zaterdag 24 december 2016

Warmwaterval Paraiso en Boqueron , Guatemala

Donderdag 17 november 2016

Positie El Estor: 15°31.346 N 89°19.864 W
We wandelen vanaf de ankerplek naar Paraiso, ongeveer een half uur lopen. We zijn nog vroeg, dus we zijn nog de enige bezoekers bij de waterval. Eerst genieten we van de heerlijk warme waterval en vervolgens klauteren we naar boven, daar waar het warm water vandaan komt. Na ongeveer een half uur in een whirlpool te hebben gelegen, vervolgen we ons pad naar beneden en gaan verder naar Boqueron.


Het meer is koud, maar de watervallen zijn heerlijk warm.


Relaxen in het warme water.


Loud neemt natuurlijk weer een andere weg terug. Hij springt naar beneden.

Als we teruglopen doen de vrouwen de was in de rivier en zijn de kinderen aan het spelen.

Boqueron is voor ons ook bekend terrein, maar we zien gelijk dat het water dit keer veel hoger staat en veel harder stroomt. Maar de jongen met de kano zei dat het geen probleem was om ons naar het eindpunt te brengen. Na diverse pogingen moet de jongen het opgeven. We komen tot aan de rotsblokken, maar we kunnen helaas niet verder lopen. Loud en de jongen van de kano proberen het nog, maar de stroming is te sterk om er tegen in te lopen.



Sterke stroming.



We krijgen een lift terug naar onze ankerplek. 's Middags zeilen we verder naar El Estor.

vrijdag 23 december 2016

Wandeling Jocola , Guatemala

Woensdag 16 november 2016

Positie Paraiso: 15°34.149 N 89°11.745 W
's Morgens wandelen we eerst door het dorpje Jocola. De vrouwen die de was doen in het meer, zijn vriendelijk maar bekijken ons van top tot teen. De kinderen komen gelijk naar ons toe en wijzen ons de weg naar het winkeltje. Hier kunnen we snoepjes voor de kinderen kopen.

Een schitterd mooie boom, links op de foto.

Als we aankomen met de dingy worden we opgewacht door de kinderen van het dorp.

Vrouwen doen de was in het meer.

Wandeling over de hoofdweg door het dorp Jocola.

Soms is deze hoofdweg iets minder goed.

Deze kinderen volgen ons tijdens de wandeling door het dorp.

Op het einde van het dorp ligt een mooie grote hut/woning met een aparte overkapping voor de keuken. Hier woont een gezin met 13 kinderen. De vader is visser.

Dit gezin woont aan het riviertje, dus vader kan met zijn boot tot aan zijn huis varen.

Ook de was wordt hier gedaan. Overal lopen kuikens, eenden en kalkoenen.

Ook in de keuken lopen kuikens (zie voorgrond).


Erg luxe, een overdekte wasplaats.

's Middags zeilen we verder naar Paraiso, waar we voor een finca het anker uitgooien. 

maandag 12 december 2016

Jocola , Guatemala

Dinsdag 15 november 2016

Positie Jocola: 15°3.861 N 89°03.096 W
Om de nieuwe apparatuur op de Rafiki te testen gaan we samen met de Engelse boot Ocean Rainbow met als opvarende James en Claire voor een paar dagen naar het Izabel meer. Lago Izabel is het meer hier “direct om de hoek”. Dit meer is ongeveer 30 km lang en 10 km breed en ligt prachtig tussen de heuvels en bergen van Guatemala in.

We gaan met James weer een stapje hogerop. Onze Australische vriend Paul van de “Gone Walkabout” is een voormalig kolonel uit het Australische leger, James is een voormalig generaal(!) uit het Engelse leger met actieve dienst in onder andere Bosnië en Irak.

Na een mooie zonnige zeildag (met minimale wind, maar net genoeg om te kunnen zeilen) droppen we ons anker bij het plaatsje Jocola. We liggen net en we worden al bezocht door een boomstamkano met veel kinderen er in. Ze vragen om een koekje. Nadat iedereen 2 koekjes heeft gekregen, peddelen ze weer tevreden terug naar het dorp.

In een bocht, net voor het begin van het Lake Izabel, ligt dit mooie kasteel.
In het begin van ons verblijf in Guatemala hebben we dit kasteel al bezocht.

Radar, Guatemala

Zondag 13 november 2016 tot en met maandag 14 november 2016

Positie Fronteras: 15°39.591 N 88°59.653 W
We gaan weer terug naar Texan Bay. Maurits van burnt Key Marina heeft nog een radardome te koop. Wij gaan er direct naar toe, want we willen graag verder met een radar. Helaas blijkt het toch een ander merk te zijn en de radar is ook nog kapot. Helaas.

Maar we treffen in Texan Bay onverwacht de Pink Panther en de Lucky Bitch, dus het wordt toch weer een heel gezellig weekend.

Fronteras, Guatemala

Zaterdag 22 oktober 2016 tot en met zaterdag 12 november 2016

Positie Fronteras: 15°39.591 N 88°59.653 W
We ontvangen een windmeter en een dieptemeter vanuit Engeland, meegenomen door onze vrienden van de “Moonstone”. De stuurautomaat en wat kleine elektro-onderdelen komen uit Nederland, meegebracht door Wil en Diana van de “Cornelis”. Als beloning voor de koeriersdiensten worden de bemanningen van de Cornelis en van de Moonstone een geheel verzorgd diner aangeboden, aan boord van onze Rafiki.

Alles wordt getest en ingebouwd en de de Rafiki is weer klaar voor veilige overtochten op zee. Alleen voor de RADAR hebben we nog geen vervanging gevonden.

We maken weer plannen voor het nieuwe “vaarseizoen” en we zijn al begonnen met het bunkeren van de belangrijkste houdbare levensmiddelen.





De doorgaande weg loopt midden door Fronteras. Het is er altijd druk. Naast zwaar vrachtverkeer zie je de busjes (de collectivo's) de tuk tuks, handkarren met enorme ladingen, bromfietsen en wandelaars.

Zoals de lezers al weten is onze tochtplanning altijd erg onbetrouwbaar maar zoals het er nu uitziet, gaan we eerst naar de eilanden van Belize en vervolgens naar Mexico of Cuba.

Op de ankerplaats wordt het weer drukker. Dagelijks komen er cruisers terug vanuit hun woonland, waar ze 3 tot 6 maanden per jaar verblijven. Vooral Amerikanen brengen hun tijd deels in Amerika door en deels in Guatemala/Belize/Mexico. Verder komen ze meestal niet. De marina heeft het druk, dagelijks worden er diverse schepen te water gelaten.

Tijdens ons eerste bezoek aan Cuba hebben we een tweetal weken opgetrokken met Hans en Bettina met hun catamaran “Pink Panther”. We komen hun deze periode hier in Guatemala weer tegen en we organiseren meteen een gepast “Cuba-feest” op de “Pink Panther”, compleet met Cubaanse sigaren en Cubaanse rum. 

Reparatie voorstag, Guatemala

Maandag 17 oktober 2016 tot en met Vrijdag 21 oktober 2016

Positie Texan Bay: 15°46.056 N 88°49.732 W
We gaan weer terug naar “de plek des onheils”, Texan Bay, waar de bliksem ingeslagen is. De tuiger Tom heeft het bestelde profiel van onze furlex binnen gekregen en we repareren samen met Tom de schade aan het profiel van de rolreefinstallatie, ontstaan door de aanvaring in februari in Cuba. De reparatie verloopt zonder problemen en eindelijk kunnen we weer gebruik maken van onze dubbele voorstag. De zeilen kunnen er weer op en dus krijgen we weer wat meer plaats in de boot.

Naast Tom ontmoeten we ook weer de Nederlander Maurits die hier een jachthaven, hostel en restaurant runt. Texan Bay, of beter nog de lokale naam Cayo Quemado, is een hemelse plek in een van de zijarmen van de Rio Dulce.