zaterdag 31 maart 2012

Paramaribo, markt en fort Zeelandia

Zaterdag 31 maart 2012: 

Positie Domburg: 05°42.17' N 55°04.84 W
Vandaag zijn we weer naar Paramaribo gereisd om de stad verder cultureel te verkennen. Op de grote markt aan het water worden groenten, fruit, vis en vlees verhandeld. Er worden hier veel dieren gegeten en we zien zelfs een geslachte aap liggen, waarschijnlijk een doodskopaapje of een kapucijnaapje….
De oude koloniale huizen zijn het meeste van hout en er heel karakteristiek. Ze staan zelfs op de wereld-erfgoed-lijst van de UNESCO.



Koloniale huizen in verschillende staat van onderhoud

De stad is veel mooier en heeft veel meer karakter dan Cayenne in Frans Guyana. Naast de mooie houten huizen is ook Fort Zeelandia zeer de moeite waard. Dit typisch Nederlandse, bakstenen bouwwerk is ongeveer 300 jaar oud. Het heeft een roerige geschiedenis en het laatste historische feit van dit fort zijn de decembermoorden. Deze zijn 8 december 1982 in dit gebouw annex museum gepleegd.

Fort Zeelandia

Even wat info betreffende Suriname:
Oppervlakte: 160.000 km2 (Nederland: 40.000 km2)
Inwoners: 500.000 totaal (Paramaribo: 250.000)

1613: Engelse en Nederlandse planters telen tabak en suikerriet.
1667: De Zeeuwse admiraal Abraham Crijnssen verovert Suriname op de Engelsen. Hij bouwt het Fort Zeelandia.
In ruil voor vrede moet Nieuw Amsterdam (het latere New York) door de toenmalige bestuurder Peter Stuyvesant aan Engeland worden afgestaan. New York was tot dan toe in Nederlandse handen. Wijken in New York getuigen hier nog van: Harlem (Haarlem), Brooklyn (Breukelen), Wallstreet (de wal, de dijk) en de wijk Flushing (Vlissingen). Als ook hier de sceptische bloglezer denkt “wat zit hij nú weer te ouwehoeren” zou ik tegen zeggen: zoek het maar eens op.
1700 -1863: Voor de plantages in Suriname worden slaven gekocht in West Afrika (Gambia en Senegal). Na een erbarmelijke reis worden de slaven gedwongen te werken voor de suikerriet-teelt. Slavenhouderij in Suriname is de wreedste in de regio. Veel negerslaven vluchten van de plantages en daardoor ontstaan in de bossen van Boven-Suriname de zogenaamde Marron-gemeenschappen, de bosnegers.

1863: Slavernij wordt afgeschaft. De plantages werven contractarbeiders in Brits-Indië (Hindoestanen) en in Nederlands-Indië (Javanen): vandaar dat zoveel bevolkingsgroepen nu in Suriname leven.

1975: Suriname wordt een onafhankelijke republiek.

1980: Majoor Desi Bouterse pleegt een staatsgreep en er ontstaat een militaire dictatuur. 

1982: 15 Vooraanstaande tegenstanders van het regime worden gemarteld en doodgeschoten in Fort Zeelandia: de decembermoorden.

1986-1989: Binnenlandse oorlog. Het Junglecommando van Ronnie Brunswijk voert een guerrillaoorlog tegen het dictatoriaal bewind.

Vanaf 1991 is Suriname weer een democratie. Desi Bouterse is tegenwoordig trouwens de president (!)
Zaterdagavond zijn we samen met Onno een hapje gaan eten in het dorp. We hebben lekker Nassi met Saté gegeten, een typische plaatselijke specialiteit.

vrijdag 30 maart 2012

Boxel, botanische tuin

Vrijdag 30 maart 2012:

Positie Domburg: 05°42.17' N 55°04.84 W
Het is een warme dag in Domburg met een mooi zonnetje. In de middag maken we een wandeling naar het nabijgelegen Boxel, waar volgens onze informatie een botanische tuin gerund wordt door een Nederlands koppel. Na een wandeling van ongeveer een uur komen we bij de plaats van bestemming aan en het blijkt dat de botanische tuin niet meer bestaat… Toch was de wandeling alleen al de moeite waard. We zien verscheidene grote roofvogels (adelaars?), gieren en zelfs een kolibrie.

Het zijn niet de genoemde vogels, maar toch een leuke foto

Langs de weg zijn heel veel kokospalmen, maar ook bananen en andere exotische fruitsoorten. We moeten nog veel leren van de plaatselijke lekkernijen die hier quasi in het wild groeien.
We horen dat mogelijk volgende week het eetcafé van Rita mogelijk weer geopend wordt: we zijn benieuwd.

donderdag 29 maart 2012

Domburg, klussen

Donderdag 29 maart 2012: 

Positie Domburg: 05°42.17' N 55°04.84 W
Vandaag worden weer een paar klussen uitgevoerd.
Loud helpt Onno, een gepensioneerde marconist van de marine, met zijn dinghy. Helaas kunnen we het bootje niet repareren. We lenen onze reserve dinghy aan hem uit. Van Onno krijgen we overigens alle kaarten en een pilot van Panama. Op deze manier helpen de zeilers elkaar.

woensdag 28 maart 2012

Paramaribo (Suriname)

Woensdag 28 maart 2012: 

Positie Domburg: 05°42.17' N 55°04.84 W
Vandaag zijn we met het openbaar vervoer naar Paramaribo gegaan om de boot in te klaren en een toeristenkaart te halen. Het centrum van Paramaribo is knus en je kunt er alles kopen wat normaal gesproken ook in Nederland ter koop is. Ook valt het op dat Suriname erg goedkoop is. Frans Guyana is ongeveer 25 % duurder dan Nederland, Suriname is veel goedkoper. In het bijzonder eten en drinken is ongeveer de helft ten opzichte van Nederland. Het openbaar vervoer vindt plaats met busjes, waarin 30 personen een plaats kunnen innemen. Op de bus staat welke route hij gaat. Bijvoorbeeld de bus van Domburg naar Paramaribo en terug heet PDP en dit betekent Paramaribo-Domburg-Paranam. De bus vertrekt zodra deze vol is, dus geen tijdschema’s. Wanneer er weinig aanloop is, moet je soms lang wachten.

Openbaar vervoer Suriname

Bij het inklaren zijn de mensen wederom behulpzaam en vriendelijk. We moeten eerst naar de vreemdelingenpolitie (ongeveer 5 km buiten het centrum) daarna naar consulaire zaken (in het centrum) en vervolgens weer terug naar de vreemdelingenpolitie voor het nodige formulieren- en stempelwerk. Het valt op dat er veel ambtenaren zijn en dat Suriname erg bureaucratisch is. 

Het is droger als Frans Guyana en daardoor is het klimaat op dit moment prettig. We hebben ook nagenoeg geen last van muggen. Het rivierwater is zoet en je kunt er prima in zwemmen, al is het wel troebel door meegevoerd zand.
Tegen het einde van de middag komen we met de “PDP-bus” terug in Domburg en sluiten we aan bij het “happy hour” van de zeilers.

dinsdag 27 maart 2012

Domburg (Suriname)

Dinsdag 27 maart 2012: 

Positie Domburg: 05°42.17' N 55°04.84 W
Vandaag zijn we het dorpje gaan verkennen en hebben we het openbaar vervoer uitgezocht in verband met het inklaren in Paramaribo. Suriname is best welvarend en qua ontwikkeling te vergelijken met Frans Guyana. In het dorp Domburg zijn een 3-tal buurtsupers die ook hier gerund worden door Chinezen. Er is ook een internetcafé waar we een inlogcode kopen voor een wifi-toegang op de boot. De vele kleine restaurantjes zijn alleen in het weekend open, omdat er dan veel aanloop is van dagjesmensen vanuit Paramaribo. Via het dagelijkse borreluurtje maken we snel contact met de overige Nederlandse zeilers (6 boten) en Nederlanders die hier werken of de oude dag doorbrengen. Overigens zijn de Surinamers zeer vriendelijk en erg behulpzaam, we voelen ons hier erg op ons gemak.

Pleintje Domburg (centrum)

maandag 26 maart 2012

Ile d’Salut – Domburg (Suriname), dag 2

Maandag 26 maart 2012: 

Positie Domburg: 05°42.17' N 55°04.84 W
De avond en nacht verlopen rustig en in de morgen ontwaren we een paar kleine vissersbootjes ongeveer 20 NM voor de kust. We varen om 9:00 uur de Suriname rivier op die keurig betond is. De aanwezige vissers op het water zwaaien vriendelijk en de kust met huizen maakt een keurige indruk. In Paramaribo ligt een groot scheepswrak in het vaarwater. Het blijkt dat dit een Duits stoomschip is, genaamd Goslar, dat tijdens de 2de Wereldoorlog door de Duitsers tot zinken is gebracht. Dit om te voorkomen dat het in handen van de gealliëerden zou komen. Pogingen om het te bergen zijn mislukt.

Gezonken stoomschip, Goslar

De brug over de Surinamerivier is indrukwekkend door zijn hoogte: 52 meter.

Brug Paramaribo, 52 meter hoog

Om 16:00 uur maandagmiddag gaan we voor anker bij het plaatsje Domburg. Nu heb ik al iets geschreven over cultplaatsen, zoals Lamin Lodge in Gambia. Hier in Domburg is ook zo’n cultplek, namelijk het café van Rita. Nadat we aan wal komen, vragen we naar het legendarische café van deze mevrouw en het blijkt dat ze haar vergunning hebben ingetrokken… Rita’s eetcafé is gesloten.
Op het marktplein van dit knusse dorpje zitten de zeilers elke avond rond 17:00 uur samen te borrelen. Wij schuiven graag aan en na een aantal maanden kunnen we eindelijk weer eens Nederlands praten met andere mensen. Het was heel gezellig.

zondag 25 maart 2012

Ile d’Salut – Domburg (Suriname), dag 1

Zondag 25 maart 2012: 

Positie Domburg: 05°42.17' N 55°04.84 W
Vanmorgen om 10 :00 uur zijn we vertrokken voor een tocht van 200 NM naar Suriname en wel naar het plaatsje Domburg, 7 NM achter Paramaribo aan de Suriname-rivier. We hebben de stroom mee en varen halve wind ( 4 Bf) met een snelheid van 8 knopen over de grond. Harrie werkt weer als vanouds en het is een fantastisch zeildagje. Onderweg komen we geregeld andere zeilers tegen op dit water, namelijk zeilende kwallen. Deze paarse kwallen, genaamd “Portugees oorlogsschip” zijn mooi paars van kleur maar erg gevaarlijk. De tentakels zijn zeer lang en door de steken kun je in shock geraken en verdrinken.

 
Portugees oorlogsschip

Tegen de avond als Marlène haar visgerei binnen wil halen ziet ze dat ze beet heeft. Er “surft” een vis aan de lijn achter de boot. Na het binnenhalen van de vis, 80 cm en 11 kg, weten we in eerste instantie niet welk merk dit is. Na het nodige zoekwerk in de boeken aan boord wordt de soort gedetermineerd: een Crevalle. Het fileerwerk wordt in het donker uitgevoerd.


Crevalle 80 cm lang en 11 kg zwaar

De avond en nacht verandert de wind niet en het wordt een heerlijk zeiltochtje.

zaterdag 24 maart 2012

Kourou – Ile d’Salut

Zaterdag 24 maart 2012: 

Positie Ile d’ Salut: 05°17.12' N 52°35.34 W
Vandaag zijn we weer terug op Ile Royal van Iles d’Salut. Dit eiland is bekend omdat er 100 jaar geleden een gevangenis op gevestigd was. Hiervan staan nog ruines en een gedeelte van het complex is gerestaureerd en dient nu als vakantieverblijf en horeca.

Gevangenis Ile de Royal

Een mooi eiland, een beetje kitsch maar hierdoor is het wel door veel paadjes en grasperkjes makkelijk begaanbaar.

Ile de Royal

Er huizen veel aapjes op dit klein eiland van maximaal 1 km bij 1 km.
De Duitsers zijn weg en het eiland is nu een zee van rust. Gewapend met een banaan gaan we een groep aapjes zoeken. We vinden een drietal koddige doodshoofdaapjes die erg geïnteresseerd zijn in de banaan. Ze zijn mensen gewend want de brutaalste van de drie springt enthousiast op Loud. Ze bijten niet en zijn zelfs erg lief en aardig. Na de banaan wordt voor deze drie sympathieke dieren nog een kokosnoot gekraakt en met een volle maag keren deze diertjes weer terug in de jungle.


Doodshoofdaapjes


Even verder komt na een beetje roepen een groep van een 10-tal Kapucijnaapjes uit de jungle nieuwsgierig kijken. Ook voor hen wordt een kokosnoot gekraakt (hiervoor hebben we een hamer en beitel meegenomen) en zij worden door ons met kokos verwend. Deze groep is veel schuwer dan de drie eerder aapjes van het ander merk. Tussendoor pikken ook de overmaatse marmotten stiekem wat kokosvlees mee. Een mooie belevenis op dit mooie tropische eiland.


We kunnen lekker zwemmen en volledig uitgerust met een super vakantiegevoel zullen we morgen naar Suriname, het Nederland in de tropen, vertrekken.

vrijdag 23 maart 2012

Kourou, ESA museum

Vrijdag 23 maart 2012:

Positie Kourou: 05°08.93' N 52°39.08 W
Vandaag zijn we op bezoek gegaan naar het ruimtevaartcentrum van Europa de ESA. ESA is de belangrijkste inkomstenbron van Frans Guyana en daarom is dit gedeelte van Zuid Amerika ook lid van de Europese unie (!). Aangekomen bij de ESA horen we dat een bezoek aan de lanceerinstallatie nog niet mogelijk is omdat afgelopen nacht een lancering plaatsgevonden heeft, maandag is het terein weer open voor bezoekers. We brengen wel een bezoek aan het ruimtevaartmuseum.

Straalmotor raket

Buiten het terrein van de ESA zien we in de jungle naast de weg een grote groep kleine, zwarte aapjes met een lange zwarte staart, erg leuk om te zien.
Vanuit de ESA liften we (hoe anders) terug naar Kourou. Morgen gaan we weer terug naar het tropisch paradijs van de Salut eilanden, hopelijk zijn de Duitsers dan al weg….

donderdag 22 maart 2012

Ile d’Salut - Kourou

Donderdag 22 maart 2012: 

Positie Kourou: 05°08.93' N 52°39.08 W
Vanmorgen werden we wakker in ons paradijs op de ankerplaats bij Ille de Royale. In de verte zien we een cruise-schip aankomen met een loodsboot. Even later laat het enorme cruise-schip het anker vallen in “onze” baai en begint met het uitladen van de toeristen…. Een half uur later is ons paradijs overspoeld met Duitse passagiers van dit schip.

 
Cruiseschip Aida uit Duitsland

We gaan toch aan land en zijn onder de indruk van de schoonheid van dit eiland. Er zijn leuke aapjes (capucijnaapjes) en een soort grote marmotten op dit redelijk kleine eiland. Langs de kust ontwaren we een paar zeeschildpadden.





Op het eiland groeien veel kokospalmen en we verzamelen een aantal hiervan om te “schillen” en te eten. Een “goede” kokosnoot herken je door tijdens het schudden te luisteren of er water in de kern zit, je moet het water horen klotsen. Als dit het geval is dan is de noot rijp.
Terug aan boord begint Loud, gewapend met hamer, zaag en beitel, de “noot” uit de kokosnoten te bevrijden. Dit is een behoorlijk karwei. Als de noot “kaal” is wordt hij met een schroevendraaier geopend om het sap eruit te laten. Daarna wordt de noot gekraakt met hamer en beitel en kunnen we het kokosvlees oppeuzelen.

Tegen 15:00 uur halen we het anker op en zeilen naar Kourou, 8 nm verderop. Nadat we op de rivier voor de stad ons anker hebben laten vallen, gaan we “als de brandweer” met onze 6 pk buitenboordmotor naar de kant om Kourou te verkennen. (info voor Dirk: de motor loopt super!!!!!!!!!!!!!!!!!).
De stad Kourou is een vrij saaie stad met alleen laagbouw, geen echt centrum en ook geen echte sfeer. We vinden hier ook geen internet-toegang, geen WIFI-bar. ’s Avonds gaan we een hapje eten in een Frans-Creools restaurant en het wordt natuurlijk Tournedos op zijn Creools, erg lekker.

Loud is van de familie Cuijpers (van moeders kant) en deze familie heeft nog een verre neef van de arme tak die op een blauwe maandag voor austronaut gestudeerd heeft. Nu is deze André Kuijpers met een Russische raket naar een ruimtelab gereisd en nu hebben ze problemen met de terugreis. Met een Russische raket vraag je om dit soort problemen. Nu heb ik dit via de mail vernomen en aangezien hier in Kourou een lanceerinstallatie is, hebben we hier in de stad een balletje opgegooid en een paar man bereid gevonden die buiten de officiële uren, zwart dus, bereid waren om wat spulletjes voor “onze André” in een raket die “van de vrachtauto gevallen is” naar boven te sturen. De jongens van de lanceerinstallatie gingen eerst gezellig naar de kroeg en om 01:35 uur was het zover. De kaas, drop en hagelslag werden in een grote vuurpijl naar boven gestuurd. “Het kost wat en dan heb je ook wat” zullen we maar zeggen en André hoeft voorlopig niet meer op een houtje te bijten. Hierbij nog een filmpje van dit vuurwerk.

 

Alle gekheid op een stokje, dit is écht de Ariane 5 raket die voor space-lab, waar André Kuijpers nu verblijft, bevoorrading brengt. De lancering van deze raket van 20 ton was deze donderdagnacht een enorm geweld, we liggen hier ongeveer 2 km vanaf. De raket bereikt na 20 minuten door de enorm krachtige voortstuwing een snelheid van 35.000 km/hr(!) en wordt vervolgens aan het ruimtelab gekoppeld. Super om dit geweld én staaltje van Europese technologie (want dit is het) zo dichtbij mee te maken.
 

woensdag 21 maart 2012

Cayenne – Ile d’Salut


Woensdag 21 maart 2012: 

Positie Ile d’ Salut: 05°17.12' N 52°35.34 W
Onderweg naar Ile d’ Salut worden we onderschept en opgeroepen door een militair schip. Ze vragen informatie over ons en onze boot en wat onze plannen zijn. We krijgen bericht dat we tot uiterlijk donderdag 17.00 uur plaatselijke tijd op Ile d’ Salut mogen verblijven. Het gebied is namelijk daarna verboden gebied tot vrijdagavond. Reden hiervoor is dat vrijdagmorgen om 01:35 uur een Ariane raket afgevuurd wordt vanuit Kourou.

Iles d’Salut is ons eerste bounty eiland. Prachtige kokospalmen, blauw water en geen toeristen. Morgen gaan we van deze rust genieten op deze paradijselijke eilanden, te beginnen met Ile Royale.

 


  
Voor de afkoeling maken we nog een frisse duik (het water is 27 graden) in het water.

dinsdag 20 maart 2012

Cayenne, wandeltocht door de jungle


Dinsdag 20 maart 2012: 

Positie Cayenne: 04°51.12' N 52°16.98 W
We hebben van het toeristenbureau een aantal wandeltochten ontvangen. Vandaag gaan we de jungle verkennen in de buurt van Remire, 7 km van de jachthaven vandaan. We gaan uiteraard weer liftend. We worden er steeds beter in, want we staan zowel op de heenweg als de terugweg niet langer dan 1 minuut. De mensen zijn hier erg vriendelijk.
De tocht door de jungle is erg vermoeiend. De vochtige warmte omhult je als een warme, natte deken. Veel flora en fauna, overal insecten, hagedissen, vlinders en heel veel vogels. De planten zijn echt geweldig. Mooie oranje bloemen, bananenplanten, kokosbomen etc.

 


Foto's gemaakt tijdens de wandeltocht in Remire

Na een uur lopen zijn we al door onze watervoorraad heen en we willen niet verder omdat we de open schoenen aan hebben (in verband met slangen en schorpioenen). De wandelschoenen hebben we helaas op de boot laten liggen. Het landschap is zeer groen. Als je hier je tuin niet bijhoudt, is deze binnen no-time overwoekerd.

maandag 19 maart 2012

Cayenne, shoppingcenter

Maandag 19 maart 2012: 

Positie Cayenne: 04°51.12' N 52°16.98 W
De inkoopcentra van Cayenne liggen buiten de stad (zoals overal in Frankrijk) in grote supermarkten. Vandaag gaan we hier inkopen om de nodige voorraden aan te vullen. De methode van vervoer is..liften. Liften gaat hier erg snel. Iedereen weet dat er geen bussen zijn, dus veel mensen nemen je mee, dus ook vandaag.

zondag 18 maart 2012

Cayenne, boot weer inrichten voor 2 personen

Zondag 18 maart 2012: 

Positie Cayenne: 04°51.12' N 52°16.98 W
Vandaag was een regendag. De hele dag regen en we konden nergens naartoe. Het blijft tijdens de regen wel nog steeds meer dan 25 graden… We hebben weer wat spullen verplaatst in de boot, zodat deze weer ingericht is voor 2 personen.

zaterdag 17 maart 2012

Cayenne, weer alleen

Zaterdag 17 maart 2012: 

Positie Cayenne: 04°51.12' N 52°16.98 W
Ach, het is best gezellig met Sebastiaan en Antoine maar het is wel erg vol op de boot. Nu hebben we na een kleine drie weken het rijk (lees: de Rafiki) weer voor ons alleen. Vandaag de boot weer op orde gemaakt en Harrie gerepareerd.

Haven Cayenne

vrijdag 16 maart 2012

Cayenne, reparatie Harrie en de brandweer

Vrijdag 16 maart 2012: 

Positie Cayenne: 04°51.12' N 52°16.98 W
De “brandweer” en Harrie zijn nog steeds stuk en vandaag heb ik een pakkingset voor de 6 pk buitenboordmotor gescoord (genaamd “de brandweer” want deze gaat als de ..). Dit is overigens de buitenboordmotor die ik met Dirk in La Gomera geruild heb. Voor Harrie heb ik een plaatselijke RVS lasser gevonden die de bevestiging op de roerkoning vakkundig zal versterken.
“Onze jongens”, Sebastian (of Baschie of Germy) en Antoine (alias Patate of Frenchy) hebben drank gekocht voor een afscheidsparty op de Rafiki. Morgen gaan ze naar een volgende slaapplek die ze via internet gevonden hebben. Het was nog lang onrustig op de Rafiki…

Sebastian probeert de kokosnoot mbv spierkracht te bemachtigen

Antoine probeert de kokosnoot op een slimmere manier te bemachtigen

donderdag 15 maart 2012

Cayenne stad

Donderdag 15 maart 2012:

Positie Cayenne: 04°51.12' N 52°16.98 W
De haven ligt ongeveer 15 km van de stad Cayenne. Er zijn hier helaas geen bussen (?) en ook geen bustaxi’s of ezelskarren. We kunnen met een van de mensen hier in de haven meerijden naar de stad. De terugweg moeten we liften… Samen met onze Duitse en Franse vrienden (zij moeten slaapplek en zaken voor hun vervolgreis regelen) gaan we naar deze hoofdstad van Frans Guyana. Het is een relatief mooie stad (we zijn al 2 maanden Afrika gewend) en alles is netjes maar ook…duur!

Uitzicht vanaf het ford over de stad Cayenne

Je betaalt in Euro’s, Frans Guyana is lid van de EU (!), en het leven is ongeveer 25% duurder dan in Nederland. De belangrijkste inkomstenbron van dit land is de Ariane raket. Deze raketbasis brengt mensen en vooral veel geld hier naar toe. We schatten dat de bevolking voor de helft van Afrikaanse afkomst (Creools) is en voor de helft van Europese afkomst. Je kunt hier alles kopen wat ook in een gemiddelde Europese stad te koop is.
 Na het “statten” in een “gewone” stad gaan we liftend naar de haven terug. We hebben een lift binnen 5 minuten.


Fort Cayenne

Picknick Cayenne


woensdag 14 maart 2012

Cayenne, boot op orde brengen en inklaren

Woensdag 14 maart 2012: 

Positie Cayenne: 04°51.12' N 52°16.98 W

Vandaag gaan we inklaren bij de douane in Cayenne. Frans Guyana is erg welvarend, het lijkt op Frankrijk in de tropen. Cayenne ligt aan een rivier die een van de uitlopers is van de Amazone rivier en ligt midden in het regenwoud. Het is niet warm maar ronduit heet, het gaat richting 40 graden. Op de weg richting de douane komen we langs een snackbar waar ze sparerib met frites hebben. Na 3 weken weer eens een keer frites…het water loopt al uit onze mond. Na het inklaren, bij een overigens zeer vriendelijke douanier, gaan we een hapje eten en worden tijdens het eten ook getrakteerd op een andere plaatselijke specialiteit in dit gebied: de regenbui! Het regent hier normaalgesproken elke dag en in het regenseizoen de hele dag. Hierdoor is het zeer vochtig en je zweet al bij de geringste inspanning. Het is alsof we bij Chrit Jacobs in de kas leven…

Omgeving op weg naar de douane


Te lang niet gebruikt!!!!

Op de hoek van de straat staan de brievenbussen voor een hele wijk

 

dinsdag 13 maart 2012

Foto's oversteek, aankomst

Op de achtergrond French Guyana

Bemanning Rafiki

Een welverdiend drankje bij de aankomst

De mascotte van Antoine heeft gezorgd voor een veilige overtocht


Foto's oversteek, stilleven aan boord


Foto's gemaakt door Antoine

Foto's oversteek, visvangst

Visvangst gedurende de oversteek
Loud vangt bijna een vis, een grote vis....????


Tijdens de overtocht hebben we 2 mahi mahi's gevangen van circa 80 cm

Loud en Marlène vangen bijna gelijktijdig een Wahoo. Loud heeft de competitie gewonnen met een Wahoo van 103 cm

Iedere morgen liggen een aantal vliegende vissen aan dek. Vanmorgen alleen kleine vissen.