woensdag 20 augustus 2014

Spaanse Water (Curaçao), Eilandtour

Woensdag 13 augustus tot en met woensdag 20 augustus 2014

Positie Spaanse Water: 12°04.871 N 68°51.792 W
Na het vertrek van onze vrienden wordt de Rafiki weer een tweepersoons boot en is ook onze vakantie voorbij. We gaan weer verder met de restauratie van het 27 jaar oude teakdek. Dit is een hele klus, maar het wordt wel erg mooi, zodat we prima goesting hebben om flink aan de slag te blijven (We hebben een Belgische buurvrouw, vandaar dat er in ons taalgebruik steeds meer Belgische woorden te vinden zijn).

De zelfverzorgendheid van het leven op de Rafiki is een hobby van ons geworden en heeft weer tot een nieuw probeersel geleid. We zijn zelf bananenwijn aan het maken. Onder begeleiding van Anita van de “Aura” hebben we 6 kg bananen (met schil!) in kleine stukjes gesneden en met water, suiker, wijngist en thee vermengd tot een volume van 20 liter. Een beetje gist erbij en de micro-organismen gaan aan de slag. De jerrycan met onze “huiswijn” staat nu lekker te borrelen in de salon en over 1 a 2 maanden gaan we de drank bottelen. Na een rijping van 2 maanden kunnen we het brouwsel gaan consumeren, geduld is een schone zaak in deze.

Ook de planning voor het vervolg van ons zeilavontuur kristalliseert langzaam maar zeker uit. We gaan eind november/begin december naar Colombia. We vertrekken dan eind november en gaan via Aruba langs de Colombiaanse kust naar Cartagena. Hier zullen we zeker/waarschijnlijk/mogelijk rond Kerst en Nieuwjaar zijn. Vervolgens naar Panama en verder weten we het nog niet. Het wordt in ieder geval Spaanstalig met een rijke Zuid-Amerikaanse cultuur verpakt in een prachtig bergachtig tropisch oerwoud en met vele bewoonde en onbewoonde tropische eilanden. Dit alles is bewoond door een bruisend volkje wat nota bene zelf beweert dat ze de Salsa uitgevonden hebben, het moet niet gekker worden!

Op woensdag 20 augustus gaan we samen met de Aura, Capisce en de Cattiva een eilandtour maken met een busje met chauffeuse. We twijfelden of we wel mee zouden gaan omdat we een beetje arrogant meenden dat we Curaçao wel gezien hadden… Loud had echter Anita beloofd om de groep naar de fluit-grot te loodsen, dus was het ook een beetje een verplichting. Het werd een mooie dag, waarbij we weer een paar plekken van het eiland ontdekt hebben die zeker de moeite waard zijn!

De enorme brug die Punda met Ottrabanda verbindt, gezien vanaf de onderzijde.

Mooi verzorgd museum met een perfecte rondleiding. Zie de foto's hieronder.

Huizen waarin de ex-slaven woonden.

De oven.


Deze mevrouw verzorgde de rondleiding met een enorm enthusiasme.

Valt nog tegen om rond te lopen met zo'n gewicht op je hoofd. Zeker als je je handen niet wil gebruiken.

Prachtig fossiel koraal.

Prachtige bomen.


De kracht waarmee het water aan de oostzijde van Curacao tegen de rotsen opbeukt is geweldig.

dinsdag 12 augustus 2014

Spaanse Water (Curaçao), Afscheid Marc en Ellen


Dinsdag 12 augustus 2014

Positie Spaanse Water: 12°04.871 N 68°51.792 W
Het is de laatste vakantiedag van Marc en Ellen en we gaan in de middag nog even naar het strand bij Barbara Beach. In tegenstelling tot het weekend is het door de weeks heel erg rustig en we kunnen lekker zonnen en zwemmen. Aan het einde van de middag gaan we ter gelegenheid van het afscheid nog dineren bij “de Pier”. Ook nu weer is het eten voortreffelijk.

We frotten ons met bagage in de kleine Suzuki en gaan in de vroege avond naar het vliegveld waar we afscheid nemen van onze vrienden.

Marc en Ellen bij de Pier.

Marc en Ellen: bedankt voor de super fijne twee weken van jullie bezoek!!

maandag 11 augustus 2014

Spaanse Water (Curaçao), Struisvogelfarm

Maandag 11 augustus 2014

Positie Spaanse Water: 12°04.871 N 68°51.792 W
Marlène heeft ’s morgens twee kano’s geregeld bij de True Blue en het plan is om hiermee het Spaanse water mee te verkennen. Helaas zijn Marc en Marlène te onhandig en onervaren om niet alleen op de kano te kunnen blijven zitten, maar kunnen zelfs niet meer zonder hulp op de kano klauteren. Voor Ellen en Loud, die strategisch op het achterdek dit gestuntel aanschouwen, een zeer vermakelijk tafereel. Zelf durven Loud en Ellen dit avontuur niet aan.

Om de vakantie van Marc en Ellen compleet te maken, gaan we ‘s middags achtereenvolgens naar de Struisvogelfarm, de Aloavera kwekerij en de historische kruidentuin.

De struisvolgelfarm overtreft onze verwachtingen. Het bezoek aan deze stupide dieren is zeer vermakelijk en we hebben een schitterende tijd, waarbij veel gelachen wordt. 

Met een open jeep worden we door de farm gereden.


Marc, Loud en de kinderen mogen de struisvogels voeren.




Marlène mag op een struisvogelei gaan staan.


Vanaf de toren uitkijk op de farm en de Sint Jorisbaai.

De Aloavera kwekerij is niet meer dan een winkel, waar een “wonderzalfje” van de Aloevera plant verkocht wordt. 

Velden met de aangeplante Aloevera plant.

De historische kruidentuin is vervolgens een aanfluiting. We vinden het schandalig dat deze tuin aangeprezen wordt in de toeristisch informatie en dat ze zelfs hier entree voor durven vragen.

Nog nooit in ons leven zo'n slechte tuin gezien, waarvoor we entree moeten betalen. 
GA HIER DUS NIET NAAR TOE.

We sluiten de dag af met een afscheidsborrel met hapjes op de Rafiki.

zondag 10 augustus 2014

Spaanse Water (Curaçao), Barbara Beach

Zondag 10 augustus 2014

Positie Spaanse Water: 12°04.871 N 68°51.792 W
Deze zondag is een rustdag voor de bemanning van de Rafiki. Na een luie zondagmorgen gaan we in de middag naar het strand bij Barbara Beach. Dit strand ligt bij een luxe resort, bij de ingang van het Spaanse Water. Aan de steiger liggen een aantal jachten van de plaatselijke patsers die zich hier vermaken met het drinken van bier en wijn. Na een uurtje gaat op iedere boot de barbecue aan.



Aan het einde van de middag is er een borrel op de “True Blue”. Ton is zaterdag teruggekomen van zijn verblijf in België, Marti vertrekt dinsdagmorgen naar Sint Maarten en Ellen en Marc vertrekken dinsdagavond terug naar Nederland. Dit wordt gevierd met een sundowner, samen met de bemanning van de Twentse Meid.

zaterdag 9 augustus 2014

Spaanse Water (Curaçao), Oostkust en fluitbaai

Zaterdag 9 augustus 2014

Positie Spaanse Water: 12°04.871 N 68°51.792 W
Om te voorkomen dat we onze conditie verliezen moeten we vandaag weer aan de bak. De wandelschoenen worden aangedaan en we toeren met de Suzuki Samurai naar Landhuis Ascencion. Vanuit hier gaan we via een heuvelrug naar de grillige oostkust van Curaçao. We lopen terug via een lagune waar we een aantal zeeschildpadden spotten. Vervolgens lopen we door het bosgebied terug naar de plek waar we onze bolide gestald hebben.


Ruige zee aan de oostzijde van het eiland.


Inham, waar de schildpadden naar toe gaan om hun eieren te leggen.


Scherp gesteente (fossiel koraal), waarover we moeten lopen.

Nadat we bij een plaatselijke snackbar geluncht hebben, gaan we naar de westkust van het eiland, naar het strand van Santa Cruz. We lopen vanuit hier via de rotsachtige kust naar Boka Fluit, de “Fluitgrot” oftewel “The Blue Room”. Deze grot hebben we vorig jaar bezocht met de wandelgids Timo en vandaag nemen we onze vrienden Marc en Ellen mee naar deze speciale plek.

Links (verlicht), de opening naar zee.

De ingang van de fluitgrot ligt bijna onder water waardoor bij elke golfslag de lucht, die door de golf in de grot opgesloten wordt, met een fluitend geluid de grot verlaat. De grot wordt verlicht door het zonlicht dat via het water indirect in de grot straalt. Hierdoor wordt de grot verlicht door een magisch schijnsel van blauw zonlicht. Samen met de spannende ingang die we snorkelend moeten passeren is deze plek heel speciaal.

Op de terugweg bezoeken we de flamingo’s aan de westkust.

vrijdag 8 augustus 2014

Spaanse Water (Curaçao), Tugboat

Vrijdag 8 augustus 2014

Positie Spaanse Water: 12°04.871 N 68°51.792 W
Weer terug op de ankerplek op het Spaanse Water gaan we weer snorkelen bij de Tugboat, waar we dit keer de onderwatercamera mee naar toe nemen. Deze snorkelplek blijft een must-see hier in Curaçao.



We voeren de vissen wat brood. We moeten uitkijken dat ze niet in onze vingers bijten.


Ellen heeft het snorkelen snel onder de knie.

Koraal aan pilaren.

Omdat het LED ankerlicht de geest gegeven heeft, hebben we een nieuw lampje gekocht maar deze paste niet tussen de fitting en het 3-kleurenlicht. Omdat we geen andere lamp konden krijgen, heeft onze eigen Mc Giver met de oude fitting, een stukje waterslang en wat LED-strip een nieuw ankerlicht in elkaar geknutseld. 

Van het oude ankerlicht maakt Loud een nieuw ankerlicht, met een stuk plastic slang en een strook ledlicht.

Het eindresultaat.

En dan wordt het ankerlicht weer geplaatst.

’s Avonds gaan we gezellig eten aan het strand bij “Pop’s Paradise”.

donderdag 7 augustus 2014

Spaanse Water (Curaçao), wandeling Fuikbaai

Donderdag 7 augustus 2014

Positie Spaanse Water: 12°04.871 N 68°51.792 W
Fuikbaai ligt aan de voet van de tafelberg, waar veel graafactiviteiten plaatsvinden. We kunnen geen kalkoven ontdekken, dus we weten niet wat het product van de graafwerkzaamheden zijn. We houden het op krijt. In tegenstelling tot ons verwachtingspatroon, is er aan wal helemaal niets te zien wat de moeite van een landing waard is. 

Uitzicht op Fuikbaai.

Rafiki voor anker in Fuikbaai.

De ingang van Fuikbaai.

Bedrijvigheid in het gebied rondom Fuikbaai.

In de middag gaan we ankerop en gaan we een uurtje later weer voor anker op het voor ons vertrouwde Spaanse Water waar we in de avond weer aanschuiven bij de gezellige borrel en cruisersdiner van de Pier. Dit keer worden we verwend met Bami met Saté.

Ellen bekijkt haar berichten bij "De Pier".

Borrel bij "De Pier".

woensdag 6 augustus 2014

Fuikbaai (Curaçao)

Woensdag 6 augustus 2014

Positie Fuikbaai: 12°03.310 N 68°50.118 W
Na een heerlijke nacht en een verfrissende duik in het kristalheldere water gaan we rond de middag weer op pad.

We zien diverse schildpadden.

Het vliegtuig van de Coast Guard (Nederlandse belastingcenten) vliegt regelmatig over. 

Rafiki voor anker bij Klein Curacao.

We hijsen de zeilen en varen terug naar het “moeder-eiland” Curaçao waar we in de Fuikbaai voor anker gaan. Deze baai is een mooi beschutte ankerplek waar we vergezeld zijn van een Franse catamaran en een zeiljacht van Curaçao. ‘s Avonds genieten we wederom van een heerlijke barbecue.