woensdag 29 februari 2012

Mindelo (Sao Vicente), grote schoonmaak en uitklaren

Woensdag 29 februari 2012: 

Positie Mindelo (Sao Vicente): 16°53'05" N 24°59'34" W
Terwijl Marlène met Antoine de papieren voor het verlaten van Mindelo op donderdag in orde laten maken bij de immigration office en de politie, maken Sebastian en Loud het onderwaterschip van de boot schoon. Dit is belangrijk omdat de begroeiing aan de boot behoorlijk afremt. In de laatste 4 weken (de laatste schoonmaak was in Gambia) heeft er een onvoorstelbare aangroei plaatsgevonden. De hele onderkant van de boot is begroeid met een laag van ongeveer 4 cm dik. Het betreft verschillende soorten zeegras en zeesla. Deze zeer actieve planten zitten gelukkig niet al te vast door de antifouling die we er in Nederland opgesmeerd hebben. Vervelender zijn de vele schelpdieren die proberen om onder de Rafiki een nieuwe vaste woonplaats te vinden. Deze zitten erg vast en zijn zo scherp dat we al snel onder de krassen zitten. Gewapend met duikbrillen en plamuurmessen gaan we al zwemmend en duikend dit kleine oerwoud te lijf, en met succes. Na een uur hakken en schrapen is de boot aan de onderkant weer redelijk schoon.
Erwin kan “seine Jungs” blijkbaar nu al moeilijk missen want hij komt ’s avonds gezellig bij ons eten.

dinsdag 28 februari 2012

Mindelo (Sao Vicente)

Dinsdag 28 februari 2012: 

Positie Mindelo (Sao Vicente): 16°53'05" N 24°59'34" W
Vandaag hebben we de voorbereidingen voor de overtocht voortgezet. We richten de boot in voor de komst van Sebastian en Antoine.

’s Avonds gaan we samen met Erwin nog een hapje eten en daarna hebben we met de gehele crew afgesproken in de Sailorsbar om een glas te klinken op een veilige overtocht.

maandag 27 februari 2012

Mindelo (Sao Vicente) nieuwe plannen en niet meer met z’n tweetjes op de Rafiki

Maandag 27 februari 2012: 

Positie Mindelo (Sao Vicente): 16°53'05" N 24°59'34" W
Sebastian en Antoine hebben besloten om met ons mee te varen naar Suriname. Suriname heeft echter voor hun beide niet de eerste voorkeur. De Fransman Antoine wil vanuit Suriname direct naar Frans Guyana reizen en daar een periode blijven. Voor Sebastian, die een Duits paspoort heeft, geeft Suriname problemen omdat hij hiervoor een visum nodig heeft. Hij wil verder reizen naar kennissen in Columbia. 

Al met al overwegend, besluiten wij om ook onze bestemming te wijzigen naar Frans Guyana en vanuit daar naar Suriname te zeilen. Wij zullen donderdag met z’n vieren koers zetten naar dit buurland van Suriname. Voor deze tijd moeten we de boot inrichten en bunkeren voor 4 personen. Het wordt voor de overtocht dan wel drukker aan boord maar voor de klusjes en wachtdiensten wordt het wel veel comfortabeler.
Van Erwin nemen we nog een paar boeken en digitale kaarten van de Carieb over.
Verder is de reis 150 nm korter, dus een etmaal sneller. Onze bestemming wordt Kourou of Cayenne. Daarna zullen we verder reizen naar Paramaribo.

Verdere voordelen:
Taal: we spreken aan boord nu vloeiend: Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans en Portugees
Techniek: Sebastian is electro-ingenieur, Antoine is IT-specialist

Even voorstellen:
Antoine Vittecoq, Frankrijk
Leeftijd: 23 jaar
Sebastian Jacobs, Duitsland
Leeftijd: 27
 

zondag 26 februari 2012

Mindelo (Sao Vicente), gaan we alleen naar de overkant??

Zondag 26 februari 2012: 

Positie Mindelo (Sao Vicente): 16°53'05" N 24°59'34" W
’s Morgens komen Bella en David bij ons aan boord (www.sturmaufsee.at) . Zij willen graag wat informatie hebben over Gambia.

’s Middags horen we dat Erwin zijn plannen ingrijpend heeft veranderd. Een aantal zaken die op dit moment binnen zijn leefomgeving en familie in Oostenrijk spelen, dwingen hem om op korte termijn terug naar zijn vaderland te gaan. Vandaag heeft hij gesproken met een Duits koppel hier in de haven en zij zijn in de mogelijkheid om de Sagitta terug te zeilen naar de Middellandse zee, naar Mallorca. Hij zal zo snel mogelijk naar Wenen vliegen. Zijn opstappers, Antoine en Sebastian weten dit nog niet. Zij zijn nog op Sao Antao.
Na rijp beraad is het voor ons nu bespreekbaar dat Antoine en Sebastian met ons mee naar Suriname zeilen. In de avond komen Antoine en Sebastian terug op de Sagitta en samen met hun en Erwin hebben we de nieuwe situatie besproken. We spreken af om hier een nachtje over te slapen. Morgen besluiten allen wat we gaan doen.

zaterdag 25 februari 2012

Mindelo (Sao Vicente), eten op de Sagitta

Zaterdag 25 februari 2012:
Positie Mindelo (Sao Vicente): 16°53'05" N 24°59'34" W

Marlène heeft vanmorgen weer de stoute (tennis)schoenen aangetrokken en is met Erwin gaan tennissen. Op de tennisbaan melden zich altijd vrijwillige ballenjongens die een paar centen escudo’s willen verdienen. Vandaag was dit weer het geval alleen was de ballenjongen ongeveer 60 jaar oud...

Daarna is ze met Erwin naar de vismarkt getogen om daar de vis en groenten te kopen voor vanavond. We gaan vanavond eten bij Erwin. Marlène verzorgt het voorgerecht (geroosterde paprika met gehaktvulling en bruschetta met tomaat en mozzarella. Erwin verzorgt het hoofdgerecht. Een heerlijke tong (deze vis heeft zijn leefgebied tot aan de evenaar) met perterseliekartoffelen. Het werd smullen geblazen deze zaterdagavond op de Sagitta. 

vrijdag 24 februari 2012

Meest westelijke eiland van de Kaap Verden, Sao Antao

Vrijdag 24 februari 2012: 

Positie Mindelo (Sao Vicente): 16°53'05" N 24°59'34" W
Het eiland Sao Antao ligt vlak naast het eiland waar we nu voor anker liggen, Sao Vicente. Rond dit eiland zijn geen geschikte ankerplaatsen, dus besluiten we om dit eiland met een veerboot vanaf Mindelo te bezoeken. We gaan samen met de bemanning van de Sagitta, Erwin, Sebastian (Duitser) en Antoine (Fransman). De twee laatste zijn de “opstappers” van de Sagitta. Zij zijn aan boort op basis van “Hand gegen Koje”, “hand voor hut” dus zij varen mee en als tegenprestatie moeten ze meewerken op de boot en moeten ze meebetalen aan de boordkas. Sebastian en Antoine blijven zeker twee nachten op Santo Antao, Erwin en wij gaan ’s avond met het laatste veer terug.
De veertocht duurt een klein uur. Vervolgens nemen we op het eiland een busje naar Ponta do Sol, de Noordelijkse punt van het eiland. Van hieruit maken we een wandeling naar Fontainhas.

Uitzicht op ons startpunt, Ponta do Sol


Wandelpad naar Fountainhas

Deze wandeling maakt de reis naar het eiland meer dan waard. Een sprookjesomgeving doemt na een uur lopen op. Een dorpje tussen groene terrassen, beekjes en watervalletjes.




Fountainhas

In het dorp laten we Sebastian en Antoine achter (zij trekken verder naar de krater/bergtop) en wij gaan met Erwin terug naar Ribeira Grande waar we in een gezellig knus restaurant lunchen voordat we de terugreis weer aanvaarden.



donderdag 23 februari 2012

Mindelo (Sao Vicente), ontmoeting andere Nederlandse boot

Donderdag 23 februari 2012: 

Positie Mindelo (Sao Vicente): 16°53'05" N 24°59'34" W
De voorbereidingen voor de overtocht zijn in volle gang. We werken gestaag de kleine klussen af voor de oversteek midden volgende week. We wilden eigenlijk komend weekend naar Suriname vertrekken, maar we willen hier nog enkele uitstapjes maken, dus wordt de reis waarschijnlijk midden volgende week gestart. Marlène ontmoet de schipper van een Nederlandse boot die 200 m naast ons ligt. Hij gaat eind volgende week naar…..Suriname. We gaan binnenkort nog bij hem op bezoek om te bekijken of we onderweg contact kunnen houden.

woensdag 22 februari 2012

Mindelo (Sao Vicente), Sao Pedro

Woensdag 22 februari 2012: 

Positie Mindelo (Sao Vicente): 16°53'05" N 24°59'34" W
Het vliegveld van Sao Vicente ligt in het zuiden bij de plaats Sao Pedro. Vanmorgen zijn we hier met de plaatselijke aluguer (transportmiddel Kaap Verden) naar toe gereisd. Het dorp Sao Pedro stelt nog minder dan niets voor.

Het verlaten strand met op de achtergrond de vuurtoren

Vanaf het dorp zijn we samen met Erwin naar het westelijk gedeelte van het eiland gelopen. Het strand is geheel verlaten en hier heeft recent een behoorlijke olievervuiling plaatsgevonden. De hoeveelheid olie tussen het zand is triest en schokkend, maar levert aan de andere kant een apart schouwspel en een mooie foto op.


Olievervuiling op het strand

Aan het einde van het strand, bij het begin van een rotspartij, is een groot toeristisch resort. Vanuit de boot hebben we op de zuid-westpunt een vuurtoren op de rotsen gezien. We besluiten om naar deze vuurtoren toe te klauteren. Wat kan ons gebeuren, we hebben nota bene een oostenrijker als “gids” bij ons!

De wandel/klautertocht over de richels van de rotskust was zeer mooi en de beloning, het pittoresk vuurtorenhuisje op de punt van de rots, was super.

Tocht naar de vuurtoren

Vuurtoren Sao Vicente


Een hapje eten op het resort maakt de dag compleet.

 
Loud en Erwin (Sagitta)

dinsdag 21 februari 2012

Mindelo (Sao Vicente), DE optocht

Dinsdag 21 februari 2012: 

Positie Mindelo (Sao Vicente): 16°53'05" N 24°59'34" W
’s Morgens is Marlène gaan tennissen met Erwin. Erwin en Marlène zijn nog geen 5 minuten bezig en er komt een jongen die onze ballen opraapt en aangooit. Ook na het tennissen geeft hij ons de tas aan en raapt de rackets voor ons op. We lijken wel profspelers. We nemen de jongen mee naar een terrasje en trakteren hem op een cola voor de bewezen diensten.

In de middag is het hoogtepunt van de carnaval, de optocht. Blijkbaar is het hele eiland voor deze gelegenheid naar Mindelo gekomen, het is druk langs de straten.
De carnavalsoptocht is zeer kleurrijk en met veel dansers en sambamuziek. Zoals eerder vermeld, zijn de thema’s van de groepen/wagens symbolisch. Er zijn geen teksten, geen “Einzelgängers” of politieke onderwerpen ten grondslag als thema voor een uitbeelding. Prachtige kostuums, heel veel “bling-bling” en heel veel dansgroepen, het aantal deelnemers is onvoorstelbaar.



Er is veel politie, begeleiding en bewaking aanwezig.

Speciale  commandotroepen

In stad speelt zich tussen de straten waar de optocht voorbijtrekt een ander soort carnavalsfeest af. Hier worden door verschillende groepen ook symbolische zaken uitgebeeld maar dan op basis van heel weinig middelen. Dit carnaval “van de gewone Kaapverdische burger” hebben we ook paar uurtjes gezellig meegevierd.

Diverse groepen lopen door de straten van Mindelo

Tegen het einde van de middag zijn we terug gegaan naar de boot. Het feest begint ook rond deze tijd al een grimmig karakter te krijgen door overmatige consumptie van “grogue”, waardoor de mensen stomdronken en sporadisch agressief worden.

maandag 20 februari 2012

Mindelo (Sao Vicente), internettegoed

Maandag 20 februari 2012: 

Positie Mindelo (Sao Vicente): 16°53'05" N 24°59'34" W
Loud is voor de eerste keer op deze reis ziek. De hele dag op bed.
Internetproviders zijn over de hele wereld vergelijkbaar. Nadat we afgelopen zaterdag ons download tegoed opgewaardeerd hebben, hadden we dit blijkbaar moeten “activeren”, ondanks dat we al verbinding met internet hadden... dit stond in de kleine (Portugese) lettertjes en dat hadden ze vergeten ons te vertellen bij de opwaardering. De provider (T+) laat in dat geval ons tegoed na twee dagen zomaar “verdampen” en wij moeten weer opnieuw betalen…… Marlène kon haar oren niet geloven, maar werd door de medewerker van de provider zonder pardon afgepoeierd. In de namiddag zijn we samen naar het kantoor van T+ gegaan om verhaal te halen. Verbale agressie is zeer zelden goed, maar in dit land werkt dit blijkbaar prima: na 30 minuten hebben we ons tegoed weer terug op onze account.


zondag 19 februari 2012

Mindelo (Sao Vicente), wandeling naast kustlijn

Zondag 19 februari 2012: 

Positie Mindelo (Sao Vicente): 16°53'05" N 24°59'34" W
Vandaag hebben een wandeling gemaakt langs de kust hier in Mindelo. Een stukje Noordelijk van onze ankerplaats is een mooi strand met behoorlijk wat toeristen. 

Strand Mindelo

Op verschillende plaatsen waren ze hard aan het werk aan de carnavalswagens. Aanstaande dinsdag is DE optocht. Er is hier namelijk iedere dag wel een optocht, maar dinsdag is de grote optocht.

 
Afwerken van carnavalswagens

In de havenkom van Mindelo liggen (zoals in alle havens in West-Afrika) veel scheepswrakken, half gezonken. Het is niet te geloven dat deze niet opgeruimd worden. Waarschijnlijk is dit te duur.

 
Scheepswrak in de havenkom van Mindelo

’s Avonds hebben we Erwin, als bedankje voor het uitlenen van zijn inverter in Tarrafal, uitgenodigd om een hapje te gaan eten.

zaterdag 18 februari 2012

Mindelo (Sao Vicente)

Zaterdag 18 februari 2012:

Positie Mindelo (Sao Vicente): 16°53'05" N 24°59'34" W
Vandaag is Erwin met de Sagitta aangekomen. We spreken af dat we ’s avonds samen een biertje gaan drinken op de kade.
’s Avonds komen we in de Sailorsbar een Fransman tegen die we voor het eerst in Porto Santo (Madeira) ontmoet hebben. We kwamen toen gelijkertijd aan. Vervolgen liepen we ons toevallig tegen het lijf in Dakar en nu in de Kaapverden, een kleine wereld en een leuk weerzien. Daarna gaan we nog even de stad in en drinken op het terras van het marktplein een biertje.
De meeste mensen zijn al verkleedt, maar heel karig. De outfits bestaan in de meeste gevallen uit een masker of een pruik. Overal is muziek te horen, waarbij diverse ritmes op drums het meest populair zijn. Het feest speelt zich af op straat, de bars zijn leeg. De alcohol die genuttigd wordt is over het algemeen zelf meegebrachte “grogue”. In de avond om 10:00 uur zijn er al een behoorlijk aantal feestvierder stomdronken.





vrijdag 17 februari 2012

Mindelo (Sao Vicente), speergun

Vrijdag 17 februari 2012: 

Positie Mindelo (Sao Vicente): 16°53'05" N 24°59'34" W
Van veel zeilers hebben we gehoord dat vissen tijdens het snorkelen een heel leuke bezigheid is. Wanneer je tijdens het snorkelen een grote vis ziet, kun je hem proberen te doorboren met een zogenaamd “speargun” een apparaat waarmee je een metalen pijl op de vis kunt afschieten. Vandaag hebben we een speargun in de stad kunnen kopen. Nu de vissen nog…

 
We zijn in de namiddag op bezoek geweest bij de Engelse boot de “C’est la Vie”. Dit schip zal dit weekend met drie opvarenden naar Barbados vertrekken.

In de stad zijn al diverse, rommelige optochten met met name kinderen. Waarschijnlijk zijn dit scholen en verenigingen. ’s Avonds is tot in de vroege morgen al feestgeruis van de kade hoorbaar.


Kindercarnaval



 

donderdag 16 februari 2012

Mindelo (Sao Vicente), CountryDave

Donderdag 16 februari 2012: 

Positie Mindelo (Sao Vicente): 16°53'05" N 24°59'34" W
Vandaag hebben we kennis gemaakt met Joshoua, schipper van de “Hope”, de enige andere Nederlandse boot hier in Mindelo. Joshoua is op dit moment de enige opvarende op het schip. Zijn broer komt binnenkort en dan zullen ze weer verder zeilen. 

’s Avonds gaan we naar het optreden van Countrydave. De Engelsman Dave ligt hier al sinds vorig jaar mei in de haven en is countryzanger/schrijver (zie website www.countrydave.co.uk). Hij trad op in een plaatselijke kroeg met de halve haven als publiek.



In de stad is het steeds drukker. Dagelijks hoor je de repetities van het trommelgeroffel, als voorbereiding op de carnaval.

De overtocht naar Paramaribo in Suriname:
De overtocht naar Suriname zal ongeveer 2 weken duren. De wind zal uit het Noordoosten waaien. Dit is de zogenaamde passaatwind, tradewind in het Engels. De passaat is een zeer bestendige oostelijke wind die het hele jaar waait tussen de subtropische hogedrukgebieden en de intertropische convergentiezone met lage druk. Op noorderbreedte wordt deze wind de NoordOost-passaat genoemd. In het bijgaande plaatje zijn de passaatwinden weergegeven en is de wind waar wij op “meeliften” weergegeven als “Northeasterly Trades”.


Deze wind is tijdens de reis 15 – 25 knopen sterk, windkracht 3 – 5. De passaatwind kan verstoord worden door een noordelijk gevormde depressie, waardoor de wind tijdelijk uit een andere richting waait. Meestal is de passaatwind stabiel noordoost. Stormen komen in deze periode maar zeer zelden voor. De oppervlaktestroming op de Atlantsche oceaan wordt “aangedreven” door de wind en stroomt dus ook uit het noordoosten naar het zuidwesten. Deze stroming is gemiddeld 0,7 knopen. In bijgaand plaatje is dit weergegeven als “North Equatorial Current”:

Planning: gemiddeld haalt de Rafiki 4 – 6 knopen door het water met deze wind. De stroming komt hier bovenop dus totaal is dit 4,7 tot 6,7 knopen. Voor 1900 mijl hebben we dus 1900/6,7 tot 1900/4,7 = 280 tot 400 uur voor nodig. Dit zijn 12 – 16 dagen, maar ja, de bloglezer weet natuurlijk ondertussen wel wat een planning van de bemanning van de Rafiki waard is…

Dus als de bloglezer zich ’n keer afvraagt “Waarom zijn Loud en Marlène in Godsnaam helemaal naar de Kaap Verden gereisd om de Oceaan over te steken?”, dan zijn hiervoor 6 belangrijke redenen:
1. Het tropische klimaat.
2. Het is de kortste oversteek.
3. Een kleine kans op stormen.
4. De wind is stabiel en komt uit een gunstige richting.
5. De stroming is in de goede richting.
6. Het beroemde Carnavalsfeest op de Kaap Verden.

Vandaar dat Mindelo bij de zeilers een populaire plaats is om de oceaan over te steken. Van de zomer waren we in Zeeland waarschijnlijk de enige die de Atlantische oceaan over zouden steken, hier in Mindelo gaat iedereen (op enkele losers na die hier volgens ons voor eeuwig liggen) de Atlantische oceaan oversteken….. 

woensdag 15 februari 2012

Mindelo (Sao Vicente), inverter

Woensdag 15 februari 2012: 

Positie Mindelo (Sao Vicente): 16°53'05" N 24°59'34" W
Na rijp beraad hebben we besloten om vanaf Sao Vicente niet naar Brazilië te zeilen, maar direct koers te zetten naar….. Suriname. We willen over ongeveer 2 weken vertrekken naar dit “Nederland in de tropen”. 

Deze tocht is in het volgende Google Earth-plaatje weergegeven:



De komende dagen zullen we meer info over de oversteek in de blog schrijven.

Vandaag bleek dat de inverter, die we hier in de haven gekocht hebben, niet op ons boordnet functioneert. Dus: op jacht in Mindelo naar een inverter. Na een halve dag zoeken en in iedere winkel informeren slagen we uiteindelijk op de markt bij een elektronica-stand. Na inbouwen blijkt dit apparaat van een oerdegelijke Chinese makelij te zijn en zelfs te werken. We hebben eindelijk weer een 220v-net met voldoende capaciteit.

Vandaag hebben we ook weer andere zeilers hier in Mindelo gepolst over hun plannen. Onze voorkeur is om met een aantal boten tegelijk over te steken. Dan is er een beetje een “vangnet” als er iets op de Altlantische oceaan gebeurt. Je blijft dan niet bij elkaar maar je hebt wel elke dag contact over de radio en geeft elkaars positie door. In het geval van nood kun je elkaar dan helpen.
Een Zwitserse boot met twee Belgische opstappers gaat volgende week al naar Brazilië. Het enigste bemanningslid van een Engelse boot blijkt hier dit seizoen te blijven en is zanger. We gaan morgen naar een optreden van hem hier in de stad. De bemanning van de enigste Nederlandse boot hebben we nog niet gesproken. Erwin uit Oostenrijk (Tarrafal) is nog niet aangekomen, hij gaat vanaf hier naar de Carieb (Martinique). Dan ligt er achter ons nog een Engelse boot met een echtpaar en een Duitse opstapper. Zij gaan naar Barbados.

dinsdag 14 februari 2012

Mindelo (Sao Vicente), Carnaval

Dinsdag 14 februari 2012: 

Positie Mindelo (Sao Vicente): 16°53'05" N 24°59'34" W
De voorbereidingen voor carnaval hier in Mindelo zijn in volle gang. Op dit eiland is carnaval het belangrijkste feest van het jaar en het wordt hier gevierd zoals in Brazilië. De mensen zijn elke avond al aan het oefenen. Dit is te merken in de ankerbaai. Het geroffel van de trommels die het samba-ritme laten klinken is elke avond goed hoorbaar.
In de kledingwinkels is de kleding voor de carnaval in de etalages uitgestald. Dit zijn niet de winkels á la Geer van de Veer zoals in Venlo. De kleding die hier geëtaleerd wordt, lijkt voor buitenstaanders meer bedoeld als werkkleding voor de plaatselijke prostituees dan voor het carnavalsfeest. Waarschijnlijk zullen de dames hier tijdens de carnaval gekleed zijn in niets verhullende niemendalletjes. We zijn benieuwd….

Winkel met carnavalsspullen

maandag 13 februari 2012

Mindelo (Sao Vicente)


Maandag 13 februari 2012: 

Positie Mindelo (Sao Vicente): 16°53'05" N 24°59'34" W
Het is winderig en fris in Mindelo. Mindelo is de bekendste stad op de Kaap Verden. Op dit eiland is in de 19de eeuw een bunkerplaats opgericht voor de scheepvaart naar Amerika. De natuurlijke haven van Mindelo ligt prima beschut voor de Noordoost passaatwind en is hierdoor een ideale plek voor een “tussenstop”. In het midden van de 20ste eeuw is de behoefte voor een tussenstop verdwenen. Aan het einde van de 20ste eeuw is deze behoefte weer teruggekeerd maar niet door de commerciële vaart maar door het toenemende aantal zeiljachten die vanuit Europa de Atlantische oceaan oversteken. Mindelo is voor deze tocht de ideale vertrekplaats voor deze tocht. Vandaar dat wij ook voor deze stad gekozen hebben.

 
Net achter de zeilschepen liggen de zeeschepen voor anker
De Duitser Kai Brossmann heeft na een carrière in de Duitse marine, in de jaren 90 hier een heuse jachthaven opgericht. Er liggen voor de haven ongeveer 20 zeiljachten voor anker en ongeveer hetzelfde aantal in de haven.

De haven met de stad Mindelo op de achtergrond

We mogen tegen een kleine vergoeding (1 € per dag) de dinghy in de bewaakte haven afmeren voor een bezoek aan wal.
Mindelo is ook welvarender als Praia. De huizen zijn goed onderhouden en alle openbare voorzieningen zijn op een “Europees nivo” en maakt een verzorgde indruk, Afrika is hier ver vandaan. De voertaal is Portugees en Creools, Engels wordt weinig gesproken. Er zijn prima supermarkten en er is een nette plaatselijke vismarkt.
Voordat we ’s avonds een hapje in de stad gaan eten, gaan we even wat drinken in de Sailor Bar, gelegen tegenover de pier die naar de jachthaven leidt. In de Sailor Bar ontmoeten we een bekende, Morton uit Noorwegen. Morton werkte in een boot-onderdelen-winkel in Las Palmas. Aangezien ik daar regelmatig onderdelen gekocht heb, kennen wij elkaar nog. Morton heeft zijn baan in Las Palmas opgezegd en is met zijn boot aan het reizen. Na gezellig een paar borrels gedronken te hebben, zijn we met z’n drieën een hapje gaan eten. Morton is bekend in Mindelo en hij leidt ons naar een typisch Kaapverdisch restaurant waar we uitstekend gegeten hebben.

zondag 12 februari 2012

Tarrafal (Santiago), vertrek naar Tarrafal (Sao Nicolau) of Mindelo (Sao Vicente)


Zondag 12 februari 2012: 

Positie Mindelo (Sao Vicente): 16°53'05" N 24°59'34" W
Dat we de tocht niet goed kunnen plannen blijkt nu ook weer: we hebben vannacht de koers verlegd naar Sao Vicente, onze tweede keus. De wind kwam weliswaar uit de voorspelde richting, maar deze was harder dan voorspeld (20 – 25 knopen, voorspeld was 15 knopen). De golven waren hoog (3m) en scherp. Hierdoor was de koers “hoog aan de wind” erg oncomfortabel. Door de koers te verleggen naar een meer halfwindse koers is het zeilen rustiger, de golven komen niet meer recht op de punt maar iets naar de zijkant. Aangezien we bezig zijn met een reis en niet een race (een wijze uitspraak van Bram Bijloo) hebben we daarom ook de koers verlegd naar Sao Vicente.

Deze overtocht was ruw, hoge golven en harde wind, de golven sloegen steeds over de boeg. We hebben weinig kunnen slapen en koken was niet mogelijk door deze zeegang. 

Op het einde van de middag ervoeren we tussen de eilanden Sao Vicente en Sao Antonia zelfs een versnelling van de wind: door de vernauwing tussen de bergen op beide eilanden ontstaat een “Venturie-effect” waardoor de wind versneld wordt. De windkracht nam toe tot windkracht 7 -8 Bf, 30 – 35 knopen, stormachtig. 


 
De ankerbaai van Mindelo met op de achtergrond de bergen van Sao Antonia

Om 16:00 uur bereikten wij veilig onze ankerplek voor de jachthaven van Mindelo. We zijn even aan de kant geweest voor een hapje te gaan eten maar omdat het zondag was, waren nagenoeg alle restaurants dicht. Het alternatief, pasta aan boord, was ook prima. Als gevolg van de vermoeiende overtocht zijn we vroeg in slaap gevallen.

zaterdag 11 februari 2012

Tarrafal (Santiago), vertrek naar Tarrafal (Sao Nicolau) of Mindelo (Sao Vicente)

Zaterdag 11 februari 2012: 

Positie Taraffal (Santiago): 15°16'51" N 23°45'23" W
De tocht tot nu toe weergegeven met Google Earth:

 
Nog even iets over de tochtplanning. Lezers zullen zich weleens afvragen waarom wij bijna nooit aankomen op de plek waar we oorspronkelijk naar toe wilden. Dit is in eerste plaats pure onkunde van ons, omdat wij nog altijd alleen maar goed kunnen plannen tussen Kessel en Neer op de Maas. Verder ligt dit ook aan de variërende windrichting, we hebben namelijk een zeilboot en deze wordt nou eenmaal door de wind aangedreven. We kunnen met een zeil boot niet wind in. We geven even een voorbeeld voor de komende tocht.

Vandaag starten we vanmiddag om 16:15 uur plaatselijke tijd om morgen bij daglicht aan te komen. Onze primaire bestemming is Sao Nicolau, een afstand van 85 nm (140 km). De windverwachting is noord-oost. Wanneer de wind meer noordelijk is dan voorspeldt, is Sao Nicolau moeilijk te bezeilen. Dan moeten we kiezen om te kruisen (zig-zag naar de bestemming) of voor een route die meer westelijk ligt. Als dit het geval is zullen wij vannacht besluiten om koers te zetten naar Sao Vicente. Dit is weliswaar iets verder, 125 nm (200 km), maar we zullen dan morgenmiddag aankomen. In bijgaand plaatje is dit grafisch weergegeven:

vrijdag 10 februari 2012

Tarrafal (Kaap Verden), wandeling heuvel bij baai

Vrijdag 10 februari 2012:
Positie: 15°16'51" N  23°45'23" W
Vandaag eindelijk een zonnige dag. Het is niet koud op de Kaap Verden, maar we hebben tot op heden alleen nog bewolkt weer en veel wind gehad. Één voordeel is dat we bij voldoende wind en zon ook energie in overvloed hebben. Nadat we gepind hebben met onze visa-card, hij deed het, hebben we de heuvel naast de baai bedwongen. Andere vakantiegangers hebben hier apen gezien, maar helaas wij hebben deze niet gezien. Wel hebben we de bonte vogel, de kingfisher, gezien.


Op de terugweg zijn we nog even naar de markt geweest voor verse groenten en fruit en hebben we twee vissen, twee Atalantische bonito’s, bij de plaatselijke vissers gekocht. ’s Avonds zijn we nog wat gaan drinken op het terras van een restaurant. Hier hebben we een mooi uitzicht op de dagelijks voetbalwedstrijd, waar geen 22 man, maar ongeveer 40 man in het veld staan. We zijn er alleen nog niet uit, wie bij wie hoort. Ook hebben we een mooi uitzicht op de baai, waar de Rafiki voor anker ligt.

Baai Tarrafal

Baai Tarrafal met een deel van het dorp Tarrafal (Rafiki 2e van rechts)

donderdag 9 februari 2012

Tarrafal (Kaap Verden), klussen

Donderdag 9 februari 2012:
Positie: 15°16'51" N  23°45'23" W
Een klusdag op de Rafiki. Alles wordt al langzaam voorbereid voor de oversteek van de Atlantische Oceaan begin maart. Tevens hebben we aan de stuurboordkant de kit verwijderd onder de rand van de boot. In Mindelo hebben we via internet al een omvormer te pakken kunnen krijgen. Verder hebben we problemen met de visa-card. We weten niet zeker of deze geblokkeerd is. Op de Kaap Verden kunnen we alleen geld pinnen met de visa-card. Na enkele mails naar visa en contact met Piet en Fien verwachten wij dat de visa-card weer actief is. Morgen gaan we dit proberen.

Tarrafal in de wand van de baai gehakt

woensdag 8 februari 2012

Tarrafal (Kaap Verden), bezoek Ida en Claus

Woensdag 8 februari 2012:

Positie: 15°16'51" N 23°45'23" W
Vandaag luieren en klussen we op de Rafiki. Het weer is gelukkig beter en er schijnt een zonnetje. De wind is nog wel sterk. In de middag gaat Loud even alleen naar de kant om “uit te waaien” en hij loopt daar Ida en Klaus tegen het lijf. Zij zijn vandaag een dagje wandelen in de omgeving van Tarrafal.

Tijdens het etentje met Klaus en Ida zondagavond hebben we ook kennis gemaakt met de Duitse Barbara die een weekje alleen hier op in Tarrafal vakantie viert. Tijdens de ontmoeting met Ida en Klaus vandaag komen we ook Barbara weer tegen. Zij verteld geëmotioneerd dat ze gisteren op klaarlichte dag door een drietal jongeren overvallen is en haar rugzak afgenomen is…..het is blijkbaar toch niet geheel veilig op de Kaap Verden.

Jammer van de Elfstedentocht…maar omdat we voor de koude in Nederland begrip willen opbrengen en aan willen tonen dat we met jullie meevoelen, hebben we vanavond erwtensoep met pannenkoeken met “kruutje” op het menu staan.

’s Avonds hebben we met familie kunnen skypen vanaf de boot met onze UMTS-dongle, de verbinding is super.

dinsdag 7 februari 2012

Tarrafal (Kaap Verden), bezoek Erwin

Dinsdag 7 februari 2012:
Positie: 15°16'51" N  23°45'23" W
Vandaag staat in het teken van de Harmattan. De Harmattan is een droge en stoffige wind ten zuiden van de Sahara die in de richting van de Golf van Guinee waait tussen november en maart. Hierdoor wordt de Rafiki langzaam gehuld in rood stof. Dit fenomeen hebben we ook ervaren in Dakar. Stof, stof en nog eens stof. We beslissen om vandaag niet de omgeving te gaan verkennen, maar te gaan klussen. We halen de kitrand, net onder de rand van het schip, eraf, maken de rand schoon met schuurpapier en wasbenzine en kitten het opnieuw. De kitrand is zo slecht, dat als er water in het gangboord staat, er ook een beetje water binnen sijpelt. We hopen dat dit euvel nu opgelost is. De bakboord kant is klaar. De stuurboord kant zullen we binnenkort onder handen nemen.
In de middag gaan we op bezoek op een Oostenrijkse boot die hier gisteren voor anker gegaan is. We maken kennis met Erwin uit Wenen die met zijn jacht de “Sagitta” al 3 jaar over de Atlantische Oceaan zwerft en regelmatig betalende gasten aan boord neemt (zie website
www.sagitta.at). Op dit moment heeft hij “voor het gemak en het gezelschap” 3 opstappers aan boord, twee Duitsers en een Fransoos, waarvan de twee Duitsers met Erwin de Atlantische oversteek gaan maken.
’s Avonds komt Erwin nog even op bezoek op de Rafiki. Morgen gaat hij verder naar het zuiden van Santiago maar we zullen elkaar zeker weer treffen tijdens het Karnaval in Mindelo. Dit beroemde evenement op het eiland Sao Vicente willen wij zeker bijwonen en vanuit deze plaats willen wij de Atlantische oceaan oversteken. Erwin heeft veel in de Caribische zee gereisd en we krijgen van hem veel info van mooie plaatsen.


“De meeste problemen lossen zichzelf op”.
We vertellen Erwin ook over de inverter die “ontploft” is. Erwin heeft een reserve inverter aan boord en we mogen deze tot in Mindelo lenen, super! Verder is één van zijn opstappers elektricien. Hij probeert onze inverter te repareren.

maandag 6 februari 2012

Tarrafal (Kaap Verden), Wandeling natuurgebied

Maandag 6 februari 2012:



Positie: 15°16'51" N  23°45'23" W
Vandaag staat een wandeltocht in de bergen op Santiago op het programma. Samen met onze Deense vrienden gaan we naar het natuurgebied Serra Malagueta Natural Park. Een prachtige tocht door een redelijke groene omgeving. Er zijn hier veel bonen-plantages in dit bergachtige landschap. Tijdens de wandeling bergop worden we ingehaald door een naar schatting 60-jarige vrouw, met een volle zak bonen op haar hoofd op slippers (wij lopen op wandelschoenen) die ons tempo zielig langzaam vond en zich hieraan zichtbaar irriteerde….

Dorpje in het natuurgebied

Vrouw met zak bonen op hoofd

Bonen liggen op het dak te drogen

Steile hellingen worden beklommen door Loud en Klaus

Na inspanning volgt een pauze
“Een ongeluk komt nooit alleen”
’s Middags tijdens het watermaken merkte Loud dat de waterdrukmeter van de watermaker niet functioneerde. Toen Loud deze controleerde en uitbouwde voor reparatie sprong de waterslang van de drukmeter en zoutwater spoot met een druk van 4 bar in de accuruimte. Het water spoot rechtstreeks op de inverter, een elektrisch apparaat dat van 12 volt 220 volt maakt. De inverter begon direct sterk te roken en er was nét geen brand totdat de zekering sprong. Maar helaas was de inverter al gestorven…. Dit betekent dat we geen 220 volt meer aan boord hebben. We zullen morgen op zoek gaan naar een inverter in Tarrafal.

zondag 5 februari 2012

Praia – Tarrafal (Kaap Verden)

Zondag 5 februari 2012:

Positie: 15°16'51" N  23°45'23" W
Marlène gaat ’s morgens naar de Policia om de originele bootdocumenten op te halen. We dachten dit is een werkje van 5 minuten, maar helaas het duurde alles bij elkaar anderhalf uur. Marlène moest eerst een kwartier buiten wachten, want de vloer was net gedweild. Na een kwartier mag Marlène naar binnen en werd de beambte opgeroepen die hiervoor verantwoordelijk is. Na een half uur arriveerde de beambte en moest er nog een verklaring van vertrek opgemaakt worden. Aangezien de snelheid van typen zeer laag ligt, duurde dit ook nog een half uur. Nadat de eerste prints allemaal verkeerd waren (er lag namelijk papier in de printer wat al meerdere malen gebruikt is), ontvang ik eindelijk de verklaring van vertrek. Na betaling van 700 Escudo’s kan Marlène het bureau verlaten.

Vandaag is het prachtig weer en we zeilen, nadat Ida en Klaus aan boord zijn gekomen, naar een baai in het noorden van dit eiland. De tocht wordt gekenmerkt door rare valwinden en wind-shifts die regelmatig plaatsvinden door het effect van een eiland met een berg midden in een windstroom in de oceaan. Al met al toch een mooi bezeild tochtje met een stralend zonnetje.
Tijdens het vissen heeft Loud (wie anders!) weer beet, maar dit visje wist helaas te ontkomen. Om 16:00 uur gaan we voor anker in de baai bij Tarrafal. We borrelen nog even op de Rafiki en Ida en Klaus nodigen ons uit voor een hapje te eten in Tarrafal. We nemen deze uitnodiging graag aan en aangezien het al redelijk laat is, zullen Ida en Klaus op de Rafiki overnachten. Wederom een gezellige avond is het gevolg.


Ida en Marlène tijdens de zeiltocht van Praia naar Tarrafal

zaterdag 4 februari 2012

Praia (Kaap Verden), rondrit eiland

Zaterdag 4 februari 2012:
Positie: 14°54'46" N  23°30'32" W
Zoals de regelmatige bloglezers van ons gewend zijn, zijn we vandaag (“eindelijk!” zullen de trouwe bloglezers denken) begonnen aan een eilandtour met de plaatselijke private busjes en pick-up’s. Het eiland Santiago is licht-groen en heuvel/bergachtig. Er wordt veel gebouwd en aan de wegen gewerkt. Het werk is weliswaar nog lang niet af maar het totale plaatje maakt een optimistische indruk. De planning was om naar Calheta de Sao Miguel te gaan. Maar na een zeer hobbelige tocht van ongeveer een uur wilde Loud niet verder en zodoende kwamen we terecht in de kustplaats Pedra Badejo. Hier besluiten we in een schijnbaar verlaten hotel aan de zee tussen de middag iets te eten.

We hebben gegeten in het hotel in het midden van de foto 

Tijdens de lunch worden we aangesproken door één van de gasten van dit hotel, de Deense Ida die hier met haar man twee weken op vakantie is. Later blijkt dat zij de enige gasten zijn in het grote hotel.
We spreken af om samen een wandeling door het dorp te maken. Ida en haar man Klaus zijn teleurgesteld door het beperkte aanbod van toeristische voorzieningen (zoals restaurants e.d.) in deze omgeving. Aangezien de wandeling erg gezellig was, nodigen we Ida en Klaus uit om morgen met de Rafiki van Praia naar Tarrafal te zeilen.


Haven van Pedra Badejo

Nog wat drinken met Ida en Klaus

Wisten jullie dat in zo'n busje 21 personen passen??

vrijdag 3 februari 2012

Praia (Kaap Verden), wandeling langs de kust

Vrijdag 3 februari 2012:

Positie: 14°54'46" N  23°30'32" W
Vandaag weer eens zonnig en hebben we een mooie wandeling gemaakt langs de Atlantische kust. Er zijn hier veel ambassades en residenties van rijke Kaapverdianen. Mooie hotels met prachtige baaien met strand, alleen……geen/weinig toeristen. Mogelijk is het nu laagseizoen.

Vuurtoren Praia

Rafiki voor anker in de baai van Praia

’s Middags nogmaals frikandellen gegeten. Ze zaten namelijk in een doos van 20 stuks. De frikandellen komen ondertussen onze neus uit…bedankt Veugel voor de suggestie…. Het pinda-buikje van Loud heeft plaatsgemaakt voor een frikandellen-buikje.

donderdag 2 februari 2012

Praia (Kaap Verden), centrum Praia en internet

Donderdag 2 februari 2012:
Positie: 14°54'46" N  23°30'32" W
We hebben al regelmatig in deze blog melding gemaakt van de prachtige dieren in de tropen zoals de vogels in de Saloum delta. Vandaag hebben we twee Papegaaivissen (Cetoscarus bicolor) gezien. Deze prachtig gekleurde vissen leven van de algen op het koraal hier rond het eiland.

Papegaaivis

We zagen ze liggen op de plaatselijke markt hier in Praia en Marlène had nog een mooi recept voor deze smakelijke visjes. Het werd een heerlijk maaltje.

Groente- en fruitmarkt Praia

We zijn terug in de “bewoonde” wereld: we hebben vanaf vandaag internet via een 3G netwerk (UMTS) met een dongel. Het weer blijft druilerig en we denken dat dit komt door de invloed van het koudefront op het Europese continent. We verkennen vandaag de stad Praia.