vrijdag 31 augustus 2012

St. George’s (Grenada), Fish Friday

Vrijdag 31 augustus 2012

Positie St. George’s: 12°02.61' N 61°45.30 W
Vandaag gaan we met Harrie en Ellen van de “Zwerver” en de Zweedse solozeiler Per van de “Artic” weer naar de fishfriday in Gouyave. Het gerucht gaat dat ook Kirani zich in zijn woonplaats even in de feestelijkheden zal begeven, maar helaas. Fishfriday blijft een heel gezellig feestje hier op Grenada.

 
Muziek wordt verzorgd door de plaatseijke steelband.
 
Er staan 2 straten vol met dit soort tentjes. De heerlijkste visgerechten worden voor je klaar gemaakt.
 
Wining is een populaire dans hier bij de vrouwen in de Carrieb. Deze dans kenmerkt zich door iets naar voren gebukt, je achterwerk op het ritme van de muziek te draaien en te kantelen. Het bovenlichaam beweegt niet mee. Het is een erotische dans die erg expliciet het liefdesspel uitbeeld, vergelijkbaar met “dirty dancing”.
Wikipedia:
Grinding, also known as freak dancing or freaking or, in the Caribbean, wining, is a type of close partner dance where two or more dancers rub or bump their bodies against each other, especially a male dancer rubbing his crotch against a female dancer's buttocks, in imitation of rear-entry or "doggie-style" intercourse.
Dan denk je natuurlijk dat deze dans alleen door volwassenen uitgebeeld wordt. Nee dus, want wij zagen op deze vrijdagavond in Gouyave twee leuke kinderen deze “onfatsoenlijke” dans vakkundig uitvoeren. Hier het bewijs op de gevoelige plaat:

Deze 2 kinderen hadden erg veel lol,en die kontjes gingen maar op en neer.

donderdag 30 augustus 2012

St. George’s (Grenada), nieuwe dinghy

Donderdag 30 augustus 2012

Positie St. George’s: 12°02.61' N 61°45.30 W
De dinghy is onze verbinding naar de buitenwereld. Zonder dit kleinood zijn we geïsoleerd. We gebruiken dit bootje normaal gesproken meerdere keren per dag, het is in feite onze auto. We hebben gisteren een aantal opties vergeleken en de knoop doorgehakt: het wordt een nieuwe boot van het merk “AB”, met een vaste vloer van aluminium en opblaasbare zijkanten, een zogenaamde “rib” met een lengte van bijna 3 meter. ’s Morgens maken we de aankoop rond en in de middag wordt onze nieuwe auto in de haven afgeleverd. Naast de grote verbetering in degelijkheid en ook comfort, ondervindt de 6 pk buitenboordmotor minder weerstand door de vaste bodem en we gaan niet meer als de brandweer maar als een speedboot!

Onze nieuwe dinghy van het merk AB.

 Om 18:30 uur is er een memorabele gebeurtenis: Kirani James zet voor de eerste keer sinds London weer voet op Grenadese bodem. Het land schudt op zijn fundamenten en er heerst overal feeststemming.

Een van de hoofdstraten van St. George’s is naar hem vernoemd. Tevens is hij ambassadeur geworden van Grenada.

woensdag 29 augustus 2012

St. George’s (Grenada), lekkage dinghy

Woensdag 29 augustus 2012

Positie St. George’s: 12°02.61' N 61°45.30 W
De dinghy ligt er deze morgen troosteloos bij. De laatste dagen was er al een lek in de opblaasbare vloer van het bootje, nu is ook een van de twee hoofdcompartimenten van de Dinghy leeg. De laatste twee weken moesten we onze steun en toeverlaat al twee keer plakken en we hebben de laatste 3 weken altijd natte voeten. Het is deze keer een redelijk groot lek door slijtage bij de bevestiging van het achterpaneel waar de buitenboordmotor aan hangt, heel lastig te repareren. Wat nog erger is: er zijn veel slijtageplekken die elk moment een lek kunnen gaan vertonen….dus gaan we vandaag op zoek naar een nieuwe dinghy.

Aan deze trotse visser uit Grenada hebben we onze dinghy geschonken.Helaas hebben we geen foto van vissersboot met onze dinghy ernaast. Het was een leuk gezicht.

dinsdag 28 augustus 2012

St. George’s (Grenada), aanvang nieuwe bekleding

Dinsdag 28 augustus 2012

Positie St. George’s: 12°02.61' N 61°45.30 W
Door het gasklepklusje van Loud wordt Marlène geprikkeld en ze begint met de bekleding van de kussens in de salon van de Rafiki. In de avond worden twee kussens opgeleverd. Zie hier het resultaat: super toch.

Ben natuurlijk met de makkelijkste kussens begonnen. Volgende klusje zijn de hoekkussens.

Ondertussen hebben we de Voice of Holland van afgelopen vrijdag gedownload en die wordt gezellig in de avond buiten bekeken.

maandag 27 augustus 2012

St. George’s (Grenada), inbouwen gasklep

Maandag 27 augustus 2012

Positie St. George’s: 12°02.61' N 61°45.30 W
Het inbouwen van een gasklep is een hele onderneming. Bekabeling moet van voor naar achteren achter de kastjes weggewerkt worden en de bediening moet ook duidelijk zijn met een waarschuwingslampje als het gas “aan” staat. Loud is deze maandag dus de hele dag onder de pannen. ’s Avonds wordt het klusje met trots aan de gezagvoerder van de Rafiki Marlène opgeleverd.

Gasklep ingebouwd in de gasbun. 

Is alles dan koek en ei deze maandag in Grenada? Nee, we moeten toegeven dat onze fotocamera bijna overleden is. Hij geeft gekleurde vlekken aan op donkere gedeeltes op de foto’s. Dit is met name lastig als je foto’s wil maken van donkere mensen. We hadden dit probleem al enkele weken, en we waren op zoek naar het probleem. ISO-waarden anders instellen, de camera weer terugzetten in de originele fabrieksinstelling, op internet zoeken naar mogelijke oorzaken. Helaas niets helpt. Tenslotte hebben we een mail naar de helpdesk van Olympus gestuurd. De helpdesk bevestigt dat dit een probleem is van de beeldsensor, die van afstand niet te repareren is, helaas dus.

zondag 26 augustus 2012

St. George’s (Grenada), Deep en Mallika komen een hapje eten

Zondag 26 augustus 2012

Positie St. George’s: 12°02.61' N 61°45.30 W
Vandaag wordt de zondag op de Rafiki beleefd waarvoor hij bedoeld is: een rustdag. Deep en Mallika komen ’s avonds gezellig een hapje eten.

zaterdag 25 augustus 2012

St. George’s (Grenada), hash

Zaterdag 25 augustus 2012

Positie St. George’s: 12°02.61' N 61°45.30 W
We zijn vandaag geen watjes: we gaan met Deep en Mallika naar de Hash. Deze is vandaag dicht in de buurt van de ankerplaats, namelijk naast het vliegveld. We sloven ons flink uit en kunnen tijdens de tocht genieten van prachtige vergezichten. Het leuke is dat je vanuit de heuvels de baaien ziet liggen, waar we eerder voor anker gelegen hebben. Wederom heel leuk! Helaas hebben wij geen foto’s gemaakt. Een fototoestel meenemen tijdens een dergelijke tocht is lastig, op gladde en steile delen van het traject heb je beide handen nodig. Ook moet je de nodige beken en watervallen oversteken.

vrijdag 24 augustus 2012

St. George’s (Grenada), gasklep

Vrijdag 24 augustus 2012

Positie St. George’s: 12°02.61' N 61°45.30 W
Er was uitverkoop bij Budget Marine, een zaak die onderdelen voor boten verkoopt. We hebben weer wat noodzakelijke zaken voor de Rafiki aangeschaft. Het belangrijkste is een elektrische gasafsluiter om het gas voor het kooktoestel “aan en uit te zetten”. De afsluiter wordt bij de gasflessen in de gasbun gemonteerd. (De gasbun staat niet in verbinding met het leefgedeelte van de boot). Hierdoor is het gas, wanneer er niet gekookt wordt, bij de fles al afgesloten. Gas aan boord is namelijk het meest gevaarlijke goedje wat jaarlijks veel schade en slachtoffers eist. Bij de schakelaar in de kombuis wordt nog een waarschuwingslampje gemaakt als de afsluiter open is.

donderdag 23 augustus 2012

St. George’s (Grenada), Helios

Donderdag 23 augustus 2012

Positie St. George’s: 12°02.61' N 61°45.30 W
Op de ankerplaats hebben we nieuwe buren gekregen: het zeiljacht Helios met een lengte van 45 meter. We spreken de schipper op de kade en hij verteld ons dat dit zeilbootje 7 personen vaste bemanning heeft: 1 kapitein, 1 boordwerktuigbouwkundige, 1 kok, 2 matrozen en nog 2 dienstmeisjes voor de gasten. Het is een charterboot en er zijn 4 zeer luxe tweepersoons gastenslaapkamers met elk een aparte badkamer voor 8 tot maximaal 10 gasten. Op internet lezen we dat de komende weken er zelfs een aanbieding is om dit schip te huren: 10 % korting op de charterprijs. Deze bedraagt in de komende aanbiedingsweken nog maar een schamele € 108.000,- per week. Door snel te beslissen kun je dus gewoon € 12.000,- per week besparen! Als je interesse hebt, mail ons dan even en we maken wel een reservering bij de buren. Zorg wel dat je snel bent want zo’n aanbieding is er natuurlijk niet iedere dag en voor je het weet is dit scheepje voor het hele seizoen weer verhuurd. Zie voor meer details van de Helios op: www.camperandnicholsons.com/yacht-charter/helios-499/.

Charterschip Helios.
 
De boot links is ongeveer net zo groot als onze boot.
 
's Avond zijn we uitgenodigd voor een diner op “het Zeebeest”. Mallika heeft een heerlijk maaltje voor ons gemaakt en het wordt een heel gezellige avond.

woensdag 22 augustus 2012

St. George’s (Grenada), Wet van Murphy

Woensdag 22 augustus 2012

Positie St. George’s: 12°02.61' N 61°45.30 W
De wet van Murphy, toegeschreven aan Edward A. Murphy (1918–1990), luidt: "If there’s any way they can do it wrong, they will" ook wel: "Anything that can go wrong will go wrong" vertaald in het Nederlands: als iets mis kan gaan, dan gaat het ook een keer mis.
Hoewel de wet van Murphy in de volksmond nogal eens verward wordt met de wet van bedrog – als iets mis kan gaan, dan gaat het mis op het slechtst denkbare moment – heeft Murphy's zoon Robert Murphy aangegeven dat zijn vaders werkelijke adagium als volgt luidde: “If there's more than one way to do a job and one of those ways will end in disaster, then somebody will do it that way.” Murphy was van beroep ruimtevaartingenieur die aan veiligheidkritieke systemen werkte. Hij wilde met zijn uitspraak de nadelige kant van de wet van de grote aantallen illustreren.

Vanmorgen is Marlène naar de wasserette in St. George’s. In verband met de tropische storm Isaac, 200 NM noordelijk van ons, is de wind gedraaid naar het westen. Door deze uitzonderlijke windrichting is de ankerbaai niet meer beschut door het eiland, maar heeft de wind vrij spel op de golven in de ankerbaai. Door deze windshift draait de boot en het anker. Dit anker komt dus even los en zal zich dan in zijn nieuwe positie weer vastzetten. Op zich is dit niet ongewoon: op een rivier aan de kust (Suriname, Gambia, Frans Guyana, etc.) gebeurt dit twee keer per dag wanneer het getijde kentert. Het anker heeft echter op de bodem hier in de ankerbaai bij St. George’s geen beste grip. Het duurt altijd even voordat de Rafiki hier goed vast ligt.
Het golft behoorlijk deze morgen en Loud merkt dat het anker na kentering van de wind nog geen goede grip heeft op de bodem, de Rafiki schuift beetje bij beetje naar achteren, kribben in het welbekende jargon. Dit is geen probleem wanneer er achter ons nog voldoende water is maar zoals Murphy al voorspelde: achter de Rafiki ligt nog een andere boot en de afstand tussen de Rafiki en dit ander jacht wordt steeds kleiner.
Marlène is niet aan boord en met de huidige wind en golven is het anker ophalen alleen mogelijk wanneer met de motor de druk op de ankerketting verlaagd wordt. De motorbediening het en stuurwiel zijn achter op de boot, bediening van de elektrische ankerlier is op de voorpunt. In je eentje het anker ophalen is niet echt handig onder deze erg ruwe omstandigheden.
Het anker blijft kribben en Loud is genoodzaakt om het 30 kg anker met de 40 meter ankerketting op te halen. Motor starten, klein beetje gas in de vooruit en snel naar de punt voor de bediending van de ankerlier. Door een grote golf springt de ketting tijdens het ophalen naast de geleideblok van de ketting en de ketting zet zich klem tussen het begeleidingsbok en de voorstag en Loud krijgt deze niet meer los. De Rafiki vaart al te ver vooruit en Loud moet weer naar achteren om gas te minderen. Ondertussen wordt de afstand tussen het jacht en de Rafiki steeds kleiner… Weer naar voren en met veel wrikken en trekken komt de ketting los en met nog maar ongeveer 10 meter afstand tussen onze achterburen kan Loud het anker ophalen en een veiligere ankerplek opzoeken. Loud is niet de enige. In deze morgen gaan ongeveer de helft van de schepen hier in de ankerbaai van het anker en moeten deze jachten ook een nieuw plekje opzoeken. Aan de buitenkant van de ankerbaai vindt Loud een nieuwe veilige ankerplek.

Over de VHF komt vervolgens het bericht dat het met de gezondheid van de moeder van Inge (van de “Island Girl”) niet goed gaat en dat Inge hierdoor zo snel mogelijk terug moet naar Nederland. Op internet komt een paar minuten later het schrikbarende bericht dat er een zeer grote brand is bij de papierfabriek in Roermond.

De golven bouwen zich verder op en Marlène kan nog met veel moeite aan boord komen. We blijven vandaag aan boord voor een goede ankerwacht. In de avond en nacht worden de golven nog hoger en slingert de Rafiki hevig, waardoor slapen nagenoeg niet mogelijk is. Het anker houdt gelukkig. In de vroege morgen draait de wind verder naar het zuiden, komt de Rafiki weer in de luwte van Grenada, en wordt de zee weer kalm. Het is het eindelijk weer rustig op de Rafiki. 

Overigens kregen we woensdagavond een bericht van Loud’s ex-collega Tim Snijckers via Facebook dat de brand bij de papierfabriek gelukkig geen slachtoffers heeft gemaakt en dat ook de machines geen schade hebben opgelopen.

dinsdag 21 augustus 2012

St. George’s (Grenada), flopper stopper

Dinsdag 21 augustus 2012

Positie St. George’s: 12°02.61' N 61°45.30 W
We hebben een nieuw wapen tegen de swell (golven op de ankerplaats) en dit is de “flopper stopper”. Loud heeft wat bestanden op internet hiervoor verzameld en bestudeerd onder het motto “beter goed gekopieerd als slecht verzonnen”. Hij maakt met zijn Leathermann, tie-wraps, stukken hout, een Bahco en wat snijplankjes bij de plaatselijke Malle Pietje in St. George’s, een heuse “schommelstabilisator” ineen. Deze zogenaamde “flopper stopper” zorgt ervoor dat het schip, bij golfslag op de zijkant van de boot, niet meer in het golfritme gaat slingeren/resoneren. De “flopper stopper” wordt met de spinnakerboom aan de zijkant van de boot in het water gehangen. Onderaan het apparaat is een gewicht bevestigd. Wanneer de boot naar de kant van de “flopper stopper” helt, klappen de snijplanken, door het gewicht aan één zijde, dwars en zakt de “flopper stopper” zonder weerstand naar beneden. Beweegt de spinnakerboom vervolgens weer naar boven, dan klappen de snijplanken speciale flopper-elementen weer in hun horizontale positie en bouwen hierdoor een zodanige weerstand op dat het slingeren geremd wordt.

Flopper stopper.

Vertrekkers of cruisers: mail even naar rafikiopreis@gmail.com voor de diverse ontwerpen die Loud op het internet gevonden heeft, ze zijn vreselijk eenvoudig te maken en ze werken écht!

maandag 20 augustus 2012

St. George’s (Grenada), bekledingsstof

Maandag 20 augustus 2012

Positie St. George’s: 12°02.61' N 61°45.30 W
Niets zo veranderlijk als een mens en de bemanning van de Rafiki is niet anders: we zijn teruggeweest voor de bekledingsstof en alvast een proeflap gekocht om te bekijken hoe de stof reageert na een wasbeurt. Marlène gaat zelf de kussens maken, we hebben immers een naaimachine aan boord.
Van deze stof worden de kussens gemaakt.

zondag 19 augustus 2012

St. George’s (Grenada), Nelson Piquet

Zondag 19 augustus 2012

Positie St. George’s: 12°02.61' N 61°45.30 W
In de jachthaven is een groot zeiljacht afgemeerd, de 64 meter lange tweemaster “Pilar Rossi”. Dit is een van de grootste zeiljachten ter wereld en volgens ons ook een van de lelijkste. De romp met aan de achterzijde twee drijvers heeft geen echte lijn. Oordeel zelf maar op bijgaande foto:

Zeiljacht Pilar Rossi van Nelson Piquet.

De volledige lijst van de grootste particuliere zeiljachten ter wereld is te zien op: http://www.boatinternational.com/yachts/the-register/top-50-largest-sailing-yachts met op de 9-de plaats de Pilar Rossi.
Opmerkelijk aan dit particuliere jacht is verder dat zij eigendom is van voormalig formule 1 kampioen Nelson Piquet. Deze Braziliaanse coureur, die drie wereldtitels binnen haalde in de tachtiger jaren, hield er tijdens zijn carrière een wilde playboylevensstijl op na. Dat hij zijn wilde haren nog niet kwijt is, blijkt uit zijn extravagant zeiljacht: naast het personeel dat onderhoud aan het schip uitvoert, hebben we alleen vrouwen als bemanning kunnen spotten…

Nelson Piquet, Formule I-coureur.

zaterdag 18 augustus 2012

St. George’s (Grenada), Broodfruit

Zaterdag 18 augustus 2012

Positie St. George’s: 12°02.61' N 61°45.30 W
Hash is vandaag in het noorden van het eiland. We hebben echter geen zin om 2 uur heen en 2 uur terug te rijden, dus we gaan wederom niet naar de Hash, we zijn dus écht watjes! In plaats van de Hash, lekker op de bank en ’s avonds een filmpje kijken. Het was een vermoeiende week met vele dagen vroeg opstaan (carnaval 04.30 uur, 2x yoga 5.45 uur). ’s Avonds was het door de vele activiteiten steeds laat. We maken voor het avondeten frietjes. Aardappelen in Grenada zijn geïmporteerd vanuit onder andere Nederland en dus duur. We hebben echter zin in frietjes en op advies van Mallika maken we de frietjes van Broodfruit, een plaatselijk alternatief voor aardappelen. De junkfoodspecialist Loud vindt de frietjes natuurlijk lekker, Marlène vindt de frietjes niet zo verfijnd van smaak. Broodfruit is een vrucht, waarvan vele hangen aan grote bomen met mooie bladeren.

 
Broodfruit.

Deze bomen zien we vanaf French Guyana veelvoudig staan, alleen toen wisten we nog niet dat deze vruchten eetbaar zijn. Broodfruit heeft een nadeel dat je deze dezelfde dag, dan dat hij geoogst wordt, moet bereiden. Na één dag is het wit van binnen geheel bruin, een bruine smurrie. Het is dan niet meer te eten en er is dan maar één oplossing, weggooien.

vrijdag 17 augustus 2012

St. George’s (Grenada), Beeldentuin en Fish Friday

Vrijdag 17 augustus 2012

Positie St. George’s: 12°02.61' N 61°45.30 W
De Rufus gaat vandaag naar de ankerplek van Gouyave (jawel hoor, de geboorteplaats van je weet wel) en wij varen mee omdat we wel eens willen zeilen op een catamaran, “kat” in het zeilersjargon.
Onderweg stoppen we even om te snorkelen bij de onderwater-beeldentuin bij Moliniere Point. Dit is een bekende trekpleister in Grenada, dus we zijn erg benieuwd hoe dit onderwatermuseum er snorkelend uitziet. Onder water zijn beelden te zien die lijken op de afgegoten lichamen van Pompey. De beelden zijn al begroeid met het plaatselijke onderwaterleven. Kunst is een te groot woord voor deze beeldentuin en een speciale trip naar deze bezienswaardigheid is de moeite in onze ogen niet waard. Marion heeft een paar foto’s met de onderwatercamera gemaakt.

 
Beeldentuin, Moliniere Point.
 
Als we bij de onderwater-beeldentuin aan een mooring afgemeerd liggen, komt een plaatselijke boot met opschrift “Nature Parc ” aangevaren en we worden aangesproken dat we moeten betalen voor de mooring. Ze vragen 26 EC dollar, ongeveer een dagsalaris van een inwoner van Grenada. Als we eerlijk toegeven dat we niet wisten dat we overdag voor de mooring moeten betalen (het wordt nergens vermeldt en het staat niet in de pilots en we liggen hier maar een half uur), wordt de “parkbeheerder” pissig. Hij tiert dat niemand problemen heeft met betalen en dat hij, als we niet betalen, de kustwacht of de politie zal oproepen. Als Marion dan vriendelijk zegt dat betalen geen probleem is, maar dat we wel willen dat hij zich legitimeert, begint de man opnieuw te schelden en te dreigen. Verbaasd maar ook teleurgesteld maken we de mooring los en we gaan zonder te betalen. 
We maken in de Carrieb regelmatig mee dat inwoners ergens onredelijk veel geld voor vragen en als je dan naar hun legitimatiebewijs vraagt, om te beoordelen of ze wel werkzaam zijn voor de organisatie waarvoor ze zich uitgeven, wordt er agressief gereageerd. In de regel betalen we dan niet.

We proberen verder te zeilen naar het noorden maar helaas: te weinig wind, we moeten motoren.

Relaxen op de Rufus II.

Tegen het einde van de middag komen we aan op de ankerplaats van Gouyave en gaan aan land om een hapje te eten bij Fish-Friday. Op Fish Friday is in dit vissersdorp een proeverij van verschillende vishapjes die door de plaatselijke bevolking bereid is. Deze proeverij bestrijkt twee straatjes en is keurig opgezet met diverse nette stalletjes met heerlijke vissnacks. Dit is een echte aanrader voor iedereen die een bezoek brengt aan Grenada. Overigens is de gouden Kirani James nog niet van zijn Londen avontuur in zijn geboortedorp teruggekeerd.
 
Gouyave, gezien vanaf de rufus II.
 
’s Avonds gaan we met de plaatselijke bus weer terug naar St. George’s.

donderdag 16 augustus 2012

St. George’s (Grenada), barbecue op het strand

Donderdag 16 augustus 2012

Positie St. George’s: 12°02.61' N 61°45.30 W
Door Harald van de Rufus is een barbecue hier op het strand georganiseerd met de Zwerver en de Rafiki. Ook Per, een heel sympathieke Zweed die solo zeilt en hier in de baai ankert, komt nog even mee barbecueën.
“Het verhaal” van Per zijn reis is aangrijpend. Samen met zijn vrouw is de +/- 40-jarige Per een paar jaar geleden uit Zweden vertrokken voor een reis rond de wereld. Toen zij twee jaar geleden op een eilandje op de Stille Oceaan waren, werd zijn vrouw plotseling ziek. Haar toestand verslechterde heel snel en 5 dagen later is ze in een ziekenhuisje op het eiland overleden….. Per heeft toen besloten om de reis niet af te breken maar om alleen verder te reizen. Ondanks het trieste verhaal werd het weer een zeer gezellige avond hier in Grenada.

woensdag 15 augustus 2012

St. George’s (Grenada), nieuwe bekleding

Woensdag 15 augustus 2012

Positie St. George’s: 12°02.61' N 61°45.30 W
De bekleding van de kussens op de Rafiki slijt snel door het intensieve gebruik. De bekleding in de salon willen we zelf vervangen en daarom gaan we vandaag op jacht naar mooi bekledingsstof hier in St. George’s. We vinden een leuk stofje op een aftands zoldertje van een aftandse meubelzaak in een aftands straatje in de stad. We krijgen een monster mee om te “passen”. Helaas is de kwaliteit van de bekledingsstof in onze ogen niet goed genoeg dus kopen we hier geen nieuwe bekleding.

Inge en Rocky liggen in de jachthaven in St. George’s en aan het einde van de middag gaan we hier nog even borrelen.

dinsdag 14 augustus 2012

St. George’s (Grenada), rum cocktails

Dinsdag 14 augustus 2012

Positie St. George’s: 12°02.61' N 61°45.30 W
In de Carrieb is de belangrijkste alcoholische versnapering rum. Puur is deze drank niet te drinken maar in cocktails is dit goedje erg lekker. In de avond wordt op de Rafiki samen met Deep en Mallika een rum cocktail-test gehouden. Eerst wordt op het achterdek nog een kokosnoot geslacht waarna de wedstrijd begint. Aan het einde van deze gezellige avond is de winnaar bekend. Deze is:

1 l Jus d’orange
50 ml Grenadine siroop
225 ml bruine rum
Sap van 3 limoenen
Nootmuskaat (na inschenken over de cocktail strooien)

maandag 13 augustus 2012

St. George’s (Grenada), carnaval

Maandag 13 augustus 2012

Positie St. George’s: 12°02.61' N 61°45.30 W
Vanmorgen om 5:00 uur is het zover: de Carnaval wordt geopend met een optocht waarbij iedereen met verf, olie en andere viezigheden ingesmeerd is. Dit heeft een sterk symbolische betekenis voor de onderdrukking in de slaventijd. En als we zeggen olie dan bedoelen we ook olie: afgelopen/gebruikte motorolie! Het spul wordt met liters op de personen in de stoet, maar ook direct op straat gegoten. Met alle respect voor traditie en symbolisme, maar dit is wel een teken dat het besef voor milieu hier op Grenada nog op een zeer laag pitje staat. Bij de eerste regenbui komt deze troep meteen in het water van de baai.

 
 
 
 
 
 
 
's morgens "dirty carnaval" met een hoop verf en olie. 

’s Middags is er een optocht door de stad met prachtig uitgedoste mensen. De muziek is echter niet Calypso, Reggae of Samba maar Soca. Soca lijkt op moderne “Hardcore” maar dan met een Caribisch tintje. Veelzijdig is het trouwens ook niet, er zijn tijdens de optocht maar twee populaire “songs” te horen: “Grenada full of Ice” en “Phycho”. De titel van de laatste hit zegt wel genoeg. In plaats van praalwagens zijn hier de vrachtauto’s beladen met speakers die deze Soca met een zodanige hoeveelheid decibels verspreiden dat niet alleen je trommelvliezen maar alle weke delen in je lichaam gaan resoneren.

 
 
 
 
's middags de mooie kostuums. Iedereen doet trouwens mee aan carnaval, jong en oud, dik en dun.
 
Nadat we de optocht gezien hebben en onze trommelvliezen uitgebloed zijn, gaan we met de Zwerver en Rufus nog een biertje drinken bij een Duitse enclave hier in het centrum van St. George’s, het Schnitzelhaus. Dit restaurant wordt uitgebaat door een Duits koppel en je kunt er naast Schnitzel ook genieten van knödlen, spätzle, schweinebraten en sauerkraut.

 
In het schnitzelhaus met Harrie en Ellen (rechts) en Marion en Harald (links).

zondag 12 augustus 2012

St. George’s (Grenada), voorbereiding carnaval

Zondag 12 augustus 2012

Positie St. George’s: 12°02.61' N 61°45.30 W
Vandaag zijn in St. George’s de voorbereidingen aan de gang voor het grootste feest in Grenada: de Carnaval. Aan wal worden overal barretjes in elkaar geflanst, gebouwen worden gebarricadeerd en hier en daar zijn al muren met muziekboxen opgebouwd waar de Carnavalsmuziek al uitschalt. 
Morgenvroeg om 05:00 uur (!!!!) gaat dit feest van start met een optocht waarbij iedereen met verf en olie ingesmeerd is en/of wordt.

Hekwerken langs gebouwen om shade te voorkomen.

Aan het einde van de middag gaan we nog op bezoek bij Deep en Mallika op “het Zeebeest”.

zaterdag 11 augustus 2012

Hog Island - St. George’s (Grenada)

Zaterdag 11 augustus 2012

Positie St. George’s: 12°02.61' N 61°45.30 W
Een kort (10 NM) maar leuk stukje zeilen naar de ankerplek bij de hoofdstad van het eiland. We zien dat de Nederlandse boten, “de Zwerver” met Harrie en Ellen en “het Zeebeest” met Deep en Mallika, hier ook nog voor anker liggen.

St. Gorge's.

In de middag betrekt het weer en het gaat sterk regenen. Blijkbaar zijn Loud en Marlène watjes. We gaan in verband met dit regenachtige weer niet naar de Hash. In plaats hiervan is er een gezellige “TV-avond”: we kijken naar een paar afleveringen van Flikken Maastricht onder het genot van een fles “Vino Verde”,welke we in Portugal gekocht hebben.

vrijdag 10 augustus 2012

Hog Island (Grenada), afscheid Hog Island

Vrijdag 10 augustus 2012

Positie Hog Island: 12°00.06' N 61°44.48 W
Rich komt met zijn zoontje Toby langs op de Rafiki en we krijgen nog een externe HD te leen met een groot aantal films en tv-series. Deze worden in de avond gekopieerd. We nemen op het strand ook nog afscheid van de ankeraars bij Hog Island want morgen gaan we terug naar de ankerplaats bij St. George’s.

Marlène op Hog Island.

Op Hog Island nog nagenietend van weer een mooie dag. 

donderdag 9 augustus 2012

Hog Island (Grenada), oogarts

Donderdag 9 augustus 2012

Positie Hog Island: 12°00.06' N 61°44.48 W
Na Loud is Marlène aan de beurt. Haar rechteroog is al een paar dagen gezwollen en doet pijn, ze heeft hierdoor slecht kunnen slapen. Omdat we het niet vertrouwen, gaan we vandaag naar de oogarts. Zij constateert een kleine, onschuldige beschadiging aan de oogbal en krijgen oogdruppels en -zalf voorgeschreven. Deze helpen gelukkig direct en Marlène moet de komende dagen het oog blijven druppelen. We gaan weer met de bus terug naar de boot. De bus zit meestal redelijk vol. Het leuke is dat in de bus altijd verschillende soorten mensen zitten. Vrouwen voornamelijk dik en soms zelfs nog met de krullen in het haar. 

 
Met de krullers nog in het haar zit mevrouw in de bus.

Tijdens het internet in Wisper Cove ontmoeten we Rich Walker van de Windswept, een Amerikaan. Hij heeft een groot aantal boeken van de Carrieb en we krijgen zijn geheugenstick mee. Hij zal morgen deze op de Rafiki oppikken en we zullen een paar pilots voor hem op de stick zetten.

woensdag 8 augustus 2012

Hog Island (Grenada), hamburgeravond

Woensdag 8 augustus 2012

Positie Hog Island: 12°00.06' N 61°44.48 W
De diarree houdt Loud deze dag op de boot, maar tegen de avond is hij toch weer zover opgeknapt dat we samen met Marion en Harald naar de Hamburger-evening gaan in Clark Courts Marina. Deze avond viel tegen, weinig mensen en een houterige sfeer.

dinsdag 7 augustus 2012

Hog Island (Grenada), zeewater in de drinkwatertanks

Dinsdag 7 augustus 2012

Positie Hog Island: 12°00.06' N 61°44.48 W
Door het lekken van een afsluiter is zeewater in onze drinkwatertanks gekomen. Het drinkwater aan boord kreeg langzaam een vieze zouterige smaak en na onderzoek bleek de afsluiter de boosdoener. We hebben vervolgens de tanks afgelaten en met een draaiende watermaker de tanks gespoeld en daarna weer gevuld. Loud heeft blijkbaar te veel zeewater gedronken: hij is hevig aan de diarree.

maandag 6 augustus 2012

Hog Island (Grenada), Kirani James wint goud op de Olympische Spelen

Maandag 6 augustus 2012

Positie Hog Island: 12°00.06' N 61°44.48 W
Marlène gaat ’s morgens met Annet en Marion naar de yoga.

’s Middags gebeurt iets unieks hier in Grenada. Grenada wint voor het eerst in de geschiedenis een gouden medaille op de Olympische spelen. In Londen is Kirani James op de 400m iedereen te snel af. Naar aanleiding van dit succes bezoekt de president meteen de geboorteplaats van Kirani James, Gouyave. Een plaatsje ten noorden van St. George’s, aan de westkust van Grenada.

Kirani James na afloop van de 400 mtr, Olympische Spelen Londen

Morgenmiddag heeft iedereen vrij in verband met deze overwinning. De president verklaart dinsdag 7 augustus als een halve nationale feestdag. Elke vrijdag is er trouwens in Gouyave “Fish Friday”, een culinaire happening met vis en een drankje en in verband met de gouden plak zal het naar verwachting komende vrijdag een heel groot feest worden.

zondag 5 augustus 2012

Hog Island (Grenada), Panache


Zondag 5 augustus 2012

Positie Hog Island: 12°00.06' N 61°44.48 W
Vanmorgen is er een 2de hands markt in een van de havens in de buurt. We gaan hier even naar toe en we scoren een set DVD’s van Seinfeld, een hellingmeter, filters, een cruising guide en een groot aantal blikken zalm van een Canadees: hij kan “geen zalm meer zien” vermeldt hij nog. ’s Middags gaan we gezellig op bezoek bij Annet en Jacques op de Panache en daarna nog even naar een barbequefeestje hier op het strand: we hebben het maar druk…

Loud en Annet van de Panache.

zaterdag 4 augustus 2012

Hog Island (Grenada), buitenboordmotor weer gerepareerd

Zaterdag 4 augustus 2012

Positie Hog Island: 12°00.06' N 61°44.48 W
Loud heeft gelijk: na het demonteren van het staartstuk van de buitenboordmotor blijkt dat de impeller totaal kapot gelopen is. Loud weet in St. Georges een impeller op de kop te tikken en deze wordt ’s middags ingebouwd en de bemanning van de Rafiki is weer mobiel. In de avond gaan we nog even naar het strand om met de andere zeilers gezellig te buurten.

vrijdag 3 augustus 2012

Hog Island (Grenada), impeller stuk

Vrijdag 3 augustus 2012

Positie Hog Island: 12°00.06' N 61°44.48 W
’s Morgens wordt op het net officieel gemeld dat we dit keer geluk gehad hebben met het weer, maar dat er bij Afrika weer een depressie gevormd wordt…het circus zal volgende week wel weer losbarsten. De depressie is wel merkbaar hier in het zuiden van Grenada: de hele dag regen. Als het ’s middags even droog is, gaan we met de dinghy naar de kant voor internet, aan boord hebben we op dit moment geen internet. Correctie: we proberen te gaan, maar na een paar honderd meter stopt de buitenboordmotor en deze rookt een beetje… oei. We peddelen terug richting onze boot, maar gelukkig zien we Jacques van de Panache, onze reddende engel, naar ons toekomen. Hij sleept ons terug naar de Rafiki. Loud laat de motor een paar slagen lopen en ziet geen koelwater. Conclusie: de motor is niet vastgelopen en de waterpomp, waarschijnlijk de impeller, is stuk.

Op de voorgrond onze dingy.Zonder dinghy of hulp van anderen kunnen we niet van onze boot af.

In de avond worden we netjes door Harald opgehaald voor een diner op de “Rufus”. Harald ontpopt zich als de ware meester in het grillen van een steak: werkelijk super! Marion had een heerlijke saus gemaakt voor bij de aardappelen,welke gekookt waren in de schil.

donderdag 2 augustus 2012

Hog Island (Grenada), yoga en naar de customers en immigration

Donderdag 2 augustus 2012

Positie Hog Island: 12°00.06' N 61°44.48 W
In de morgen zijn de voorspellingen nog gelijk aan vannacht en gaat Marlène samen met Annet van de Panache naar yoga. De lerares is gediplomeerd en heeft vele goede oefeningen in haar programma zitten. 
Bij de yoga loopt altijd een dikke witte kat met rossige vlekken rond. Hij ligt telkens bij iemand anders op het matje. Annet van de Panache heeft bovenstaande leuke tekening gemaakt.

Bij de Amerikanen is echter nog steeds paniek. Een van deze types roept ‘s morgens over het net dat iedereen die zijn zeilen nog op de boot heeft zitten “zeer onverantwoordelijk” is. Er komt weliswaar geen orkaan maar er zijn modellen gevonden op internet die zware storm over de ankerplek voorspellen. Dat deze voorspellingsmodellen gemaakt zijn door een paar onwetende koekenbakkers en tegenstrijdig zijn met de officiële weerinstituten doet er blijkbaar niet toe. De Amerikanen ontpoppen zich op deze momenten als ongelofelijke paniekzaaiers zonder enig gevoel voor de realiteit.

Op de Rafiki en de Rufus is gelukkig weer rust en we liggen nu in de ankerbaai met zeilboten waarvan de meerderheid geen zeilen meer in de mast heeft hangen…. De wind zal volgens de officiële weerinformatie zelfs afnemen en zaterdag wordt de wind weer normaal met 20-25 knopen…… ’s Middags gaan we weer inklaren bij de douane en immigratie.

In de avond hebben we “hurricane” borrel hierop het strand. Ook Annet en Jacques zijn hier bij aanwezig. Ook zij hebben netjes de zeilen van de mast gehaald. Begin volgende week varen zij naar Curaçao, dus zij zullen de zeilen overmorgen weer braaf terugplaatsen, zo blijf je natuurlijk bezig.

woensdag 1 augustus 2012

Hog Island (Grenada), hurricane


Woensdag 1 augustus 2012

Positie Hog Island: 12°00.06' N 61°44.48 W
We overleggen met Harald en Marion van de Rufus en de meerderheid voelt zich niet prettig bij het idee dat er mogelijk een orkaan hier in de buurt komt en we besluiten dat, wanneer de voorspellingen niet veranderen, dus wanneer de 70% van vanmorgen in de middag nog gehandhaafd blijft, we samen in de nacht naar het veilige Trinidad zullen zeilen. Door zijn zuidelijke ligging (160 km zuid van Grenada) heeft Trinidad nog nooit last gehad van een orkaan.

Aangezien de voorspelling van het “hurricane centre” om 12:00 uur ’s middags gehandhaafd blijft op 70%, besluiten we om bij de douane en immigratie uit te klaren en we maken alles klaar voor vertrek om 23:00 uur deze avond naar Trinidad.

Om 20:00 uur gebeurt er echter iets onverwachts: het “hurricane centre” trekt de waarschuwing op vorming van een orkaan uit de tropische depressie plotsklaps in. Er is geen kans meer op vorming van een orkaan en de baan van de storm loopt ruim ten noorden van Grenada, over St. Vincent en Martinique. We besluiten ’s avonds laat om niet meer naar Trinidad over te zeilen, maar hier op deze ankerplaats te blijven. Voor de zekerheid kijken we nog naar de volgende uitzending van het “hurriane centre” om 02:00 uur en deze bevestigt de voorlaatste voorspelling: we blijven netjes in de baai bij Hog Island.


We ontvangen faxen en gribfiles (zie boven) met informatie over het weer. De rode pijl met 3 strepen betekent 30 knopen wind, ongeveer 55 km per uur.