maandag 24 maart 2014

Cayo Cantilles (Cuba), rif

Maandag 24 maart 2014

Positie Cantilles: 21°37.266' N 81°57.815 W
We varen vanaf Cayo Cantilles naar het rif, vlakbij de ingang van Canal de Rosario. Dit is een tochtje van een klein uur varen. Het water is kristalhelder en we ankeren direct achter het rif op wat zandgrond. We liggen hier samen met nog een Franse en een Oostenrijkste catamaran. 

Het snorkelen is super en je kunt duidelijk zien dat er in de Cubaanse wateren nog niet commercieel gevist wordt. Er zijn veel vissen waarneembaar en deze zijn ook groter dan op de andere eilanden van de Carieb. Zo zien we papegaaivissen van wel 1 meter, we wisten niet eens dat deze vissen zo groot konden worden. Ook zien we kreeften en heel veel conch schelpen. Met name dit laatst genoemde schelpdier is op de andere eilanden bijna niet meer te vinden door de overbevissing. Het is een heerlijke ankerplek.

zondag 23 maart 2014

Cayo Cantilles (Cuba), overheerlijke lobster

 
Zaterdag 22 maart 2014 en Zondag 23 maart 2014

Positie Cantilles: 21°37.266' N 81°57.815 W
We gaan in de morgen aan land en we maken kennis met de biologen die ons zeer vriendelijk toestemming geven om het eiland te verkennen. Vanaf de boot hebben we al andere bewoners van dit eiland gezien. Er leeft op dit eiland een groep apen (makaken). Of deze diertjes hier inheems zijn weten we niet, maar het is natuurlijk wel een leuk gezicht. Helaas zijn de aapjes erg schuw en laten ze zich niet graag zien. Het eiland is verder erg ruw en rotsachtig en begroeit met struiken, palmen en cactussen.

 
 
Ongelooflijk veel palmen op het eiland.
 
De grond is rotsachtig met zeer scherpe punten.

Als we weer terug zijn op de boot komt er een Cubaanse vissersboot onze richting uit gevaren. Vissersboten zijn in Cuba allemaal eigendom van de staat en ook de vis is staatseigendom. De vissers moeten hun vangst aan land afgeven waarna deze door een andere instantie aan de bevolking te koop aangeboden wordt. Verder heeft de regering besloten dat de Cubaanse bevolking geen kreeft mag eten. Aangezien toeristen veel geld betalen voor kreeft, mag kreeft alleen aan toeristen verkocht worden. De vissers mogen dus geen gevangen vis en kreeft mee naar huis nemen. Loud gaat met de dinghy, met een fles rum en wat vislijn, naar de vissers toe. Hij laat de fles rum en vislijn zien en vraagt “lobster?”. De vissers stralen, met name bij het zien van de fles rum, en we ontvangen in ruil hiervoor 4 (!) grote kreeften.

In de middag gaat Marlène nog even zwemmend naar de kant. Als ze halverwege is, komt een grote Barracuda (+/- 2 meter!) haar tegemoet. Omdat ze een duikbril draagt ziet ze dit beest duidelijk naderen en…. ziet vervolgens dat dit roofdier zich draait en haar achtervolgt. Een terechte angst overvalt haar en gelukkig hoort Loud haar naar hulp roepen. Geschrokken komt Loud haar met de dinghy oppikken. Na dit voorval horen we dat Barracuda’s dit volggedrag vaker vertonen. Ze zijn dan in de veronderstelling dat ze mee kunnen profiteren van een prooi die jij, hij ziet je als een grotere roofvis, zal gaan vangen. Om de Barracuda vervolgens te verjagen moet je je omdraaien en dreigen de Barracuda aan te vallen….
 
’s Avond worden de kreeften gekookt en we eten zoveel kreeft als we kunnen…
De volgende dag maken we nog een mooie wandeling over het eiland.
 
Thermietenheuvel.

Vele schelpdieren op boomstammen. Tijdens een begeleide wandeltocht op Curacao kwamen we soortgelijke schelpen tegen. Dat sort kwam alleen in Curacao voor.

Fossiele afzetting van hersenkoraal.



Het volledig skelet van een koffervis.

vrijdag 21 maart 2014

Cayo Largo (Cuba) – Cayo Cantilles (Cuba)

Vrijdag 21 maart 2014

Positie Cantilles: 21°37.266' N 81°57.815 W
Vanuit Cayo Largo gaan we vandaag ankerop en zetten zeil naar een eilandengroep ongeveer 23 NM verder westwaarts. In de baai van Cayo Largo worden we nog uitgezwaaid door een tweetal dolfijnen. Zij zwemmen een klein stukje met ons mee. Aan het einde van de middag gaan we voor anker voor het strandje van het eiland “Cayo Cantilles”. Dit eilandje is een beschermd natuurgebied en wordt bewoond door een tweetal biologen die om de 30 dagen afgelost worden door een ander koppel. Zij moeten toezien dat het eiland beschermd blijft.

Vissersboot maakt een korte stop bij het biologisch centrum op Cayo Cantilles.

donderdag 20 maart 2014

Cayo Largo (Cuba)

Zaterdag 8 maart 2014 tot en met donderdag 20 maart 2014

Positie Cayo Largo: 21°36.879' N 81°34.770 W
We bouwen de boot weer om voor 2 personen. De laatste peuken worden opgeruimd. We klussen wat, doen de achterstallige was, lopen het hele eiland rond om een plek te vinden waar internet is, zodat we de belastingaangifte 2013 kunnen doen, gaan nog een keer naar het leguaneneiland, we gaan met de dinghy op zoek naar het verboden eiland (maar kunnen dit helaas niet vinden) en we maken weer contact met de andere zeilers.



We hebben voor ons gevoel weer veel plaats op de boot, maar het is wel erg stil. We missen de gezelligheid van Peet en Ans. We denken zelfs na of we misschien willen gaan charteren. De Duitse boten Marlin (Michael en Nathalie) en Mira (Rene en Marion) liggen nog voor anker. Met de overige zeilers hebben we geen contact (Fransen en charters).

We maken nog een tweetal wandelingen over Cayo Largo. De eerste is binnendoor naar Hotel Sol. De weg is moeilijk te vinden, we komen in het bos geen mensen meer tegen en na lang lopen in de brandende zon met verschillende omwegen en zonder water arriveren we na twee uur lopen bij Hotel Sol.

Het bos met afgewisseld bomen en palmen.

De tweede wandeling is over het strand richting de hotels. Het is een mooie wandeling.

Deze "zeer grote" reiger bleef mooi staan voor de foto.


Halverwege loopt een ondiepe strook, die voor een kortere verbinding zorgt van het strand naar het schiereiland. Loud wil naar het schiereiland en Marlène past op de spullen. Dan horen we iemand schreeuwen, een vrouw roept om hulp. Zij had ook dit stuk gelopen, maar het water was in korte tijd gestegen van haar knieën tot aan haar oksels. Zij kan niet zwemmen en voelde zich in het nauw gedreven. Loud en een Italiaanse jongeman sprinten naar deze vrouw en helpen haar weer op het droge.

vrijdag 7 maart 2014

Cayo Largo (Cuba), boeken terugvlucht

Vrijdag 7 maart 2014

Positie Cayo Largo: 21°36.879' N 81°34.770 W
‘s Morgens gaat Loud met Ans en Peet naar de luchthaven om een terugvlucht voor zaterdag te reserveren. Helaas blijkt dat de vluchten naar Havanna voor zaterdag volgeboekt zijn en we zijn genoodzaakt om een vlucht te reserveren voor vanavond. Ans had nog gedroomd dat zij op de Rafiki niet mocht roken. In haar droom zat zij in het reddingsvlot, met een lange lijn meters achter de Rafiki, te roken. Deze gedachte van Ans wilden we nog graag op foto vastleggen. Eerst Ans en Peet in de dinghy met Cubaanse hoed en Cubaanse sigaar. Ook Loud moet in de dinghy. Normaal rookt hij niet, maar als er 2 dames in zijn nabije omgeving roken is zijn “innere Schweinehund” (zoals de Duitsers het noemen) te machtig en heeft hij deze dagen dus ook meegerookt. Een leuke fotosessie met veel lol.
 
 
 
 
 

 
   ´s middags gaan we nog naar het leguaneneiland, waar Loud en Ans nog wat schetsen maken.

donderdag 6 maart 2014

Cayo Largo (Cuba), strandwandeling

Donderdag 6 maart 2014

Positie Cayo Largo: 21°36.879' N 81°34.770 W
’s morgens wordt een zeeschildpad gespot naast de Rafiki. Loud klust wat op de Rafiki. Marlène, Peet en Ans maken vandaag een strandwandeling, Het is een prachtige wandeling met vele fotomomenten.








 ’s Avonds gaan we in de jachthaven een hapje eten en de dag is weer compleet.

woensdag 5 maart 2014

Cayo Largo (Cuba), snorkelen bij het rif

Woensdag 5 maart 2014

Positie Cayo Largo (rif): 21°35.385' N 81°35.256 W
Cayo Largo is een duik- en snorkel paradijs en dus gaan we ankerop om iets zuidelijker in de baai te snorkelen. Prachtige vissen en dito koraal het is werkelijk geweldig!


Loud krijgt de opdracht om het avondmaal te verzorgen en samen met Peet gaat hij met de speargun op stap om wat snappers te schieten. Peet staat op de uitkijk in de dinghy, vissen is hier namelijk verboden. Met een lekker maaltje van een drietal red snappers is het avondmaal weer verzekerd.
 
Aangezien in Cayo Largo geen vlees of vis verkrijgbaar is, moeten we zelf voor onze maaltijd zorgen.

Ans en Loud gaan aan het eind van de middag nog in het rif snorkelen en we kijken de ogen uit naar de prachtige onderwaterwereld. Na een 45 minuten snorkelen vraagt Ans aan Loud waar we de dinghy voor anker achtergelaten hebben. Na een halve wereldomzeiling heeft deze onnozelaar het anker niet gecontroleerd en de dinghy drijft in de verte met de wind weg….. We zwaaien om aandacht en we voelen ons wat ongemakkelijk, alleen in dit uitgestrekte water. Gelukkig weet een catamaran met toeristen onze dinghy op te pikken en na wat zoeken zien zij in de verte de drenkelingen van de Rafiki zwaaien, we zijn gered!

dinsdag 4 maart 2014

Cayo Largo (Cuba), dolfijnen

Dinsdag 4 maart 2014

Positie Cayo Largo: 21°36.879' N 81°34.770 W
Vandaag is het D-Day voor Ans. We gaan vandaag een droomwens van Ans vervullen, namelijk zwemmen met dolfijnen. Ans weet Peet nog over te halen om ook te zwemmen met de dolfijnen. In de baai waar we liggen is een afgesloten gedeelte waar shows gegeven worden en er is een mogelijkheid om met de dolfijnen te zemmen, te aaien en als je geluk hebt, krijg je nog enkele kusjes. Het samenzijn met deze diertjes is super en als kers op de taart worden Ans en Peet door twee dolfijnen tot stand uit het water getild! Die het niet geloofd, hierbij de foto’s.






Ans en Peet geven hier een geweldige show weg.
Complimenten voor hun balans boven op de neus van deze dolfijnen.

’s middags gaan Marlène en Ans nog even naar het strand. Loud en Peet starten al met een sundowner op het achterdek van de Rafiki.


Bovenstaande 2 foto's is een conch in een conchschelp. Je ziet op de onderste foto's duidelijk de 2 oogjes zitten.


Deze vogels lopen steeds een paar meter voor je uit. 

maandag 3 maart 2014

Cayo Largo (Cuba), leguanen

Maandag 3 maart 2014

Positie Cayo Largo: 21°36.879' N 81°34.770 W
Vandaag gaan we inklaren en naar de luchthaven om de terugvlucht van Ans en Peet naar Havanna te reserveren. Dit laatste is niet mogelijk en we moeten vrijdag terugkomen om de mogelijkheden voor de terugvlucht van zaterdag te bevestigen.
Tijdens de wandeling naar de luchthaven zien we nog een kolibrie en Peet ziet een kokosnoot die bereikbaar is.

Rafiki voor anker op Cayo Largo.

Kleine vrucht met een ananassmaak. In Cuba noemen ze deze vrucht Pina Gordon.
Op internet kunnen we niets over deze vrucht vinden.

Peet haalt een kokosnoot uit de boom.

Apotheek, gevestigd in de oude vuurtoren.

We kopen nog wat brood in het restaurant en de middag wordt vervolgens opgevuld met een strandmiddag op het leguanen eiland. Hier zijn vele leguanen te zien, die hun holletje in een witte koraalafzetting hebben. Met het azuurblauwe water op de achtergrond is het paradijselijke plaatje compleet.




Mangrove struiken.

Conch schelp in het prachtige witte zand.
 

zondag 2 maart 2014

Cienfuegos – Cayo Largo (Cuba), dag 2

Zondag 2 maart 2014

Positie Cayo Largo: 21°36.879' N 81°34.770 W
Na een goede wacht van Loud en Marlène en een goede nachtrust van Peet en Ans worden we ´s morgens verrast door een groepje van een zestal dolfijnen. Deze spelende diertjes blijven een 20 tal minuten rond de boot spartelen.


 
Tegen de middag gaan we voor anker voor het parelwitte strand van Cayo Largo. Cayo Largo is het hoofdeiland van dit archipel. Op dit eiland zijn veel toeristen resorts. Gelukkig liggen deze aan de andere kant van het eiland en hebben wij hier geen last van. We zien natuurlijk weer bekenden, de Marlin met Michael, Nathalie en de kids, de Red Harlekin met Erwin en Irmina én onze vrienden van de Sark, Jaap en Elsa. We genieten de verdere avond van een barbeque en een zelfgemaakte Mochito’s bij een ondergaande zon op de Rafiki. Het moet niet gekker worden..

zaterdag 1 maart 2014

Cienfuegos – Cayo Largo (Cuba), dag 1

Zaterdag 1 maart 2014

Vandaag gaan we met de Rafiki naar de kade om te tanken en uit te klaren. We gaan in de loop van de middag ankerop voor een tocht van 150 km naar het eiland Cayo Largo. In de morgen wordt nog het nodige ingekocht in de stad en Ans neemt afscheid van de kunstenaar die zij een paar dagen geleden tijdens ons eerste bezoek aan de stad ontmoet heeft.



We kopen voldoende verse spullen in op de markt in Cienfuegos.

We nemen afscheid van de mooie gebouwen van Cienfuegos.

Ook maken we nog foto's van de pelikanen in de jachthaven.

We krijgen voor het uitklaren, in Cuba moet je bij elke verplaatsing weer in- en uitklaren, opnieuw bezoek van de douane en de immigratiedienst. De drugshond is er nu bij en dit diertje besnuffelt keurig elk hoekje van de Rafiki. Nadat hij zich van zijn taak heeft gekweten trekt hij zich vervolgens samen met Loud en Ans terug in de kuip om de rest van de formaliteiten af te wachten.

Wachten op de douane en immigratiedienst.


De "gevaarlijke" drukgshond samen met Loud en Ans.

Tegen 17:00 uur maken we ons met een volle dieseltank en een vol gestempeld pak papieren los van de kade en we zetten met een lekker bakstag windje koers richting het Bounty-eiland Cayo Largo.


De nachtelijke tocht van Cienfuegos naar Cayo Largo (80 NM). Marlene heeft voor de zeilen gewijzigd.
Afstand is vergelijkbaar met de afstand van Nederland naar Engeland.