijk en we worden meteen door de havenmeester herkend, het is een leuk weerzien, het voelt een beetje als “thuiskomen”.

In de late middag gaan we nog samen met de bemanning van de “Pink Panther” van een gecombineerde ankerborrel en oudejaarsavond genieten. Omdat we de afgelopen nacht maar een uurtje of twee geslapen hebben, maken we het vuurwerk dit jaar niet mee. Om 22:00 uur liggen we al moe maar heel voldaan op een oor.

Juventud Noord – Cayo Rosario, Cuba

Donderdag 29 december 2016

Positie Cayo Rosario: 21°37.219 N 81°56.251
Vervolgens motorsailen we binnen het rif over een vlakke binnenzee naar Cayo Rosario. Aan vis is hier geen gebrek, na een mooie Spaanse Makreel en een Barracuda hebben we voldoende vis voor de komende dagen, verhongeren zullen we zeker niet. Aan het einde van deze prachtige dag komen we eindelijk weer op bekend terrein, we ankeren voor Isla Rosario, hier zijn we al 4(!) keer eerder geweest. Een plaatselijke visser probeert nog wat vis aan ons te slijten, maar wanneer we hem onze vangst laten zien vaart hij teleurgesteld terug naar zijn hutje aan wal, volgende keer beter zal hij wel denken.

Juventud Zuid – Juventud Noord, Cuba

Woensdag 28 december 2016

Positie Estero Simon: 21°53.818 N 82°45.005
We luisteren zelfs naar Chris Parker om wat lichtpuntjes in het weer te kunnen ontdekken. Om nog nuttig van de aanhoudende oostenwind gebruik te kunnen maken, gaan we richting noord om bovenlangs Juventud en binnen het rif naar Rosario te varen. Dit kan gedeeltelijk gelukkig ook zeilend.

De heuvels van Juventud.

Hier een klein vissersbootje, die een extra zeil bijzet om brandstof te besparen.

We ankeren in het noordoosten van het eiland Juventud zonder in te klaren en dus ook zonder aan land te gaan. In de verte zien we de gevangenis van Juventud.


De zon die achter de wolken verdwijnt.

Maria Gorda – Juventud Zuid, Cuba

Zondag 25 december 2016 tot en met Dinsdag 27 december 2016

Positie Punta los Indios: 21°41.091 N 83°01.743 W
Eerste Kerstdag gaan we om weer op pad, ons doel is en blijft Cienfuegos. Omdat de windrichting de komende dagen uitsluitend oostelijk is, besluiten we om de 70 nm naar het eiland Juventud op de motor te volbrengen. Na 20 uur tegen de wind en golven in gebokst te hebben, kunnen we het anker in de klei van Juventud steken.

Eenzaam voor anker met op de achtergrond de heuvels van Juventud.

Los Morros – Maria Gorda, Cuba

Donderdag 22 december 2016 tot en met zaterdag 24 december 2016

Positie Maria Gorda: 21°49.176 N 84°29.986 W
We hebben het hier al snel gezien en gaan de volgende dag weer terug naar de baai van de “dikke Marie”. Een Amerikaans zeiljacht, dat hier ook aan de pier van Los Morros ligt te bonken, kan/mag nog niet weg: Chris Parker heeft in een persoonlijke weersvoorspelling (deze boot is sponsor van deze Amerikaanse Pelleboer) nog geen perfect weerplaatje voor hun kunnen geven en zij wachten dus braaf af tot Chris het groene licht geeft. Wij zijn als vrijgevochten Limburgers gelukkig wel zelfstandig in staat om de GRIB-files te interpreteren en wij hebben een perfect bezeilbare koers terug naar het hotel aan het parelwitte strand bij Maria Gorda. We gaan voor het strand voor anker en landen met de dinghy even later aan de pier bij het hotel. Het hotel is gespecialiseerd in duikers en we tellen een viertal duikboten aan de pier. We melden ons netjes aan bij de vriendelijke ambtenaar van de douane en krijgen er weer een stempel bij.

Het hotel bij Maria Gorda is mooi en ligt in een hoek van de baai met mooie stranden en veel koraalriffen. Er zijn ook een tientallen toeristen die met name afkomen op de mooie duiktochten. We kunnen ook sinds een goede week weer eens internet opzoeken en het belangrijkste nieuws dat we de afgelopen dagen gemist hebben, is de laffe aanslag op een kerstmarkt in Berlijn. We hebben een week op zee achter de rug en dus besluiten we om tot Kerst hier te blijven en te relaxen.

Het resort met de duikboten op de voorgrond.

woensdag 1 februari 2017

Maria Gorda – Los Morros, Cuba

Dinsdag 20 december 2016 tot en met woensdag 21 december 2016

Positie Los Morros: 21°54.139 N 84°54.419 W
We gaan met tegenzin weer ankerop voor een nauwelijks bezeilbare tocht naar marina “Los Morros” waar we tegen zonsondergang en tijdens een fikse onweersbui(!) voor anker gaan.

De vuurtoren op de meest westelijke punt van Cuba.

Na een hobbelige en dus onrustige nacht met veel swell gaan we 's morgens aanmeren aan de pier, de enige trouwens, van de mini-marina “Los Morros”. Het inklaren gaat snel, vriendelijk en uiterst correct, een voorbeeld voor alle landen in de Carieb. We mogen eindelijk voet aan land zetten en we maken meteen een wandeling naar een naburig hotel om wat buitenlandse valuta, Euro's in ons geval, te wisselen om de inklaringskosten en de diesel in CUC te kunnen betalen.

Pier van Los Morros. Hier lagen we erg onrustig.

Gebouwen van douane en immigratie.

Dit hotel, ongeveer 3 kilometer van de marina, is een voorbeeld van het sobere regime in Cuba. Het hotel, waarvan de prijzen toch redelijk “Europees” zijn, is van het het kwaliteitsniveau “hier-wil-je-nog-niet-dood-gevonden-worden” een typisch “DDR-stijl” resort.