vrijdag 26 februari 2016

Cienfuegos, Cuba

Donderdag 11 februari 2016 tot en met zaterdag 13 februari 2016

Positie Cienfuegos: 22°07.481 N 80°27.385 W
Van Frits krijgen we een stuk zeildoek waarmee we ons grootzeil kunnen repareren. Het is een redelijke klus, waar we zowat de hele dag mee zoet zijn. Maar we weten de schade weer vakkundig te repareren.

Naast ons op de ankerplaats ligt een catamaran van de Amerikaanse Dana die deze boot solo door de Carieb stuurt. Zij is een jaar op de Kaaimaneilanden geweest en wij gaan op bezoek voor wat informatie over deze eilandengroep te vergaren. De informatie die we van Dana krijgen, maakt ons erg enthousiast en we zullen na Cuba waarschijnlijk koers leggen naar deze eilandengroep.

We maken voorbereidingen voor ankerop te gaan voor de “Bounty-eilanden” van Cayo Largo. Op deze zaterdagmorgen komen we voorbij een deeltijdslager en we weten een verse varkenspoot van 15 kg (!) te bemachtigen. Als Marlene naar de markt gaat om de laatste inkopen te doen moet Loud aan de bak om dit pootje uit te benen. Een gedeelte van het vlees wordt vers bewaard voor de komende dagen eten. Een ander gedeelte wordt aangebakken en gevacuumeerd voor beleg voor de boterham, terwijl het grootste gedeelte ingemaakt wordt voor de komende twee maanden. 



Loud's favoriete ijskraam. Voor 20 eurocent 4 bolletjes ijs.



Foto's gemaakt tijdens de laatste wandeling door Cienfuegos.

Cienfuegos, Cuba

Donderdag 4 februari 2016 tot en met woensdag 10 februari 2016

Positie Cienfuegos: 22°07.481 N 80°27.385 W
Aan het begin van de baai van Cienfuegos staat nog een oud fort uit de Spaanse tijd. Dit fort, fort “Jagua”, is te bereiken door in Cienfuegos een veerboot te nemen. Samen met Peet en de kids en Lucy en John van de Maraki (kennen we nog van de San Blas) en de Bella Ciaoenaren gaan we deze historische plek bezoeken.


In het midden de waterput.

Martelkamer.

Wachten op de veerboot.


We passeren enkele vissers en visserdorpjes.

Het fort is in een mooie staat en is prachtig gerestaureerd. In het fort worden een aantal historische artefacten tentoon gesteld. In een van de ruimtes in het kasteel is ook een maquette van een opmerkelijk bouwwerk hier in de buurt te bewonderen: een reusachtige kerncentrale. Rusland heeft in de tijd van de Sovjet-Unie deze centrale gebouwd waarbij 80% van de vele miljarden die dit project kostten, door de Sovjet-Unie betaald werd. Op het moment dat dit enorme bouwwerk bijna af was, viel de Sovjet-Unie uit elkaar en werd de geldkraan dichtgedraaid...... Nu ligt dit miljardenproject al tientallen jaren weg te kwijnen. Helaas is het niet te bezoeken.

Op de achtergrond de koepel van de kerncentrale.

Maquette van de kerncentrale.

Tijdens een willekeurige wandeling zien we verschillende slagers. Het vlees wordt ongekoeld, zo aan de straat verkocht. De “slagers” hebben een of twee grote stukken varken, een stuk rug of een poot aan vleeshaken hangen. Op de toonbank liggen dan wat gesneden lapjes of stukken vet. Waarschijnlijk heeft de betreffende deeltijdslager een varken op de kop kunnen tikken en dit vlees moet direct na de slacht verkocht worden.

De slager met op de achtergrond 2 poten.

De poot wordt in twee delen gehakt, zodat we hem makkelijker kunnen vervoeren.

Als Loud op een middag op zoek gaat naar wat broodjes komt hij voorbij een van die deeltijdslagers en hij weet een goed prijsje te maken voor een stuk varkenspoot van ongeveer 5 kg. Terug op de boot wordt de poot ontleed in de verschillende soorten vlees. Het bot met nog resten vlees wordt gekookt voor de soep. De huid met vet wordt gebakken voor de reuzel. Het grootste gedeelte van het ontbeende vlees wordt de volgende dag ingemaakt.

Reinhilde en Frits van de BellaCiao gaan vandaag voor een paar dagen met een huurauto Cuba verkennen. Wij zullen dan op hun boot letten. We vertrekken vandaag samen en we zullen rond de middag ergens in Cuba bij een mooi plaatsje uitstappen voor wat sightseeing. We zullen dan zelf voor vervoer terug naar Cienfuegos zorgen. De tocht van een 40 km door het binnenland is erg interessant. Cuba is dan niet rijk, maar de mensen zijn ook niet arm. Zoals al eerder gezegd zijn de basisbehoeften voor iedere Cubaan bijna gratis. Echte armoede zoals bijvoorbeeld in Jamaica en in Panama zie je in Cuba niet.

Rijstvelden met vele vogels.

De runderen worden door de cowboys naar het land gebracht.

Wat de bestemming van het levend varken, achter op de kar, is weten we niet. Maar we vrezen het ergste.

Deze meneer laat zijn schoenen poetsen.

Met deze machine wordt het vlies van de rijst verwijderd.


In het plaatsje Chaquaramas stappen we uit en verkennen de omgeving. Je zou kunnen zeggen dat veel mensen in dit dorpje in de ogen van een Nederlander rijk zijn: er zijn hier namelijk veel mensen die een huis hebben met een rieten kap, een paard in de wei en een oldtimer op de oprit.....

Rieten dak

Oldtimer voor de deur.

En een paard naast het huis. Veel mensen in Nederland dromen hiervan....

En dan met buslijn 651 (DAF-bus), bestemming Amsterdam, terug naar Cienfuegos.

De mensen in Cuba begrijpen het bordje "Achter uitstappen" niet. Zij stappen allemaal voor uit.

dinsdag 23 februari 2016

Cienfuegos, Cuba

Donderdag 28 januari 2016 tot en met woensdag 3 februari 2016

Positie Cienfuegos: 22°07.481 N 80°27.385 W
Ik maak weer over de afgelopen week een verzamelblog omdat we niet op reis zijn met de Rafiki, maar even pas op de plaats maken in dit heerlijke Cuba. De versteviging van de bevestiging van de puttingen is een belangrijke maar ook een noodzakelijke klus. Op ons eentje zouden we deze klus nooit aandurven maar omdat onze buurman Frits Dubois een zeer ervaren bouwer van zeiljachten is, voeren we deze klus onder zijn regie uit. We besluiten tevens om ook al het houtwerk in de salon opnieuw in de lak te zetten...alles moet immers toch losgemaakt worden. We werken elke dag een paar uurtjes aan de boot.


Verlengen van de bevestiging van de puttings.

De overige tijd wordt doorgebracht met dagelijkse verkenningstochten door het interessante Cienfuegos. We ontdekken dat de centrale markt in het centrum niet de belangrijkste plek is om inkopen te doen. In de omgeving van de marina zijn in de woonwijken meerdere bakkers en slagers. Ook vind je daar zeer regelmatig handkarren met groenten. Wij nemen tijdens deze wandelingen altijd wat extra draagtassen mee voor het geval we bijvoorbeeld een sinasappelverkoper, een vrouwtje met zelfgemaakte koekjes of een tankwagen met siroop tegenkomen.



Lier om de boten uit het water te trekken.

Vroeger zat hier bier in, nu heerlijke siroop. Kosten 0,12 euro per liter.



Om Frits te bedanken voor zijn advieswerk nodigen wij hem samen met Reinhilde uit voor een diner op de Rafiki. Een ander culinair hoogtepunt is de door Loud gemaakte shoarma. Een zelfgemaakt kruidenmengsel, zelfgemaakte knoflook- en sambalsaus en tenslotte zelfgebakken pitabrood. Dit zal zeker een vervolg krijgen!

Het weer blijft prima alleen als er een Norderly overkomt, dan koelt het opvallend sterk af: we hebben al een temperatuur gemeten van 12(!) graden, bizar gewoon. Maar buiten deze uitschieters is het “gewoon” 25-30 graden en valt er maar zelden een druppel regen.

Axel en Andreas maken met een gehuurde motor een trektocht door het binnenland en tijdens deze tocht van 5 dagen passen wij op de boot van Axel. Wanneer zij terugkomen worden wij getrakteerd op een etentje bij een pizzeria, waarbij de avonturen van de tocht in geuren en kleuren verteld worden. Na het eten wordt er op de Rafiki nog doorgeborreld en afscheid genomen,zij gaan verder naar Cayo Largo.

dinsdag 2 februari 2016

Schuren en verjaardag Senne, Cuba

Woensdag 27 januari 2016

Positie Cienfuegos: 22°07.481 N 80°27.385 W
Overdag werken we hard om de wand bij de puttings kaal te maken. Deels branden we de verf eraf, maar deels moet dit eraf geschuurd worden. Dit geeft enorm veel stof. Gelukkig hebben we alles in het woongedeelte opgeborgen in de voorpunt en op onze slaapkamer. Het is een hele klus om dit weer schoon te krijgen.


De verf moet eraf geschuurd worden, anders hecht de epoxy niet. De boot is daarna kompleet wit in plaats van bruin.

We vegen de ergste stof weg, maar je ziet, het is nog lang niet schoon.


We zijn erg blij dat we 's avonds van de boot kunnen. Senne van de Twentse Meid is vandaag 16 jaar geworden en om dit gepast te vieren gaan we naar een restaurant in Cienfuegos.