zondag 29 november 2015

West Lemmon Cays – Hollandaise Cays, Panama

Zondag 29 november 2015

Positie Hollandaise Cays: 9°35.363 N 78°40.467 W
Na een relax dagje in de West Lemmon Cays verlaten we vandaag deze ankerplek en gaan naar onze toplocatie, de Swimming Pool. Ook nu weer is de tocht prima bezeild en ook de visserij is vandaag succesvol. We vangen een Barracuda van een goede meter!

Het anker wordt netjes naast onze vrienden Debby en Redge uit New York in het zand gepoot. Het is een leuk weerzien met deze sympathieke Ammies en tegen het vallen van de avond zitten we samen aan de borrel waarbij Debby nog zelfgemaakt sushi meebrengt.

vrijdag 27 november 2015

Puerto Linton – West Lemmon Cays, Panama

Vrijdag 27 november 2015

Positie West Lemmon Cays: 9°32.695 N 78°54.007 W
We gaan eindelijk weer reizen. Het anker wordt uit de modder getrokken en we zetten koers naar het oosten. We willen nog een paar weken ronddobberen in de San Blas. We hebben een goede “weather window” uitgezocht en de tocht is prima bezeild. De nieuwe bezaan is perfect. We hebben een aandewindse koers en de bezaan staat er lekker strak bij. De “Schokker” in Volendam is een prima adres om voor een goede prijs een met veel vakmanschap gemaakt zeil te kopen!

Het bezoek bij Cel en Angel was weliswaar erg gezellig maar het rendement is vooralsnog laag. Ten spijt van de nieuw lures, geen vis. Hebben we dan niets gevangen? Jawel hoor, dit keer een heuse zeemeeuw. Blijkbaar zijn de nieuwe lures niet zo interessant voor de vissen maar de zeevogels vinden de nieuwe kunstvisjes wel aantrekkelijk. Een van de zeemeeuwen duikt naar het visje van Marlène en wordt enkele meters meegetrokken. Gelukkig is het haakje niet in de snavel gedrongen en weet het arme (of beter nog domme) diertje van de lijn los te komen.

Aan het einde van de middag wordt het anker in het zand nabij Isla Elephante gesmakt.

donderdag 26 november 2015

Puerto Linton, Panama

Dinsdag 10 november 2015 tot en met donderdag 26 november 2015

Positie Puerto Linton: 9°36.716 N 79°35.159 W
We acclimatiseren deze twee weken in Linton Bay. We doen nog wat inkopen en maken de Rafiki gereed voor het vervolg van de reis. Dit is de globale planning:

We gaan eerst, omdat het zo mooi is, terug naar de San Blas. In de San Blas checken we uit in Porvenir, vanwaar we vervolgens de oversteek naar Jamaica zeilen (525 NM, bijna 1.000 km). Van Jamaica gaan we vervolgens weer naar Cuba om nogmaals van dit mooie land met de vriendelijke inwoners te genieten. Waarschijnlijk gaat Cuba nu snel veranderen. De Amerikanen kunnen het land nu bezoeken met een visa. Onder de zeilers vernemen wij dat zij massaal een visa aanvragen. Voor de Amerikanen ligt Cuba ook om de hoek. Na Cuba …….. dit is nog onduidelijk.

Op een markt voor tweede hands bootspullen weten we wat mooie blokken, een houder voor de GPS antenne en een aluminium duikfles op de kop te tikken. De duikfles maakt onze duikinstallatie compleet. We zijn nu in staat bij problemen aan de boot, bijvoorbeeld een visnet in de schroef, met een duikersuitrusting werkzaamheden uit te voeren onder water.

We hebben al een paar keer hier in de bomen een luiaard gezien. Het woord zegt het al, het is een lui dier maar hoe lui is een luiaard in de praktijk? Nou dit wordt in deze periode gedemonstreerd: een Luiaard wil naar Isla Linton zwemmen (Luiaards zijn goede zwemmers) omdat daar mogelijk wat meer lekkers in de bomen hangt. Tijdens het zwemmen wordt het dier moe en ziet een zeilboot: tijd om uit te rusten. Op een onbemande zeilboot is dus een Luiaard via de ankerketting opgekropen en ligt op de voorpunt van de boot een middagdutje te maken! Wij horen dit en gaan op pad om foto’s hiervan te maken. De Luiaard blijft onverstoord lekker maffen en kijkt tijdens ons een bezoek ons een paar keer boos/verveeld aan met een blik van “laat me hier even rustig luieren alstublieft….”. Een echte Luiaard dus of was deze nou extra lui?


Hoe lui kun je zijn??? De beweging van de eerste naar de tweede foto heeft ongeveer een half uur geduurd.

We hebben in de baai van Linton drie dagen slecht weer. Op de ergste regendag was er zoveel neerslag dat de dinghy bijna geheel vol geregend was. Het bootje moest met een emmer leeg gehoosd worden. Op de kant was een heuse landverschuiving zichtbaar. Zoveel regen hebben we nog nooit in ons leven meegemaakt.

We krijgen het bericht dat de “Ritme” met Jordy en Amanda aan de Stille Oceaan kant van Panama met grote problemen kampt: de zijstagen hebben tijdens een windvlaag, waarbij de genua water schepte, het hoofdschot van de binnenkant van de romp getrokken waardoor er veel schade is aan de constructie van de romp met de bevestiging van de puttingen en de inrichting van de boot. Zij zijn teruggevaren naar Panama City voor reparatiewerkzaamheden.

We maken met de Sagitta en hun twee gasten nog een mooie wandeling vanuit Panamarina naar een buurdorp. De heuvel bij een houten huisje (waarschijnlijk een vakantiehuisje, aangezien het er verlaten uitziet) is een mooi picknickplaats, vanwaar we een geweldig uitzicht hebben.

Het perfecte vakantiehuisje, rustige plek met een prachtig uitzicht.

De achtertuin van het vakantiehuisje op bovenstaande tuin. Onderstaande foto's zijn genomen vanaf deze plek.





Nog een drankje als afsluiting van de mooie wandeling.

Samen met de Sagitta zeilen we weer terug naar de mooie San Blas.

maandag 9 november 2015

Nederland

Woensdag 28 oktober 2015 tot en met maandag 9 november 2015

We blijven 2,5 week in Nederland en logeren al deze tijd bij de moeder van Loud, die ons heerlijk verwent met alle Nederlandse en Limburgse lekkernijen die we op onze reis moeten missen. We doen wat inkopen voor de boot. We kopen een broodrooster om oud brood weer tot een lekkernij om te toveren. Verder een vacuumeer apparaat om kaas, vers vlees en vis langer houdbaar te maken. Bij zeilmakerij “Schokker” in Volendam bestellen we een bezaan zeil en als we dit zeil ophalen weten we ook nog een zeillat voor het grootzeil te scoren. Hoe we dit mee gaan nemen in het vliegtuig is nog een raadsel, maar hier vinden we ook wel weer een oplossing voor. Van Eline kopen we een mooie laptop om de navigatiecomputer, die al op leeftijd is, te vervangen. Met het supersnelle glasvezelinternet in Kessel weet Loud voor meer dan 1 Gb (!) films en series te downloaden. Ook is Loud nog een paar keer bij Daan Disveld Timmerwerken geweest, om het een en ander voor de Rafiki te maken. 

Op Loud zijn verjaardag wandelen we samen met Lei, Dorrie, Marc en Ellen naar “De Belaeving”. Na een heerlijke lunch wandelen we weer terug naar Kessel. Onderweg vinden we nog wat kastanjes. Hiervan maken we later een heerlijke kastanjechampignonsoep. 

We gaan op bezoek bij Cel en Angel en bespreken onder het genot van een paar biertjes onze problemen met de visvangst, we staan namelijk al een paar weken “droog” wat betreft de visserij. Cel geeft ons nog wat tips mee en enkele lures. Zelf kopen wij nog een kruisnet, een nieuwe werphengel, vislijn en een verzameling nieuwe lures (kunstaas). 

Bij Marc en Ellen houden we nog een ouderwetse kookavond, dat wil zeggen we zoeken een aantal nieuwe recepten en die gaan we koken en eten. Het was een heerlijke maaltijd, waarbij Bea later op de avond nog aanschuift, en het was weer super gezellig.

Ans en Peet verzorgen voor ons ook weer een heerlijke maaltijd. We gaan nog naar het atelier van Ans. De beelden van ons zijn bijna klaar, maar we zullen nog een keer terug naar Nederland moeten komen om de beelden helemaal af te werken. De beelden van Ans zijn werkelijk schitterend. Als je binnenkomt in het oude SIF-gebouw lijkt het net of de beelden van Ans tot leven komen.

Na nog enkele bezoeken bij diversen vrienden, worden we nog voor onze laatste avond in Kessel uitgenodigd voor de housewarmingparty van Sharon Giesbertz en Maurice Verlaak. We hebben het idee dat half Kessel aanwezig is. Een supergezellige avond met vele bekenden. 

Op zondagavond brengen Marc en Ellen ons naar het station in Roermond, vanwaar we naar Schiphol reizen. We overnachten in de buurt van de luchthaven zodat we maandagmorgen zonder stress kunnen inchecken voor de terugvlucht naar Panama City.

Maandagavond komen we om 21:00 uur aan op de Rafiki in Linton Bay Marina in Panama.